Јеменски побуњеници Хути дају све од себе да привуку међународну пажњу на себе и растерете притисак који трпи Појас Газе. У четвртак ујутро, неколико јуришних дронова лансирано је из области под контролом Хута на амерички разарач Thomas Hudner у Црвеном мору.

„Ујутро (по јеменском времену) 23. новембра, USS Thomas Hudner (DDG 116) оборио је неколико камиказа дронова лансираних из подручја Јемена под контролом Хута. Дронови су оборени док је амерички ратни брод био у патроли у Црвеном мору. Брод и посада нису претрпели никакву штету или повреде“, објавила је америчка централна команда (CENTCOM) на друштвеној мрежи X, некада Твитеру.

twitter.com/CENTCOM/status

Разарач је део групе Гералд Р. Форд Стрике Гроуп (CSG), али делује одвојено. Носач авиона Џералд Р. Форд (CVN-78) налази се у источном Медитерану као део америчког одговора на нападе Хамаса, док Томас Хаднер, један од носачевих бродова из пратње, делује у Црвеном мору.

Секретар одбране Лојд Остин недавно је наредио друго проширење присуства CSG Форда у региону.

„Када секретар (одбране) осети да је Форд спреман да буде смењен, сигурно ћемо вас обавестити, али у овом тренутку он остаје стациониран у источном Медитерану“, рекла је заменица секретара за штампу Пентагона Сабрина Синг.

Америчке снаге су нападнуте 66 пута од 17. октобра, са 32 напада у Ираку и 34 у Сирији, рекао је Синг у уторак. Пораст напада почео је 10 дана након напада Хамаса 7. октобра на јужни Израел. Пентагон је наставио да тврди да напади на америчке трупе нису повезани са текућим сукобом у Гази.

У понедељак увече је дошло до напада на ваздушну базу Ал Асад у Ираку, рекла је Синг новинарима. Након напада, амерички AC-130 извео је напад у самоодбрани на возило које припада милицији коју подржава Иран, убивши припаднике групе милиција, рекла је она. САД су такође извеле нападе на објекте за оружје које Министарство одбране САД повезује са групама које подржава Иран.

До сада је разарач Томас Хаднер са великом прецизношћу оборио све дронове лансиране на њега. Међутим, поставља се питање шта ће се десити ако буде погођен и буде жртава или ће моћни амерички ратни брод бити потопљен?

Да ли су Хути побуњеници свесни да би их, у овом случају, могла бити подигнута америчка војна моћ против њих који немају никакве шансе? Ситуација је донекле слична нападу Хамаса на Израел 7. октобра.

Велика количина западних војних средстава је већ увучена на Блиски исток, а нови дестабилизујући догађај великих размера створиће додатну потражњу за снагама у региону. Јуче је било најбоље да се Запад наоружа, јер данас изгледа касно.

Иран упозорио на могућност проширења палестинско-израелског сукоба
Рат у појасу Газе ће се вероватно проширити уколико се не одржи примирје између Израела и Хамаса, које би требало да ступи на снагу у петак, изјавио је ирански министар иностраних послова Хосеин Амир Абдолахиан. Према његовим речима, размере сукоба би могле да се прошире уколико стране прекрше постигнути договор.

Ако овај прекид ватре почне сутра, ако се не настави, онда услови у региону неће остати исти као пре прекида ватре, а размере рата ће се проширити, рекао је шеф иранског министарства спољних послова.

Хосеин Амир Абдолајан је ову изјаву дао у Либану, где је стигао по други пут након избијања палестинско-израелског сукоба. Ирански дипломата се у Бејруту састао са генералним секретаром Хезболаха Хасаном Насралахом. Милитанти овог покрета редовно прете Израелу отварањем другог фронта.

Поред тога, ирански министар спољних послова састао се у Либану са лидером палестинског покрета Исламски џихад Зијадом ал-Нахалом и чланом Политбироа Хамаса Халилом ал-Хајом.

По свој прилици, преговарачи су разговарали о споразуму који је постигнут између Израела и Хамаса, као и о могућем наставку непријатељстава против Израела. Није тајна да Иран подржава многе милитантне групе на Блиском истоку, те зато редовно добија упозорења из Вашингтона и Тел Авива о неприхватљивости сопственог учешћа у сукобу.

24. новембар 2023. 

Извор: oruzjeonline.com

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal