La nostra attività, La difesa e la sicurezza

Међународни турнир ОДКБ

У Москви је од 8 до 11. октобра одржан XXI Међународни турнир у комплексним борилачким вештинама међу запосленима у војно-безбедносним структурама земаља чланица ОДКБ. Организатори Међународног турнира били су Федерација кокмплексних борилачких вештина Русије (ФКЕ) и Секретаријат ОДКБ. Руску Федерацију су на такмичењу представљале Федерална служба извршитеља, Министарство одбране, Федерална служба за извршење кривичних санкција и Федерална војска Националне гарде. На турниру су учествовале и екипе Министарства унутрашњих послова Републике Белорусије, Министарства одбране Киргиске Републике, Министарства одбране Републике Таџикистан и Министарства јавне безбедности Вијетнама.

Фото: XXI Међународни ОДКБ турнир у комплексним борилачким вештинама

Организација договора о колективној безбедности (ОДКБ) је регионална међународна организација, основана 2022. године на бази договора из Ташкента из 1992. године, која окупља више постсовјетских држава. Прокламовани циљеви ОДКБ: „јачање мира, међународне и регионалне безбедности и стабилности, заштита на колективној основи независности, територијалног интегритета и суверенитета држава чланица, што државе чланице дају приоритет да се постигне политичким средствима.

Фото: Спортисти из Киргизије и Белорусије на Међународном турниру ОДКБ

Федерација комплесних борилачких вештина (ФКЕ) Русије основана је  2003. године у Москви на оснивачкој конференцији у којој су били представници 49 региона Русије. Тренутно, Федерација укључује 83 регионалне филијале у свим конститутивним ентитетима Руске Федерације.

Фото: Награде Међународног турнира ОДКБ

Комплексне борилачке вештине су настале као домаћи спорт за униформисана лица која немају могућност да стално тренирају, и заснивају се на најприхватљивијим и провереним методама из елитних спортова. Реч је о двострукој дисциплини која се састоји од две рунде, где спортиста у првој рунди демонстрира ударне технике бокса и кик-бокса, а у другој рунди изводи класичне и слободне технике рвања уз технике држања на тлу из самбо рвања. Подела борбе на ударне и рвачке технике омогућила је да се за кратко време обуче службеници за спровођење закона или војно особље да буде подједнако вешту у техникама ударања и рвања.

Фото: Гости турнира са Николајем Бордјужом

Отварању Међународног турнира ОДКБ, присуствовали су руски војни и државни службеници, међу којима генерал-мајор Анатолиј Сафронов, херој Руске Федерације, Николај Бордјужа (генерални секретар ОДКБ 2003-2016) и Валериј Семериков (В.Д. генералног секретара ОДКБ 2018-2019, заменик генералног секретара ОДКБ од 2003.), као и извршни директор Међународне федерације кокмплексних борилачких вештина (МФКЕ) Олег Уфимцев. Међу позваним гостима била је редакција Федералног информативно-политичког часописа „Личност државе“ (Персона Страны), на челу са главним уредником Елизаветом Абрамовом, као и страни новинари из Србије, Канаде, Немачке, Француске и др. Драгана Трифковић, генерални директор Центра за геостратешке студије и експерт часописа „Личност државе“ заједно са осталим иностраним и домаћим руским новинарима, имала је прилике да током овог догађаја поразговара са дугогодишњим генералним секретаром ОДКБ и актуелним замеником генералног секретара ове организације. Драгана Трифковић је 2014. године прошла обуку кроз програм „Академија ОДКБ“, који је организовао Фонд Горчаков у сарадњи са ОДКБ, а 2016. године је Центар за геостратешке студије организовао низ безбедносних конференција у Београду (Скупштина Србије и Факултет Безбедности БУ), Новом Саду и Нишу, на којима је представљен рад ОДКБ. Србија је у једном периоду док се придржавала војне неутралности узимала учешће у вежбама ОДКБ и присуствовала састанцима у својству посматрача, али се последњих година определила искључиво за сарадњу са евроатлантским организацијама.

Видео: Конференција ОДКБ у Скупштини Србије коју је организовао Центар за геостратешке студије 2016. године

Валериј Семериков, заменик генералног секретара ОДКБ изјавио је новинарима да узимајући у обзир актуелну светску војно-безбедносу и политичку ситуацију, ОДКБ развија нову стратегију колективне безбедности и да су предлози држава чланица ОДКБ добродошли. Такође, он је навео да ОДКБ планира да настави сарадњу, између осталог и на нивоу међународних конференција, позитивно оцењујући резултате ОДКБ конференција у Србији. Драгана Трифковић је поставила питање руководству ОДКБ о плановима сарадње са Србијом, с обзиром на то да након пандемије није било заједничких активности српске и руске војске у формату билатералне војне сарадње или ОДКБ. Заменик генералног секретара ОДКБ је одговорио да је „пандемија утицала на привремену паузу у тесној сарадњи, јер су предузете мере ограничиле могућности учешћа у разним догађајима ОДКБ, као и на организовање заједничких вежби у којима је раније учествовала и Србија. Потом је ситуација почела да се развија у правцу када су се појавили приоритетни задаци које смо морали да решавамо у формату ОДКБ. Тако да тренутну паузу можемо да посматрамо као неоходност организације да реши одређене приоритетне задатке“.

Фото: Награђивање победника Међународног турнира ОДКБ

Трифковић је такође поставила питање како руководство ОДКБ-а гледа на све већу војно-политичку конфронтацију на међународном нивоу и могућност избијања нуклеарног рата. Валериј Семериков је одговорио да је у зони одговорности ОДКБ ситуација добра. Николај Бордјужа, дугогодишњи секретар ОДКБ (2003-2016) који је чест гост руских медија на војно-политичке теме, рекао је да постоји опасност од директног сукоба са НАТО што аутоматски значи и примену нуклеарног оружја. “У Русији постоји прилично велика група политолога која сматра да је потребно применити нуклеарно оружје  у ограниченом виду на неке државе. Знате и да је измењена концепција употребе нуклеарног оружја и ако постојећа опасност по националну безбедност Русије буде озбиљна и доведе у питање опстанак Русије, мислим да ће наш председник донети најтеже одлуке без оклевања.  Неки људи се играју огњем несхватајући да доводе цео свет на ивицу опстанка. Тенденције постоје и сви политиколози са којима разговарам и који су активни у асоцијацији руских аналитичара,  говоре да тенденције иду у том правцу. Није јасно о чему размишљају западни политичари који доносе такве одлуке, јер они могу бити први на удару. Због тога што ће на удару бити центри који доносе политичка решења и војни објекти”, рекао је Николај Бордјужа.

Фото: Учесници Међународног турнира

Делегација новинара присуствовала је и завршници Међународног турнира, када су победницима додељене награде. На XXI Међународном турниру у комплексним борилачким вештинама међу запосленима у војно-безбедносним структурама земаља чланица ОДКБ, такмичило се укупно 120 спортиста (84 мушкарца и 36 жена). Према резултатима турнира у екипној конкуренцији, тим Руске Федерације заузео је 1. место, репрезентација Републике Белорусије је заузела 2. место, а екипа Киргизије 3. место.

Fonte: Centro di studi strategici

21. октобар 2024.

Istruzioni:

https://fke.ru/

https://odkb-csto.org/

https://persona-strany.ru/

Олег Уфимцев: «Лучше встречаться на спортивной площадке, чем на поле боя»! | Федеральный информационно-политического журнала «Персона Страны» (persona-strany.ru)

 

autore avatar

Su Центар за геостратешке студије

Centro per geostrategica studi è un non-governative e non-profit, fondata nel Belgrado, il fondatore dell'assemblea tenutasi il 28.02.2014. in conformità con le disposizioni di cui all'art.11. e 12. Legge sulle associazioni ("Gazzetta Ufficiale della Rs, n.51/09). per un periodo indeterminato di tempo, al fine di raggiungere gli obiettivi nel campo della ricerca scientifica di geostrategica relazioni e preparazione di documenti strategici, di analisi e di ricerca. L'associazione sviluppa e sostiene progetti e attività finalizzate allo stato e gli interessi nazionali della Serbia, ha lo status di una persona giuridica ed è iscritta nel registro, in conformità con la legge. La missione del Centro per la geostrategica studi è: "stiamo costruendo il futuro, perché la Serbia merita: i valori che ci rappresentano sono stabiliti attraverso la nostra storia, cultura e tradizione. Crediamo che senza passato non c'è futuro. Per questo motivo, al fine di costruire il futuro, dobbiamo conoscere il nostro passato e custodiscono le nostre tradizioni. I veri valori sono sempre a terra, e il futuro non può essere costruito in una buona direzione, senza che fondazione. In un momento di dirompente geopolitica cambiamento, è importante fare le giuste scelte e prendere le decisioni giuste. Lasciate andare le imposte e le idee distorte e artificiale sollecita. Crediamo fermamente che la Serbia ha abbastanza qualità e le potenzialità di determinare il proprio futuro, indipendentemente dal minacce e limitazioni. Ci siamo impegnati per il serbo posizione e il diritto di decidere il nostro futuro, tenendo conto del fatto che, storicamente, ci sono state molte sfide, minacce e i pericoli che abbiamo superato. “ Visione: il Centro di studi geopolitici aspira a diventare una delle principali aziende mondiali nel campo della geopolitica. Anche lui vuole diventare un marchio locale. Cercheremo di interesse pubblico, in Serbia, in temi internazionali e di raccogliere tutti coloro che sono interessati nella protezione dello stato e degli interessi nazionali, il rafforzamento della sovranità, preservando l'integrità territoriale, mantenendo i valori tradizionali, il rafforzamento delle istituzioni e dello stato di diritto. Possiamo operare in direzione di trovare persone che la pensano come, a livello nazionale e nel mondo pubblico. Ci si concentrerà sulla cooperazione regionale e la rete di Ong legate ai, sia a livello regionale e internazionale. Ci sarà il lancio di progetti a livello internazionale per sostenere il riposizionamento della Serbia e la conservazione dell'integrità territoriale. In collaborazione con media case, ci sarà la realizzazione di progetti che sono focalizzati su questi obiettivi. Possiamo organizzare l'educazione del pubblico interessato, attraverso conferenze, tavole rotonde e seminari. Cercheremo di trovare un modello per lo sviluppo dell'organizzazione, che consentano il finanziamento delle attività del Centro. Costruire un futuro insieme: Se siete interessati a collaborare con noi, o per aiutare il lavoro del Centro di studi geopolitici, vi preghiamo di contattarci via e-mail: center@geostrategy.rs

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *