Интервју Драгане Трифковић са Ман Ел Асадом

Ман Ел Асад има три универзитетске дипломе, две из пословног менаџмента и једну из пословног маркетинга са Бејрутског универзитета, и дипломирао је право на Арапском универзитету у Бејруту. Такође има сертификат са Универзитета арапских народа који је повезан са Комитетом за људска права у Уједињеним нацијама. Има своју адвокатску канцеларију где ради као адвокат. Саветник је за многе институције које се баве правима жена и деце, такође је главни саветник у Вишем исламском шиитском савету. Ман Ел Асад је на челу међународних судова за Блиски исток у Светској парламентарној организацији. Генерални је секретар (председник) либанске политичке партије Тајар Аласади.

Ман Ел Асад

 

У Бејруту је управо завршена међународна конференција о људским правима на Блиском истоку, на којој сте и Ви учествовали. Да ли можете да нам кажете које теме су биле у фокусу и који су основни закључци конференције?

Теме конференције које су биле истакнуте су угрожавање и кршење људских права на Блиском истоку, посебно у Јемену, Бахреину, Ираку, Сирији, Либану и Палестини. Главни закључци биле су препоруке за:

Потпуну подршку свима онима који се боре против тероризма кроз законске и изабране председнике и владама земаља које се заиста боре против тероризма.

Откривање свих држава и влада које олакшавају, наоружавају, обучавају или користе терористе.

Кажњавање оних који угрожавају или крше права било ког људског бића, без обзира да ли је у питању државни режим, организација или особа.

У суседној Сирији води се дугогодишњи рат. Како оцењујете садашњу ситуацију у Сирији? Да ли по Вашој оцени тај сукоб иде ка примирју, и да ли је реално очекивати у скорије време прекид сукоба?

Не постоји шанса за право трајно примирје у Сирији у блиској будућности и сукоб неће бити решен у блиској будућности, једноставно зато што прави рат у Сирији почиње када имагинарне снаге, као ИСИС и Носра, Зенки, итд., буду претрпеле неуспех. И онда када буду стигле оригиналне снаге на сиријско тло, као што су Американци, Европљани и Арапи, посебно Саудијска Арабија и земље залива, као и дефинитивно Израелци. Онда и само онда ће прави рат почети у Сирији. 

Какво државно уређење Сирија може да успостави након сукоба? Да ли Сирија може да сачува целовитост земље или да спроведе неку врсту федерализације?

Након што се сукоб буде окончао у Сирији, изглед читавог региона ће се променити, ниједна држава неће више бити иста. Споразум Сајкс-Пико ће пропасти и нестати. Председник Асад никада неће преговарати чак ни о малом делу сиријског земљишта, а Запад планира да оснује многе државе у Сирији под изговором федерације и сигурносних зона.

Ман Ел Асад и Драгана Трифковић

Како сукоби у региону утичу на Либан? Да ли постоји опасност да се екстремизам прошири и да Либан буде увучен у сукобе?

Либан и Сирија су географски и демографски повезани. То је историјски и доказано. Ако први није стабилан, онда ни ова друга држава не може бити безбедна, и обрнуто. Да, ватра сиријског вулкана ће евентуално запалити Либан и то ће бити права катастрофа. 

Недавно се догодио озбиљан инцидент, након што су израелске ваздушне снаге напале мете у Сирији. Израел тврди да је разлог спречавање испоруке оружја либанском Хезболаху. Шта је по вама узрок пораста тензија између Израела с једне стране, и Сирије и њених савезника с друге стране?

Прави разлог је тај да Сирија и њени савезници полако добијају рат и сиријски јужни део је скоро ослобођен, што значи да ће сиријско-ирански савез (Хезболах) имати широку зону од југа и запада Беке у Либану преко Кунеитре и Голана у Сирији до Ирака и Јемена, и то је оно што Израелци никада неће прихватити. Дани доминације Израела су готови, стигао је нови играч у град. 

Русија пружа војну помоћ регуларној Сиријској армији и активно је укључена у борбу против терориста. У којој мери Русија може да допринесе успостављању мира на Блиском Истоку?

Цитираћу оно што је председник Путин рекао: Сирија ће одлучити будућу глобалну политику, Русија је у Сирији да брани Москву. Ако тероризам победи у Сирији, онда је следећа мета Руска Федерација. Мир се не може утврдити на Блиском Истоку све док тероризам и сви режими који га подржавају не буду поражени.

Драгана Трифковић

Са енглеског посрбила: Светлана Максовић

7. април 2017.

Стање Ствари

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal