Министарство одбране Руске Федерације објавило је снимак тестирања антибалистичке и противсателитске ракете А-235 НУДОЛ. Тест је недавно спроведен у Казахстану на полигону Сари-Схаган.

А-235 НУДОЛ је хиперсонична ракета коју је развио Алмаз-Антеј. У наредним годинама вероватно ће да замени садашњу ракету А-135, такође познату као АБМ-4 Горгон. А-235 се разликује од А-135 на два главна начина: мобилна је и носиће конвенционалну или нуклеарну бојеву главу.

Тест на полигону Сари-Шаган ових дана је трећи тест ракете у последње четири године. Ова чињеница је јасан сигнал да ће Русија ускоро објавити улазак ракете у састав руских ракетних снага и да ће је Москва ускоро уврстити у редовно наоуржање.

Русија је развија три верзије ракете – дугог, средњег и кратког домета. У зависности од домета, максимална висина пресретања ће такође бити различита – од 40.000 до 800.000 метара висине.

Ракета је постала светски позната 15. новембра 2021, када ју је Руска Федерација употребила да уништи сателит Космос 1408. Случај је постао познат након што су остаци са сателита приморали посаду Међународне свемирске станице да се сакрију.

Марк Шнајдер, пензионисани високи званичник Пентагона, рекао је да ће нове руске ракете пресретачи уништити „у суштини цео наш потенцијал за конфронтацију“ који се заснива на сателитима.

А-235 Нудол лети четири пута већом брзином од метка, према наводима, дакле брзином од 1.700 м/с, што је хиперсонична брзина. Међутим, нема званичних информација о тачној брзини ракете.

Заједно са противваздушним ракетним системом С-500 А-235 Нудол део је интегрисане одбране свемира Русије. Ова два система представљају такозвани свемирски нуклеарни кишобран руске стратегије за супротстављање САД и нуклеарном потенцијалу Сједињених Држава.

Извор: oruzjeonline.com

23. јануар 2023.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal