Цетињски манастир

Пише: Никола Милованчев

Као члан Правног савета ИН4С, дужан сам да укажем на један случај решавања положаја Српске православне цркве (СПЦ) на подручју бивше Југославије, који се може поредити са ситуацијом у Црној Гори. Реч је о Уговору који је непознат нашој широј јавности, а који су 20. децембра 2002. потписали тадашњи председник владе Републике Хрватске (РХ) Ивица Рачан и блаженопочивши митрополит загребачко-љубљански г. Јован Павловић, који је заступао пет епархија СПЦ које у потпуности или већински у свом раду обухватају подручје Републике Хрватске.

Трибина о српској дијаспори (Фото: Слободан Митровић)

Пише: Драгана Трифковић

У просторијама Српског културног центра „Ћирилица“ у Београду, Портал „Стање ствари“ је 11. јануара организовао трибину на тему: Матица и расејање-како повратити изгубљено поверење. На трибини су говорили: Александар Лазић - главни уредник портала „Стање ствари“, Мило Ломпар - професор Филолошког факултета, Милош Ковић - професор Филозофског факултета и Никола Живковић - публициста и преводилац.

Пише: професор Слободан Самарџић

Ух, никада нисам написао ружнији наслов. Али, он само долази од ружења језика из политичких разлога. У овом случају наводни разлог је женска равноправност у језику. Али заправо није то него – језичко насиље како би се постигао овај циљ. Нема сумње да је у питању политичка акција која бележи значајне успехе: све је учесталије јавно коришћење нових именица које се изводе из именица мушког рода и треба да изразе језичку равноправност жена.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. ж

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
info (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
inforussia (@) geostrategy.rs

Youtube kanal