У руској новинској агенцији РИА Новости у Москви, 15.08.2014. у председничкој сали, одржана је конференција под називом „Рат у Украјини 2014. и у Југославији 1999.: Сличности и разлике у тактици и стратегији“.

ДРАГАНА 1

Видео на YouTube каналу ЦГС: Снимак конференције у РИА Новостима

Рат у Украјини је наставак дестабилизације и опкољавања Русије. Након распада СССР и укидања Варшавског споразума, отворен је простор за ширење НАТО а и потпуну доминацију САД. Иако су тадашње власти Русије, имале усмене гаранције од западних званичника да се НАТО организација неће ширити ка границама Русије, Запад се није држао тог договора. Земље које су некада припадале источном блоку, постале су чланице ЕУ и НАТО-а. Сукоби на простору бивше Југославије били су увод за Украјину.

ДРАГАНА 2

На конференцију су говорили стручњаци: 
 – Љубинко Ђурковић, пензионисани пуковник српске војске и председник Извршног одбора Покрета за Србију
– Сергеј Грињајев, генерални директор руског Центра за стратешке студије и прогнозе
– Драгана Трифковић, генерални директор српског Центра за геостратешке студије 
– Олег Валецки, војни експерт, члан Савеза писаца Русије

http://pressria.ru/pressclub/20140815…
http://gr-sily.ru/news.html?id=10705
http://www.russkie.org/index.php?modu…
http://serbian.ruvr.ru/2014_08_15/Jug…

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal