Геополитика и политика

Стивен Сахиуние: Нетањаху одбија прекид ватре у Гази под било којим условима

Пише: Стивен Сахиуни, новинар и политички коментатор

Неухватљиви споразум о прекиду ватре у Гази се не спроводи под уговореним условима. Препреку за окончање 11-месечног рата, у којем је погинуло више од 40.000 људи у Гази, чини само израелски премијер Бењамин Нетањаху.

Аарон Давид Милер је амерички аналитичар, писац и преговарач за Блиски исток. Милер је 24 године радио за Стејт департмент САД и као саветник за арапско-израелске преговоре.

Милер је 4. септембра на CNN рекао да се споразум о прекиду ватре између Нетањахуа и Хамаса неће десити, јер тачка препреке није Филаделфијски коридор (погранично подручје између Газе и Египта), већ је реч о Нетањахуовој фотељи.

Нетањаху је под огромним притиском како на домаћем тако и на глобалном нивоу да заустави израелски геноцид у Гази.

Ипак, чини се да је отпоран на интензиван притисак, чак и из САД, које су његов извор оружја и готовине за наставак рата у Гази. Милиони демонстраната који позивају на слободу Палестине налазе се на улицама широм света, а светски лидери позивају на прекид ватре.

Стотине хиљада Израелаца су на улицама тражећи да Нетањаху потпише споразум о прекиду ватре како би се ослободили њихови таоци. Лидери израелске опозиције и израелски мировни активисти траже прекид ватре и промену владе.

Међународни суд правде пресудио је да је окупација Палестине противна међународном праву.

Хамас, палестински отпор, држи се свог услова да се израелска војска у потпуности повуче из Газе како би прихватио примирје између две стране. Али, Нетањаху остаје при свом захтеву да задржи трупе унутар Газе на египатској граници, која се назива Филаделфијски коридор.

Хамас је спречио Нетањахуа да постигне своје војне циљеве у Гази. Ниједан високи лидер Хамаса није убијен у Гази, а војно крило Хамаса је и даље снажно и бори се.

Хамас је 7. октобра започео борбу која је подстакла међународну заједницу да стане на страну Палестинаца. САД наводе да је решење о две државе прихватљиво, а УН га сматрају као јединим решењем за сукоб.

Једина земља која се противи решењу о две државе је Израел.

Нетањаху је затражио од AIPAC-а (Америчко-израелски комитет за јавне послове је про-израелска лобистичка група која заговара своју политику пред законодавним и извршним огранцима Сједињених Држава) да изврши притисак на америчког председника Џоа Бајдена да изађе из трке. Бајден је тражио од Нетањахуа да склопи споразум о прекиду ватре, да ослободи израелске таоце, као и да заустави крвопролиће у Гази.

Бајденова одлука да изађе из трке за реизбор дошла је само неколико дана након што је Нетањаху одбацио обећање о прекиду ватре дато Бајдену.

Нетањаху је одбио да се повинује Бајдену јер Нетанијахуова слобода зависи од останка на функцији. Ако крене против својих десничарских верских екстремистичких савезника, Итамара Бен-Гвира и Безалела Смотрича, они ће одбацити његову владу као врућ кромпир.

Ако Нетањаху буде ван функције и без имунитет, одслужиће затворску казну због оптужби за корупцију за које је проглашен кривим.

AIPAC је коришћен као ефикасно средство у рукама Нетањахуа, као ултра-моћни лоби који контролише сва израелска питања у америчкој влади. AIPAC је медијима прослеђивао информације у којима је Бајден приказан као престар да би се кандидовао за други мандат и да би изгубио трку од Трампа.

Нетањаху се клади на победу потпредседнице Камале Харис над Трампом. Упркос томе што је бивши председник Доналд Трамп учинио више за Израел него било који претходни председник, Трамп никада није заборавио да је Нетањаху подржао Бајдена на изборима 2020. Израел има хиљаде грађана који такође имају америчко држављанство и гласају на америчким изборима.

Трамп је добро познат по гашењу страних ратова који представљају финансијски одлив америчких пореских обвезника. Ако Трамп буде изабран, Нетањаху би могао да добије телефонски позив у ком ће му се рећи да су милијарде долара у оружју и готовини Израелу обустављене, и да ће од Нетањахуа захтевати да потпише споразум о прекиду ватре.

„Све осим прекида ватре!“ постала је Нетањахуова мантра.

Нетањаху је 2022. преузео дужност у свом садашњем премијерском мандату и рекао да има два циља: прво, да повећа број израелских насеља на окупираној Западној обали, и друго, да потпише споразум о нормализацији са Краљевином Саудијском Арабијом. Саудијски споразум није на столу због рата у Гази, али ширење илегалних насеља бесни и то много бржим темпом пошто је свет окупиран догађајима у Гази, а Западна обала је у сенци.

У јуну 2024. и CNN и New York Times известили су о разговору израелског министра финансија Безалела Смотрича који је процурио у којем је објаснио свој план за анексију окупиране Западне обале Израелу, чиме би се заувек окончало решење о две државе и спречила слобода палестинског народа.

Смотрич контролише Цивилну администрацију од 2022. године, након што је Нетањаху формирао најдеснију владу у историји Израела. Он има моћ у својој канцеларији да заврши план анексије, и резултирајуће депортације, што је етничко чишћење које плаћају амерички порески обвезници.

Израелски министар безбедности Итамар Бен-Гвир позвао је 26. августа Јевреје да се моле у ​​џамији Ал-Акса у Јерусалиму, једном од најсветијих места у исламу. Бен-Гвир и Смотрич су шефови јеврејских екстремистичких партија које држе Нетанијахуа на власти. Без обзира колико су њихове изјаве пуне мржње или запаљиве, Нетањаху је везан за њих обоје, руком и ногом.

Бен-Гвир је отишао толико далеко у радио интервјуу да је позвао да се на том месту изгради синагога, што би вероватно изазвало верски рат са импликацијама широм Блиског истока, укључујући Индонезију, највећу муслиманску популацију на свету.

Нетањаху је препрека миру у Гази и Израелу. Израелске породице талаца осећају се изданим од своје владе, а њихови најмилији су заборављени и умиру у Гази.

Народ Газе никада неће бити безбедан све док је Нетањаху на власти, а људи у Израелу ће такође бити у сталном страху од насиља повезаног са отпором окупацији Палестине. Женевска конвенција објашњава право сваке особе да се држи оружја у својој борби да поврати своја права и заустави окупацију.

Основне вредности којих се сваки Американац чврсто држи, а које су плаћене америчком крвљу 1776. године, су слобода и заустављање окупације. Бити Американац значи стати уз палестинско питање слободе и краја израелске окупације.

Извор: Netanyahu refuses a Gaza ceasefire on any terms – The Duran

Превод са енглеског: Центар за геостратешке студије

Насловна фотографија: jns.org

8. септембар 2024.

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *