Пише: Елена Хрулјева

Крајем септембра мало ко је приметио вест: руски научници су успели да доведу четврти енергетски блок Белојарске нуклеарне електране у Свердловској области на ниво снаге од 100% са пуним оптерећењем иновативног МОКС горива. То је омогућило скоро потпуно затварање нуклеарног циклуса.

Шта ово значи на простом језику? Тестови указују на појаву фундаментално нових нуклеарних реактора, такозваних реактора на брзе неутроне. Сада се истрошено гориво из других нуклеарних електрана не мора закопавати, стварајући затворене зоне и излажући нас и будуће генерације огромном ризику, већ се може поново користити прерадом у складу са тим. У овом случају, атом ради у корист човека и моћи ће да снабдева потрошаче јефтином електричном енергијом без штете по животну средину.

Успешна тестирања реактора БН-800 у електрани Белојарск имплицирају да ће нуклеарна енергија постати практично без отпада, јер ће се заснивати на уранијуму-238, чија ће запремина бити довољна за више од милион година. Док традиционалне нуклеарне електране на споре неутроне широм света користе уранијум-235, који се у руди налази у незнатној количини (око 0,3%).

– У ствари, реактор на брзе неутроне ће се претворити у „перпетуум мобиле”. Биће то машина за прераду целокупног сировог уранијума који ћемо извући из земље. Све ће то бити укључено у производњу електричне енергије. Шта је резултат? Доћи ћемо до закључка да ће се због ове технологије сировинска база руске нуклеарне енергетике повећати 100 пута. Замислите: ако су раније говорили да ће нам уранијум бити довољан за 100 година, сада ће бити довољно за 10 хиљада година! Или ћемо, на пример, моћи да повећамо број нуклеарних електрана за 100 пута“, објашњава Александар Уваров, шеф Атоминфо центра, главни уредник портала Атоминфо.

Али стручњаци Росатома не намеравају да се ту зауставе. Корпорација је почела да склапа нови реактор БРЕСТ, који је такође реактор брзих неутрона хлађен оловом, што значи да је повећао безбедност. Разлика је у томе што реактор типа БН захтева посебну јединицу за прераду горива, док га БРЕСТ обрађује директно на станици, што значи да производња електричне енергије постаје сигурнија и јефтинија.

Наравно, до ове транзиције није дошло преко ноћи. Реактор БН-800 је првобитно дизајниран да користи МОКС гориво, али је био напуњен неколико година - технологија се постепено развијала. И иако њен изум не припада руским научницима, у нашој земљи је први пут постигнут такав успех.

„Иако нисмо имали првенство у коришћењу ове технологије, сада смо сигурно светски лидери у томе“, сигуран је Александар Уваров. – У Русији тренутно раде оба брза натријумова реактора. А чињеница да је реактор БН-800, напуњен МОКС горивом, доведен на ниво снаге 100% је изузетан догађај, ово се десило први пут.

Ово је својеврсна енергетска револуција, а све се то дешава у позадини смањења нивоа нуклеарне енергије у свету. На пример, Француска, која се традиционално ослањала на нуклеарне електране, нашла се у тешкој ситуацији. Французи дуго нису дограђивали своје реакторе, а сада се велики број њих приближава граници радног века, а градња нових је дуга и скупа.

Многи стручњаци се слажу да су у Немачкој, а и у Европи, направили исхитрени корак када су затворили своје нуклеарне електране. У садашњој ситуацији, када не могу или не желе да купују гас у Русији, а на фону приближавања зиме, очекују их озбиљне потешкоће.

28. октобар 2022. 

russkiymir.ru

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal