Драгана Трифковић за Moderator.az о изјави председника Србије да држава није у стању да набави систем ПВО С 400 

 

Након вести да је С-400 систем допремљен у Србију како би учествовао у војној вежби српске и руске војске „Словенски штит“ амерички дипломата Метју Палмер је упозорио Србију да ризикује увођење америчких санкција, уколико се одлучи за набавку овог ПВО система. То није први пут да САД прете некој држави због сисема С-400. Пентагон и НАТО су ошто реаговали на одлуку Турске да купи од Русије ове системе.

Изјава председника Александра Вучића да Србија не намерава да купи С-400 систем ПВО је непромишљена и изнуђена. Очигледно је да је таква изјава изречена у страху од америчког притиска. Нажалост то није први пут да руководство Србије подлеже уценама и притисцима западних земаља.

Земља која води суверену политику никада не би тако реаговала. Суштина је у томе да је С-400 одбрамбени а не офанзивни систем и да западне силе немају право да захтевају од некога да не води рачуна о одбрани свије земље. С-400 је систем којим Србија може да обезбеди ваздушни простор и да релаксира своју позицију с обзиром на то да је окружена НАТО земљама.

Руководство Србије уверава јавност да њихова политика води ка очувању војне неутралности, иако је она више формална него реална. Уколико је то тачно, не видим разлога да Србија одустане од набавке С-400 система. Посебно треба да узмемо у обзир то да су НАТО земље бомбардовале Србију 1999.године, а то се не би десило да је наша војска имала сличан систем ПВО.

Изговор да Србија нема пара за набавку С-400 система је сасвим неуверљив. Председник Србије је изјавио да држава улаже у изградњу инфраструктуре, што је прече, али поставаља се логично питање зашто држава улаже у инфраструктуру коју не може да заштити. Наиме приликом бомбародвања Србије 1999. године, НАТО је бомбама уништио инфраструктуру. Какава је гаранција да се то неће поновити? Уистину међународне околности су се данас веома промениле, али то није гаранција да Србија може да заштити своју територију уколико нема моћно оружје.

И ако говоримо о инфраструктури, подсетићу да је Србија уговорила изградњу ауто-пута Ниш-Приштина који треба Европи да омогући повезивање правца ка Албанији. Неодговорно је да Србија гради пут ка Приштини, док албански сепаратисти са Косова настоје да одвоје ову територију од Србије. Уместо да Србија штити свој територијални интегритет, а пре свега јачањем своје одбрамбене моћи, она награђује косовске Албанце и подлеже жељама Брисела и Вашингтона.

19. Новембар 2019.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
info (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
inforussia (@) geostrategy.rs

Youtube kanal