Центар за геостратешке студије из Београда и европски аналитички портал IMHOCLUB.EU од 6-8 децембра организују научно-практичну он лајн конференцију: „Оживљавање нацизма у XXI веку у Европи и могућност његовог спречавања”.

Конференција има за циљ да разјасни научне идеје о нацизму, националном радикализму, фашизму, идентификује модерне облике њиховог испољавања и пронађе могућности за јачање мировних иницијатива у Европи.

Манифестација се поклапа са 80. годишњицом стварања првих антифашистичких организација у Европи: 6-8. децембра 1942. године, када је у граду Босански-Петровац (Југославија) ​​одржана Прва конференција Антифашистичког фронта жена, а крајем децембра 1942. године у Бихаћу је одржан Први конгрес антифашистичке омладине.

Конференција ће се одржати онлајн, на њој ће учествовати научници, јавне личности, новинари који су забринути због ширења нацистичких идеја и праксе у Европи у савременим условима.

Један од говорника на конференцији биће професор Александар Гапоненко из Летоније, директор Института за европске студије и аутор књиге «Европски фашизам: проблеми идентификације и превенције».

Сви заинтересовани моћи ће да прате уживо конференцију преко портала antifascism.online где се могу пронаћи детаљне информације о овом догађају.

Председник Организационог комитета Драгана Трифковић, поздравила је учеснике предстојеће конференције следећим речима:

Поштоване даме и господо,

Драги учесници конференције,

У име организационог комитета конференције, који чине Центар за геостратешке студије из Србије и европски аналитички портал IMHOCLUB.EU, желим да вам се захвалим на великом одзиву.

Предстојећа конференција „Оживљавање нацизма у 21. веку у Европи и могућност његовог спречавања”, која ће се одржати од 6. до 8. децембра 2022. године у он лајн формату, само је први корак у нашој заједничкој сарадњи.

Прошло је 80 година од стварања анти-фашистичких покрета у Европи, а данас се поново суочавамо са проблемом за који смо мислили да је решен окончањем Другог светског рата. Економска и мигрантска криза у Европи последњих година утичу на повећање социјалног незадовољства, које грађани многих европских држава испољавају. Паралелно са тиме оживеле су и радикалне идеје које подстичу сукобе у друштву. У свету се дешавају велике промене у свим областима људског деловања, подстакнуте новом технолошком револуцијом.

Из историјског искуства знамо да су економска криза и технолошке промене два фактора која доводе до великих турбуленција и потенцијалних сукоба широких размера. У времену постојања нуклеарног наоружања велике разорне моћи, тенденција сукобљавања је крајње опасна.

Због тога су нам више него икада потребне мировне иницијативе, стратегија деескалације сукоба и активизација друштва у циљу сагледавања и спречавања потенцијалних сукоба.

Циљ наше конференције је да окупимо академску и научну заједницу, независне интелектуалце и новинаре, јавне личности и појединце који уочавају наведене проблеме и улажу напоре да пронађу решења. Дубоко сам уверена да наведене категорије друштва могу да детерминишу актуелне проблеме и дају најбоље одговоре у циљу утврђивања заједничке стратегије за деескалацију сукоба. Ми као организатори ћемо уложити све напоре да се предстојећа дискусија одржи на високом нивоу и у конструктивном духу.

Позивамо европске и светске научнике, професоре, мировне активисте, независне новинаре и интелектуалце да учествују у дијалогу и придруже се нашим иницијативама.

Срдачно вас поздрављам до скорог виђења на нашој првој он лајн конференцији.

3. децембар 2022. 

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal