Шеф руске дипломатије Сергеј Лавов рекао је да Москва има информације да су плаћени војници са Косова, Албаније и из Босне послати у Донбас.

За новинарску агенцију Регнум ову вест је прокоментарисала Драгана Трифковић, генерални директор Центра за геостратешке студије:

"Верујем да ће ови наводи бити потврђени,  што није изненађујуће, ако узмемо у обзир чињеницу да су у свим конфликтима који се воде од почетка америчког интервенционизма били мобилисани екстремисти у зоне конфликта. 

Суштина је у томе да САД воде хибридни рат против Русије, користећи Украјину као платформу за тај рат, али и мобилну терористичку мрежу.

Подсетићемо се да су почетком рата у Босни и Херцеговини 1992. године на ово подручје дошли муџахедини из Авганистана и других блискоисточних земаља. Они су формирали јединицу „Ел Муџахедин“ која је ратовала на страни муслиманске армије Босне и Херцеговине. Велики део бораца из „Ел Муџахедин“ јединице дошао је у Босну и Херцеговину преко такозваних хуманитарних организација које су биле везане за западне центре моћи. 

Чињеница је и да је велики број бораца са Косова и из Босне и Херцеговине затим ратовао на подручју Сирије и Ирака под окриљем терористичке организације Исламска држава.

С друге стране могли смо да чујемо недавно од сепаратистичких структура на Косову и Метохију да су спремни да пошаљу војску Косова у Украјину. Дакле сепаратисти са Косова и не крију своје намере. Војска Косова формирана је супротно међународном праву и Резолуцији 1244, а наоружана је  и обучавана од стране САД, Велике Британиеј, Турске и др. 

Дешавања на Кавказу деведесетих година прошлог века, део су исте агенде где се кроз радикализацију ислама, којом западни центри моћи злоупотребљавају ову религију, заправо ствара хибридна војска за рат против Русије. 

Реч је о агенди сукоба цивилизација која је опасни окидач за кионфликте свуда у свету.

Осим дестабилизације кроз изазивање конфликата на границама Русије и окруживање руске територије са свих страна, оно што Русију додатно треба да брине је  мобилисање терористичке мреже и убацивање терориста у зоне испровоцираних  конфликата. . 

Потребно је да се што пре успоставе неполитички међународни правосудни органи, који би се бавили овим преступима". 

23. фебруар 2022. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal