Пише: Никола Перовић, војни експерт

Покренувши специјалну операцију и не покренувши свеобухватни рат против Украјине, Русија је успела да очува животе хиљада украјинских цивила и ограничи максималну штету на цивилној инфраструктури применом прецизних и стратешких удара са најсавременијим пројектилима.

Tребало би подсетити да: Сврха специјалне операције је да заштити становништво Донбаса, које је од 2014. године изложено непрестаним бомбардовањима кијевског режима и да доведе до капитулације нацистичког режима у Кијеву. Напади украјинске војске су највише оријентисани на цивилну инфраструктуру што је већ проузроковало смрт више од 14.000 погинулих цивила.

Извођењем ове специјалне операције Русија је успела да уништи стратешке локације украјинске команде, елиминише велики део вођа Азова и њихове професионалне војске.

Успела је да преузме контролу над највећом европском нуклеарном електраном, контролу поморског транзита у Црном мору, контролу над Азовским морем и фабрикама угља и челика, што паралише украјинску економију. Успела је да преокрене ситуацију  са европским санкцијама, чак је то и искористила у своје личне интересе, можемо узети пример са гасом где је увела плаћање у рубљима.

Русија је више него икада у стању да усаврши и прилагоди своју стратегију суочену са модерним ратом и непријатељем којег војно и финансијски подржава НАТО,  и који има на располагању модерно и моћно наоружање и технологије.

Одређене грешке командовања знала је да прилагоди брзом анализом последица и да предузме модернију и ефикаснију тактику рата коришћењем дронова иранске производње Схахед-136, дронова „самоубица“ Кубб. Дронови су сада доказали своју ефикасност у модерном ратовању и означавају почетак новe ере рата.

Захваљујући свом искуству на различитим сценама модерног ратовања, као што су Чеченија и Сирија, Русија је сада најмоћнија армија на свету са искусним људима спремним да се боре против декадентног Запада. Она је могла да демонстрира целом свету своју дипломатску моћ тако што је омогућила народу Донбаса да буде део Русије путем референдума и дала људима право да гласају за своју слободу и да буду заштићени од угњетавања украјинске владе.

Припајањем Херсонеске, Запорожке, Доњецке и Луганске области Русији, ставља тачку на ову специјалну операцију и сада поново даје шансу Украјини и НАТО-у да се врате за преговарачки сто и пронађу дипломатско решење.

Ако Украјина не абдицира већ настави уз помоћ НАТО-а  агресију на регионе припојене Русији, то ће бити објава рата. У овом случају, вратићемо се могућем светском рату где је употреба тактичког нуклеарног оружја на стратешким локацијама у Украјини врло вероватна.

3. октобар 2022. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal