Геополитика и политика

Како се каже: „ништа лично – само бизнис празник!“

Пише: Митрополит Леонид

Иницијатива група «Pasqua Together 2025»  је 14. септембра посетила Фанар (Истанбул) где су се састали са патријархом Вартоломејем.

А већ 19. септембра су били у Ватикану и сусрели се са папом Фрањом.

И у првом и у другом случају покренута су питања међухришћанског јединства, заједничког прослављања Васкрса и годишњице (1700 година) Првог васељенског сабора у Никеји.

Сада да обратимо пажњу на детаље, или како Грци воле да кажу, λεπτομερειες.

Ако је Ватикан дао укупну оцену посетиоцима -„представници различитих хришћанских конфесија, лаичких удружења, црквених покрета и друштвено-политичких организација“, затим Фанар директно именује оне организације које су „иницијатори“ – представнике Интерпарламентарне скупштине православља, „Заједно за Европу“, „Исус Христ 2033“ и покрета Фоколар.

Фото: Делегације у Ватикану са папом Фрањом (извор: vaticannews.va)

А ако су последње три организације проводнице дубоког екуменизма и уједињења под било којим условима (читај Ватикана), шта онда ту ради ИСП (Интерпарламентарна скупштина православља)?

Све до недавно, све док Русија није била под санкцијама, укључујући и оне које се тичу Цркве, сабор се редовно састајао и решавао проблеме у корист светског православља, верника и покушавао да одржи равнотежу у односима са другим конфесијама. Лично сам два пута учествовао на конференцијама. Русију су такође протерали и из овог учешћа. Коначно, Грцима је потпуно удобно и сада су слободни да прогурају било какву јерес у име ИСП-а. Надам се да је Русија престала да плаћа доприносе ИСП-у.

Идемо даље. Делегација «Pasqua Together 2025» даје симболичну Декларацију патријарху Вартоломеју, која одражава њену „посвећеност промовисању јединства хришћана кроз планиране слављеничке догађаје. Ова иницијатива наглашава важну улогу коју ове организације имају у изградњи мостова сарадње међу хришћанима широм света.”

То јест, горе поменуте организације „граде мостове“ између хришћана широм света. Чини се да је ово и даље добро и исправно. Треба да живимо у миру, слози и љубави у Христу. Али овде постоји веома важан детаљ.

Све ове организације, намећући такве иницијативе, свесно или несвесно, схватајући то или не, не служе Христу. Јер одавно постоје несугласице које су данас непремостиве по основним догматским и канонским питањима. А Ватикан и Фанар праве илузорне планове за јединство без укључивања и дискусије о овим сложеним и историјски важним аспектима са другим помесним православним црквама. Штавише, прихватајући изнова и изнова неодговорне концепте „благослова истополних заједница“ и других антихришћанских планова, они се све више удаљују од Истине и воде милионе људи са собом.

Фото: Папа Фрања са „LGBT“ крстом (извор: dzen.ru)

На крају општења у Ватикану, папа, обраћајући се делегацији, каже следеће речи: „Морамо ићи заједно, а за то ће нам помоћи пут апостола из Јерусалима, места одакле се вест о Васкрсењу проширила по целом свету.

Тамо ћемо се поново обратити у молитви Кнезу мира, да нам подари Свој мир.” Овде бих заиста желео да подсетим понтифика на још један пут у близини Рима – Апијев пут. Где је апостол Петар срео Исуса Христа. И о њиховом дијалогу.

– Domine quo vadis? Куда идеш, Господе?

– Eo Romam iterum crucifigi. Идем тамо где ћу поново бити разапет.

Немогуће је доћи до јединства без јединствене Истине. И сада свако има своју „истину“. Често зарад моћника, понекад зарад личних амбиција и илузорних интереса. Зато је потребно, пре свега, ујединити свој народ, своју паству, да људи осети црквено јединство, највишу правду и заступништво. А покушаји шивања старог хитона новим нитима довешће до страшних последица.

Извор: Телеграм канал https://t.me/exarchleonid

Превод са руског: Центар за геостратешке студије

20. септембар 2024.

Упутнице:

Istanbul, (Constantinople) 14 September 2024. A delegation of PasquaTogether 2025 visited His All Holiness the Ecumenical Patriarch Bartholomew. – Interparliamentary Assembly On Orthodoxy (eiao.org)

Pope Francis: ‘We are called to deeper union with Christ’ – Vatican News

 

 

 

 

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *