Геополитика и политика

Патрик Попел: Победа Аустријске слободарске партије на парламентарним изборима

Патрик Попел, стручњак Центра за геостратешке студије из Београда

Прошле недеље десио се историјски догађај у Аустрији. Слободарска партија (FPÖ) добила је највише гласова на парламентарним изборима, иако је систем мобилисао све да спречи овај успех.

Земља је гласала, али то не значи нову владу. Стара црно-зелена коалиција ће понудити оставку, аустријски савезни председник Александер Ван дер Белен ће прихватити оставку. Истовремено, савезни председник ће од садашњег канцелара Карла Нехамера тражити да настави послове са својом старом владом док се не пронађе нова канцеларска већина у Националном савету, Аустријском парламенту. Ово може да потраје веома дуго, аустријски рекорд за ово је око шест месеци.

Први пут у историји републике, десничарски FPÖ је најјача странка у аустријском парламенту са скоро 30 одсто, после великог добитка од 13 процентних поена. Поред тога, знатно испред конзервативне Народне странке (ÖVP), која је остварила само 26,5 одсто.

Бирач је изговорио „реч моћи“, каже председник FPÖ Херберт Кикл. Он пружа руку, спреман је да влада и разговори могу да почну. Проблем Херберта Кикла је што нико не жели да узме његову испружену руку. Нико из других странака не жели да ради са њим. За све парламентарне странке једно је јасно: не са Киклом, чак ни са његовом странком.

Минимум могућности за састав нове владе створила би одлука председника FPÖ да се одрекне улоге шефа владе. То би могло да доведе до коалиције са ÖVP или се барем тако прича у овим круговима. Очекивало се да ће FPÖ остварити победу, али сада је Аустрија у шоку и тешко да победа може да доведе до реализације свих циљева.

Иако је сваки трећи Аустријанац гласао за ову странку, остале партије су одлучне да спрече владу у којој би учествовала FPÖ. И пре избора се говорило о „заједничком зиду“ против ове десничарске странке.

Савезни председник, који тврди да је неутралан, такође је у више наврата давао негативне коментаре на рачун FPÖ. Сумња се и да савезни председник не би дозволио владу у којој би учествовала Слободарска партија.

Наравно, овде се поставља питање да ли такво понашање и даље одговара основној идеји демократије. У стварности, победа Слободарске партије била је могућа само зато што је влада направила превише грешака, а друге странке једва да су имале решења за проблеме.

Победом десничарских снага у Аустрији јасно се види тренд у европској политици. Ова победа је доказ да центристичке снаге имају премало да понуде бирачима и да ови људи сада марширају удесно.

За разлику од избора у Источној Немачкој, левица у Аустрији не игра посебну улогу на нивоу националног парламента. Комунистичка партија Аустрије неће моћи да буде заступљена у националном парламенту, иако је заступљена у регионалним парламентима у неким савезним државама и чак управља другим градом по величини.

Може се рећи да ови избори нису само избор између деснице и левице, већ и избор између конзервативног и либералног. Ови избори су били кључни за политичка дешавања у Европској унији. Сада поред Мађарске и у Аустрији постоји снажан критички покрет против тоталитарне политике из Брисела.

Чак и ако FPÖ не уђе у владу, странка има прилику да уради добар посао у парламенту. Поред тога, ова партија ће сада наставити да напредује. Странка може да настави да гради своје структуре и такође ће имати добре прилике на регионалним изборима.

Али најважнији је ефекат на европску политику. Ови избори су нам показали да нека партија има шансу да дође на прво место, иако све структуре система мобилишу све могућности против ове политичке снаге.

Ова чињеница ће многим политичким снагама у Европи дати велику храброст да наставе политичку борбу. Мала држава Аустрија овим изборима послала је важан сигнал свим земљама Европе. Континуирани напори у политици и даље могу да мобилишу бираче чак и у време када су системски медији свемоћни.

Чак ни скандали у прошлости FPÖ-а и поделе у партији нису успеле да спрече ову победу. Дугорочно, ова партија ће играти важну улогу у будућој политици у Аустрији. И друге патриотске партије у Европи такође могу имати ову будућност.

Извор: Austrian Freedom Party (FPÖ) wins parliamentary elections (infobrics.org)

Превод са енглеског: Центар за геостратешке студије

8. октобар 2024.

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *