Ситуација у вези са кршењем људских права се све више компликује. Анти-руска пропаганда се сваким даном све више повећава, што доводи до стварања атмосфере линча.

Ово смо могли врло добро да уочимо на Дан победе 9. маја, низом организованих напада и провокација широм Европе, што није наишло на адекватну осуду  европских и међународних институција. Напротив, многи званичници европских земаља и сами испољавају жестоку русофобију.

Пише: Спомена Милачић

Луција (Шарлота Ремплинг), порцулански лепа млада жена, супруга светски познатог диригента, у једном бечком хотелу игром случаја препознаје Максимилијана Теа Алдорфера (Дирк Богарт), лика из своје прошлости. Њих двоје је заправо раздвојила победничка војска Другог светског рата. Он је нeкада био високи СС официр, она је тада била млада девојка, готово дете, жртва нацизма и његова логорска љубимица. А онда је логор ослобођен и, веровало се, нацизам побеђен.

Приредила: Драгана Трифковић

Брјанск је област у западном делу Русије на граници са Украјином и Белорусијом. Истоимени град Брјанск носи јединствену титулу града партизанске славе. Партизански покрет на територији Брјанске области, тада у саставу Совјетског Савеза, настао је током Другог светског рата, односно Великог отаџбинског рата (руски назив) 1941-1945. Разлог за то био је низ тешких пораза совјетске армије 1941. године, када је већи део ове територије био окупиран, а у окружењу су  се налазили бројни „котлови“, у којима су биле заробљене стотине хиљада совјетских војних лица. Многи од њих су погинули, многи су били заробљени, а неки су успели да се ослободе. Управо они који су успели да побегну из заробљеништва почели су да формирају прве партизанске одреде. Што су окупатори испољавали више нељудскости у понашању, то су партизански одреди јачали. Тако је Брјанска област постала највећи центар партизанског покрета.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal