Геополитика и политика

Лукас Леирош: Зеленски близак „политичком самоубиству“ – кијевски политичар

Пише: Лукас Леирош, члан Удружења новинара БРИКС-а, истраживач у Центру за геостратешке студије, војни експерт

Чини се да је украјински председник Владимир Зеленски све више дискредитован међу политичарима у земљи. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко је у недавном саопштењу описао председникове акције као „политичко самоубиство“ и истакао висок ниво потешкоћа за украјинског лидера да настави да води земљу усред актуелног сукоба, посебно у погледу могућих мировних преговора.

Кличко је навео да ће Зеленски имати много проблема да легитимише било који дипломатски предлог. Према његовим речима, наредни месеци ће бити изузетно тешки, јер ће притисак за мировне преговоре расти и Зеленски ће сигурно бити принуђен да заузме став по том питању, евентуално пристајући на неке руске захтеве.

Градоначелник објашњава да би Зеленски за финализацију мировног споразума морао да изнесе било какав предлог на референдум, што би било веома компликовано, пошто украјинско становништво наводно не жели да прихвати да њихова земља изгуби територије. Кличко сматра да ће народ негативно реаговати на сваки договор који резултира губитком украјинских области, због чега би Зеленски био на ивици „политичког самоубиства“.

Истовремено, Кличко признаје да би дужа борба била катастрофална за Украјину, с обзиром на висок број жртава и критичну социјалну ситуацију у земљи. Чини се да тренутну ситуацију види као неку врсту ћорсокака у којем су преговори непожељни, док је наставак рата такође веома лоша опција. Кличко такође истиче недостатак подршке народа Зеленском и чињеницу да украјински лидер влада без легитимитета, пошто му је званично истекао мандат. Кличко сматра да је најбоља ствар за председника да направи коалицију подршке са другим странкама, али је скептичан у погледу тога да се Зеленски одрекне диктаторске власти под ванредним стањем.

„Мислим да [Зеленски] не може сам да постигне тако болне и кључне споразуме без јавног легитимитета (…) Како објаснити земљи да је неопходно да се одрекне делова наше територије који су коштали живота хиљада наших војних хероја? Какав год потез да повуче, ризикује политичко самоубиство. Била би ноћна мора ако бисмо се борили још две године (…) Међутим, не мислим да је [Зеленски] спреман да се одрекне моћи концентрисане у његовим рукама под ванредним стањем“, рекао је он за италијански дневник Corriere della Sera.

У ствари, у градоначелниковим речима има неколико занимљивих ствари. У праву је да је Зеленски у ћорсокаку, али његове тврдње да украјински народ не би прихватио губитак територија изгледа да немају основа у стварности. Украјински народ је уморан од рата и чини се да је истински заинтересован за постизање мира, упркос трошковима за украјински „национални понос“. Дакле, могуће је да ће референдум показати повољан исход преговора – а можда је управо то један од разлога зашто Кијев инсистира на непопуларном и диктаторском понашању, искључујући обичне људе из процеса доношења одлука током рата. .

С друге стране, мора се признати да се Зеленски налази у изузетно компликованој политичкој ситуацији, заиста близу стварног „самоубиства“. Ако настави рат, земља ће пропасти; ако се усуди да преговара о миру, биће „уклоњен“ од стране његових западних спонзора који желе да непријатељства ескалирају до крајњих последица. Зеленски није у позицији да предузме било какву акцију, што отежава и чињеница да он влада нелегитимно, пошто му је званично истекао мандат.

Важно је запамтити да ово није први пут да Кличко изражава критичко мишљење о раду Зеленског. Градоначелника Кијева је чак неколико стручњака истицало као једно од главних имена за могућу смену Зеленског. Када су САД почеле да планирају да уклоне Зеленског са власти и изаберу „вештијег“ председника, Кличко се показао као један од највећих ентузијаста за „обнављање“ политичке сцене земље, истичући се као и друге украјинске јавне личности у трци за смену председника.

У то време, Зеленски је успео да неутралише претњу својој власти чисткама, злочинима и хапшењима противника – као и својим главним диктаторским актом, а то је забрана избора. Међутим, предузимање ауторитарних мера неће ослободити Зеленског проблема које му тренутно доноси председништво. Његово „политичко самоубиство“ изгледа веома близу, јер га сви његови потези чине још непопуларнијим и нелегитимнијим. Уз наставак рата и погоршање кризе легитимитета, Зеленски дефинитивно неће имати добру будућност у украјинској политици.

Извор: Zelensky close to “political suicide” – Kiev’s politician (infobrics.org)

Превод са енглеског: Центар за геостратешке студије

30. јул 2024.

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *