La ciencia y la sociedad

Прослава Видовдана у Москви

Руска организација „Русија је наш дом“ уз подршку српске дијаспоре у Русији, организовала је у Москви 28. јуна свечано обележавање Видовдана.

Овом догађају присуствовали су представници српске дијаспоре, истакнуте личости руског друштва, уважени научници, уметници и пријатељи Србије.

Прослава Видовдана одржана је у палати Телешова у центру Москве.

Након скупа гостију и свечаног пријема, одржан је културно-уметнички програм који је почео позоришном представом „Рат и мир“ у изведби Московског позоришта за младе. Након тога руски хор је отпевао неколико српских песама међу којима је била и „Ој Косово, Косово“. Програм је настављен наступом српског уметника Марка Долаша који је отпевао „Видовдан“, „Ово је Србија“ и друге српске песме. Скуп је благословио монах из руског манастира Пантелејмон са Свете горе.

Драгана Трифковић, генерални директор Центра за геостратешке студије из Србије присуство на овом догађају искористила је и да поразговара са организаторима и гостима скупа.

Олег Чорниј, генерални продуцент организације „Русија је наш дом“, на питање која је мотивација организатора да се одржи такав догађај рекао је: „Ми веома волимо Србију и знамо и поштујемо српске празнике. Ово је први празник који смо организовали у палати Телешова у оквиру народне дипломатије коју је организација „Русија је наш дом“ не тако давно почела са спроводи. Срби су нам дали подршку и схватамо да бисмо хтели сваке године да прослављамо овај празник. Биће нам велика част“.

Професор Валентин Катасонов, један од најуваженијих економиста Русије, присуствовао је прослави Видовдана у Москви и дао је коментар поводом празника: „Данашњи празник је важан не само за Србију, већ и за Русију. Он је посвећен догађају из 1389. године, Косовском боју. Цар Лазар је имао избор између царства небеског, што је значило да се супротстави Османској империји или царства земаљског, што је значило да пристане на уступке непријатељу. То је било велико искушење. Лазар се определио за царство Божије јер је схватио да једино оно даје наду на очување српског народа. Да, Србија је потпала под османску окупацију, аустро-угарску, данас је под англо-саксонском окупацијом, тако да се сва та историја наставља. Али цар Лазар је оставио завет Србима да је царство небеско изнад царства земаљског. Он је жртвовао царство земаљско јер је схватао да је оно само трен у историји. То је веома важно. Сматрам да наши државни делатељи такође то треба да имају у виду. Они имају такав приоритет да се треба држати власти по сваку цену. Не, не треба се држати по сваку цену. Узмите пример светог Лазара. Царство Божије је вечност. То је далеко више од земаљске власти“.

Марко Долаш, српски глумац и певач који живи у Русији рекао је да су Срби изузетно прихваћени и поштовани у Русији и да Руси ретко кога прихватају као Србе: „Србија овде има подршку и људи које је воле. Србима су у Русији отворена сва врата и Руси нас прихватају као своје. Они осећају да нам је потребна подршка. У Русији се не осећам као странац“, изјавио је Марко у разговору са Драганом Трифковић.

Народна дипломатија данас у Русији има висок приоритет и она је усмерена на развијање сарадње и пријатељских, културних, економских и других веза као подршка или алтернатива званичној дипломатији.  Оно што свакако треба очекивати, то је да ће народна дипломатија имати важну улогу у руско-српској сарадњи и развоју веза између наше две земље којима је кроз фактор блискости народа то више него потребно.

Fuente: Centro de estudios geoestratégicos

  1. De julio de 2024.