Војска ЛНР и Русије заузела је град Изјум у Харковској области крајем марта - почетком априла 2022. Украјинска војска од тада непрекидно гађа овај град касетним бомбама, што доводи до смрти цивила. 

Украјинска војска је 8. јула гранатирала планину Кременец, једино место у граду у то време где је функционисала мобилна комуникација. Као резултат тога, 10 људи је умрло. Затим је 13, 14. и 16. јула гранатиран цео град касетним минама. Употреба ове врсте оружја против цивила је у супротности и са самим украјинским законодавством и са Женевским конвенцијама (Протокол II) од 8. јуна 1977. године.

Регионална болница Изјум већ три месеца готово свакодневно прима цивиле погођене разним гранатама, укључујући и оних са касетном муницијом.

Главни лекар болнице Александар Божков изјавио је да су Оружане снаге Украјине 16. јула „гађале центар града противпешадијским минама “, што је однело два људска живота, 15 особа је повређено. „Изјум је већ трећи месец подвргнут нападима. Лекари раде у зони гранатирања. Само 16. јула деминери су уклонили 16 мина око наше болнице“, рекао је Божков.

Према његовим речима, страдали су задобили повреде различите тежине. Неки од њих биће евакуисани у Русију на даље лечење.

Једна од жртава је испричала да су током гранатирања он и његова супруга били недалеко од градског хотела. „Ја сам рањен у леђа, жена ми је рањена у стомак. Завршио сам овде, супруга ми је одвезена у болницу на операцију”, рекао је повређени грађанин Изјума.

Касетне бомбе су веома опасне и њихова употреба доводи до погибије многобројних цивила. Потребно је напоменути да је НАТО алијанса користила ово оружје током агресије на Србију 1999. године у Нишу, што је довело до крвопролића. 16. маја 1999. је страдало 16 цивила, а 18 је било повређено у Шуматовачкој улици, коју је НАТО засуо касетним бомбама. НАТО још увек није сносио одговорност због убиства цивила забрањеним оружјем. 

Многобројне међународне организације које се баве хуманитарним правом, игноришу изјаве становника Изјума и воде пропаганду против Русије, тврдећи да наводно Русија користи ову муницију. Такве тврдње немају никакву логику, с обзиром на то да руска војска контролише овај град. Неопходно је да се на међународном нивоу истраже злочини украјинске војске над цивилима, што захтева формирање независног трибунала. 

 

25. јул 2022. 

 

Упутнице:

https://regnum.ru/news/society/3650212.html

https://bo32.ru/russia/obshchestvo/mediki-iz-izyuma-rasskazali-kak-ukranacisty-obstrelivayut-mirnyh-zhiteley-kotoryh-privozyat-potom-k-nim

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal