Геополитика и политика

Бобан Хрвач: ЕКСПЕРИМЕНТ „UNIVERSE 25”

Пише: Бобан Хрвач

Баук беле куге тутњи Европом. И не само Европом.Од њега није поштеђена ни Америка,мада је тамо мање приметна због доласка  вишедетних породица из Латинске Америке. С тим проблемом бори се и Русија, а последњих година и у Кини је приметан смањен прираштај становништва. Неке земље,као што су Русија и Мађарска, формирале су фондове којима настоје да подстакну рађање. У Мађарској су за те сврхе издвојена значајна средства и то је у првих неколико година по усвајању буџета дало резултата,али се опет скоро све вратило на старо. Белом кугом погођено је нарочито бело становништво. Ако се зна да је у Првом и Другом рату оно највише страдало, а и сада страда у сукобу на украјинским и руским просторима, где гине најпродуктив нији слој становништва  места за забринутост за будућност ове расе има. А шта је прави узрок беле куге? Неки тврде да је томе крива еугеника ,ЛГБТ и разне друге агенде, планови обскурних друштава који владају из сенке, феминизам, а ту је и безброј других теорија. Од свега тога има по мало,а амерички научник Џон Калхоун (John Calhoun) је посумњао да би један од главних мотора ове појаве могло бити друштво благостања којем су сви,нарочито они који су сањали „амерички сан“ тежили, па је направио један од најстрашнијих експеримената у историји науке и назвао га „Universe 25”. Он је на основу понашања једне колоније пацова настојао да објасни људска друштва.Он је експерименте са пацовима вршио од 1958.до 1962. у Норвешкој. Формирао је тзв „идеални свет“ у који је сместио пацове да живе и репродукују се. Назвао га је „пацовски рај“, место у којем су имали обиље хране и воде,као и доста простора.

У почетку је ставио четири пара који су почели да се репродукују, што је довело до убрзаног раста популације,али је након 315 дана њихов број почео да знатно опада.

Кад је број глодара нарастао на 6оо међу њима је формирана хијерархија и појавили су се тзв „јадници“. Већи пацови су почели да нападају ту групу, па су многи од њих колабирали психички. Као резултат женке су се штитиле, а истовремено постајале агресивне према свом потомству. Како је време пролазило женке су постајале све агресивније и показивале жељу за изолацијом, али и смањен интерес за парење. Тако је смањен наталитет и истовремено повећана смртност најмлађих глодара. Потом се појавила нова врста мужјака коју је назвао „лепотани“. Одбијали су да се паре са женкама и нису се борили за свој простор. Све што их је занимало било је да једу и спавају. У једном тренутку „лепотани“ и „усамљенице“ су постали већина у колонији. Како је време протицало смртност младих достигла је 100%,а репродукција скоро равна нули. Међу пацовима у нестанку забележена је хомосексуалност,а у исто време је повећан канибализам упркос томе што су имали обиље хране. Две године касније на свет је дошао последњи подмладак колоније. Године 1973. убијен је последњи становник колоније.

Калхоун је овај експеримент поновио још 25 пута (отуда и број у називу експеримента) и сваки пут је резултат био исти.

Научни рад Калхоуна је кориштен као модел да се објасни социјални колапс у  социологији урбане средине,а ту има пуно места за психолошка и психијатријска истраживања људског друштва. Многа од њих се и чине у тајности,а резултати примењују на експерименталним групама које неретко чине и цели народи и државе.

19. септембар 2024.

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *