Наука и друштво

Архиепископ Аталах Хана: Забрана Украјинске православне цркве је озбиљно кршење људских права и слободе вероисповести

Говор архиепископа севастијског Теодосија (Аталах Хане) из Јерусалимске православне цркве са Међународне конференције:

Међународна конференција у Бугарској: Блокада агресије на цркву – ОДБРАНА ПРАВОСЛАВЉА – CENTAR ZA GEOSTRATEŠKE STUDIJE (geostrategy.rs)

Драга браћо и сестре, драги пријатељи, чланови Центра за геостратешке студије у главном граду Србије Београду, као и Међународног форума православних жена.

Нека вас благослови Господ Исус Христос!

Задовољство ми је да поздравим вашу конференцију која се одржава у главном граду Бугарске, Софији, и пошаљем вам поруку љубави, братства и верности из светог града (Јерусалима), града васкрсења, светлости и победе над смрћу.

Поздрављам ваше напоре и гласно иступање за окончање прогона са којим се суочава наша сестринска православна црква у Украјини. Ово је исправан православни хришћански став и не можемо да ћутимо пред оваквим тешким кршењима и невиђеним злоупотребама које су учињене над једином легитимном православном црквом у Украјини, коју предводи његово високопреосвештенство митрополит Онуфрије.

Не признајемо ниједну другу црквену институцију у Украјини. Једина званична и легална православна црква у Украјини је црква коју предводи његово високопреосвештенство митрополит Онуфрије. Ова црква је подвргнута невиђеном прогону, а чини се да је сврха свих ових прогона да се укине постојање ове историјске и древне цркве и да јој се постави нелегална и нелегитимна замена.

Желео бих да искористим прилику ваше конференције у бугарској престоници Софији да упутим поруку честитке, љубави и поштовања његовој светости патријарху Данилу, патријарху Бугарске православне цркве, који је недавно изабран и постављен за поглавара сестринске православне цркве у Бугарској.

Желимо му успех и срећу у његовој служби и служењу његовој цркви, и захваљујемо му се на његовим принципијелним ставовима који одбацују незаконита и противправна дејства у Украјини, као и на његовој сталној и непоколебљивој афирмацији да је једина законска и легитимна православна црква, црква на чијем је челу митрополит Онуфрије. Такође желимо да изразимо поздраве његовом блаженству патријарху српском Порфирију на његовим племенитим духовним и црквеним позицијама, које веома ценимо и поштујемо.

На вашој конференцији желео бих да изнесем неколико предлога:

Прво, апеловати на све православне цркве света (без искључења било које православне цркве) са хитним захтевом за брзим деловањем на заустављању прогона којем је црква у Украјини подвргнута, по принципу да ако је један од чланова цркве подвргнут прогону, сви морају стати на страну угњетаваних и прогоњених.

Хришћанске вредности нас такође подстичу да живимо радосно са онима који се радују и доживљавају бол са онима који пате. Стога, на основу наших православних хришћанских вредности, морамо да поделимо бол и патњу са нашом прогоњеном браћом у Украјини и захтевамо да се ове неправде и прогони прекину.

Друго, потребно је позвати све хришћанске ауторитете и руководства (укључујући и неправославне) да заузму јасан став по овом питању. Верујем да се морамо обратити католичким и евангелистичким хришћанским ауторитетима у вези са овим кршењима како би наш глас стигао до њих и да би испунили своју очекивану дужност захтевајући заустављање ових напада, пракси, прогона и неправди.

Треће, потребно је брзо се обратити међународним институцијама и објаснити шта црква у Украјини доживљава као резултат прогона, што се може сматрати тешким злоупотребама и кршењем принципа људских права.

Неопходно је контактирати Уједињене нације и сва тела за људска права повезана са њима, укључујући и Канцеларију високог комесара УН за људска права која се налази у Женеви.

Четврто – Неопходно је радити на проширењу обима објављивања у разним медијима и објашњавању озбиљности кршења људских права која се дешавају у Украјини, где постоји циљани напад на древну православну цркву, као и прогон којим су митрополити и сво свештенство подвргнути, заплени цркава и некретнина. Сматрамо да је поступак у вези са забраном православне цркве у Украјини од стране украјинског парламента незаконит и непримерен, као и да представља озбиљно кршење људских права и слободе вероисповести. Захтевамо укидање ове мере и њену оштру осуду.

Пето – Постоји потреба за повећањем броја конференција и састанака широм света са циљем да се укаже на овај озбиљан проблем и изврши притисак на политичко руководство у Кијеву да престане са нападима и прогоном Украјинске православне цркве.

У закључку, у време поста Пресвете Богородице молимо за њене молитве и заступништво за његово високопреосвештенство митрополита Онуфрија, који је прославио десет година од избора за митрополита Украјине, као и за све епископе, свештенство и народ у братској цркви Украјине.

Помолимо се усрдно за ову цркву распету и страдалну, уверени да силе зла у овом свету неће моћи да униште постојање ове цркве, јер црква увек побеђује, а њен бранилац је Господ Исус Христос, у кога сви верујемо. Недавно смо прославили Преображење Господње на гори Тавор, а за неколико дана прославићемо празник Успења и упокојења наше мајке, Пресвете Богородице Марије.

Такође се молимо да се рат у Гази оконча и да језик мира и дијалога завлада светом земљом Палестином. Позивам вас све да се усрдно молите за жртве рата и да се ово крвопролиће у Гази заврши, како би људи ове земље могли да уживају у миру и достојанственом животу.

Хвала вам на позиву за учешће на овој конференцији и желим вам успех у преношењу гласа мученичке цркве у Украјини, страдале и распете, са надом у васкрсење и победу над неправдом, угњетавањем и смрћу.

Извор: Центар за геостратешке студије

13. септембар 2024.

 

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *