Пише: Давор Лукач

На дан одржавања вежбе "Муњевити удар 2021", 27. јуна ујутро, део Ибарске магистрале од Краљева до Рашке био је сав у црвено–плавим бојама: "тутњали" су службени "аудији А6", "БМW", "шкоде суперб" што цивилних регистрација, што војних, са упаљеним "блинкерима", претицали преко пуне линије јер за њих закони не вреде, па чак ни давно дато обећање Александра Вучића да ће наредити уклањање тих уређаја. Разлог журбе – функционери су ишли на вежбу, званично најављивану као "једну од највећих у последњих неколико деценија", па да стигну на време.

У циљу јачања сарадње војних снага из различитих земаља и тражења заједничких начина за сузбијање нових изазова и претњи, Министарство одбране Руске Федерације по девети пут, од 22 до 24 јуна, традиционално организује међународни форум „Московска конференција о међународној безбедности“, која није одржана у марту 2020 године због пандемије КОВИД-19.

Пише: Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

Најзначајнији терористички акт у новијој историји десио се 11. септембра 2001. године, када је терористичка организација Ал Каида извела нападе на више циљева у САД. Светски трговински центар у Њујорку, постао је симбол манифестације тероризма.

САД су након тога прогласиле рат против тероризма и извршиле инвазију на Авганистан, а затим и на Ирак.

Као резултат интервенционистичке спољне политике и потребе САД да војно буду присутне у читавом свету, изграђен је систем од преко хиљаду америчких војних база.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal