Пише: Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

Према оценама многобројних независних аналитичара, кључни разлог који је довео до ескалације сукоба у Украјини је ширење НАТО инфраструктуре ка руским границама. Руководство Русије је последњих година упозоравало да такве кораке сматра опасним и да они директно нарушавају националну безбедност Руске Федерације.  

У тренутним околностима и поред опасне ескалације сукоба у Украјини, НАТО не намерава да промени свој приступ проблему. Достава тешког наоружања овој држави и даље проширење Алијансе, воде ка даљем заоштравању односа са Русијом.

НАТО је 17. октобра 2022. започео масивну војну вежбу у којој учествује 14 земаља. Вежба, названа "Steadfast Noon", укључује америчке бомбардере Б-52 и борбене авионе са нуклеарним оружјем, који неће носити бојеву муницију, како је известио координатор стратешких комуникација Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

Упркос чињеници да је вежба дуго планирана и да би, према речима генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, „одлагање или отказивање вежбе послало погрешну поруку о решености НАТО-а пред руском агресијом“, то заиста подиже ескалацију између Русије и НАТО-а на нови, потенцијално нуклеарни ниво.

Вежба НАТО-а, која се изводи у близини руских граница током низа ескалација текућег војног сукоба у Украјини, који је у суштини сукоб у којем је НАТО активна страна која обезбеђује оружје, обуку и војне специјалисте, и штавише, координира операцијама ВСУ, шаље јасан сигнал Русији о подизању улога у овој конфронтацији. Русија одговара разним средствима, јасно стављајући до знања да ће се, након придруживања четири нова региона земљи као резултат референдума, размотрити радикалнији одговори на безбедносне претње.

У околностима нестабилне политичке и безбедносне ситуације у Европи, понашање НАТО може да доведе до увлачења и других европских земаља у рат са непредвидљивим и далекосежним последицама.

Снаге НАТО-а одржале су у новембру прошле године вежбу „ Polaris-2021“, где би, према легенди маневара, као одговор на наводну руску интервенцију, снаге НАТО коалиције формирале и упутиле ударну групу носача авиона на челу са носачем авиона Шарл де Гол, у зону борбених дејстава како би „зауставиле инвазију и сачувале суверенитет Украјине“. Контекст и сценарио вежбе Руска Федерација је схватила као сигнал припреме НАТО-а за акције против Русије, налик операцији груписаних снага Алијансе пре интервенције у Либији (вежбе “Baltops-2010” и “Frisian Flag-2010”), када је после маневара на морским полигонима уследила опсежна операција рушења владе Моамера Гадафија.

Док НАТО такве вежбе назива „превентивним како би се одговорило на руску агресију“, Руси у њима виде директну претњу, која их стимулише на предузимање додатних мера у циљу заштите сопствених безбедносних интереса, а резултирају нпр. покретањем „специјалне војне операције како би се спречио Трећи светски рат пуног обима између Русије и НАТО-а“ у ком је Русија могла бити изненађена. Тренутне вежбе које спроводи НАТО и планиране руске нуклеарне вежбе јасно указују на још један ниво конфронтације, где би мала варница могла да буде довољна да покрене нуклеарну ескалацију без преседана.

Овакав сценарио може да се спречи преузумањем политичке одговорности НАТО, да без унапред припремљене оптужбе против Русије, сагледа сопствену улогу у екалацији сукоба и усресреди се на разумевање и уважавање интреса друге стране. Неопходно је подсетити се да је Хладни рат завршен добровољним повлачењем Русије 2000 км на исток, без испаљеног метка уз обећање Запада да се НАТО неће ширити на исток. Сада када се НАТО налази на руским границама, јасно је да Русија неће одустати од својих захтева да добије гаранције о безбедности, које подразумевају војно неутрални статус Украјине, повлачење офанзивног наоружања и НАТО инсфраструктуре са руских граница.

21. октобар 2022.

Упутнице: 

https://www.nato.int/cps/ru/natohq/news_208101.htm?selectedLocale=en

https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2021/3/pdf/2103-factsheet_exercises.pdf

https://eurasia-sever.by/wp-content/uploads/2022/10/nato-unclass-releasable-to-exercise-polaris-21.pdf

 

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal