Од 6-7 децембра одржана је међународна научна конференција „Проблеми оживљавања фашизма у Европи у 21. веку и могућности његовог превазилажења“. Конференција је одржана у онлајн формату и на њој је учествовало 37 научника, публициста, јавних личности из 23 државе света. Догађај је био темпиран да се поклопи са осамдесетогодишњицом стварања масовног антифашистичког покрета у Европи. У Босанском Петровцу је 6. децембра 1942. године објављено стварање Женског антифашистичког фронта Југославије. Догађај је одржао Центар за геостратешке студије (Београд) уз подршку интернет издања IMHOCLUB.EU.

Учесници конференције говорили су о новим појавама у европском јавном животу: лишавања права етничких мањина да користе свој језик, учења деце на њему; уништавање етничког идентитета кроз ограничавање слободе веровања, мишљења, говора, историјског сећања; масовно уништавање материјалних објеката етничке културе, укључујући споменике совјетским војницима који су се борили против фашизма; скрнављење гробова ових војника; лишавања држављанства и основних политичких права; вансудска убиства и институционални прогон активиста етничких мањина; масовне депортације етничких мањина; експлоатација и директна пљачка дела етничких мањина; физичко уништење једног броја етничких мањинских група. Ове негативне друштвене појаве настале су и попримиле масовни облик у Украјини, Летонији, Литванији, Естонији и биле су усмерене углавном против руских „нових Јевреја”. Међутим, недавно су се прошириле на скоро све европске земље. Сваки Немац, Холанђанин, Француз, Норвежанин може да буде прогањан због својих уверења, отпуштен са посла или да изгуби посао, може да буде лишен банковног рачуна, подвргнут кривичном гоњењу ако се усуди да јавно изнесе став другачији од оног које му званична пропаганда намеће.

Током расправе о извештајима, учесници конференције дошли су до заједничког мишљења да се све ове чињенице морају идентификовати као манифестација нескривеног расизма у његовим облицима као што су фашизам и нацизам. Истовремено, фашизам треба дефинисати као друштвену праксу економске експлоатације и друштвене дискриминације представника етничких мањина, а нацизам као највиши степен фашизма, у којем постоји пљачка, поробљавање, у правом смислу те речи, масовне депортације , физичко уништавање етничких мањина.

За спровођење овакве друштвене праксе, владајуће елите успостављају политичку диктатуру, ограничавају слободу говора, окупљања, политичког деловања, крше политичка и грађанска права свих оних који се залажу за демократију, чак и ако припадају титуларним етничким групама.

Стотине дефиниција фашизма (нацизма) које постоје у литератури, као што су етнократија, национал-радикализам, тероризам, неофашизам, десни радикализам, милитаризам, као и идентификација нацизма и комунизма, друге језуитске методолошке технике служе само да замагљују разумевање суштине посматраних појава и на крају – крајева у циљу њиховог оправдања.

У суштини, садашње издање европског фашизма (и нацизма) се не разликује од свог претходника пре сто година. Присталице данашњег фашизма користе исте концепте поделе људи на више и ниже расе (етничке групе), исте методе законодавног ограничавања права и пљачке етничких мањина и свих који су у опозицији, исте јуришне одреде за извођење терора, исте симболе и слогане, исту галерију хероја и исте "сакралне" текстове.

Као и пре сто година, садашње владајуће европске елите повлаче црту ка организацији «Drang nah Osten» – према Украјини, Белорусији, Русији. Сукоб у Украјини понавља један на један грађански рат у Шпанији 1936-1939 између снага фашизма и антифашизма, који такође прети да ескалира у светски рат - трећи по реду.

На конференцији се расправљало о узроцима оживљавања фашизма у Европи. Ове разлоге су навели стручњаци. То је, пре свега, криза садашњег економског модела. Светске владајуће финансијске елите више не могу себи да обезбеде довољан профит, а западне средње класе устаљени животни стандард. Неко време су покушавали да то ураде пумпањем сфере циркулације необезбеђених новчаних и финансијских средстава, кредита. То је довело до стварања невероватног финансијског балона, а потом и галопирајуће инфлације. Да би се ослободиле овог балона, светске финансијске елите су се фокусирале на покретање светског рата. Стога они на националном нивоу финансијски и организационо подржавају снаге које исповедају нацистичке и фашистичке ставове. Овим снагама се помаже да дођу на власт, а затим да се распири етничка мржња титуларних етничких група у односу на нетитуларне, да се масе покрену за рат. То је кључ за разумевање свега што се тренутно дешава у Европи, па и широм света.

Садашњу ситуацију најбоље користе владајуће елите САД и Велике Британије. Они су покренули сукоб између Европске уније и Русије и довели га до војног окршаја на територији Украјине. Они сами извлаче значајну економску и политичку корист од овог сукоба.

Амерички научници који су говорили на конференцији приметили су да сама америчка нација уопште није заинтересована за покретање светског рата, да су многи унутар земље незадовољни сужавањем демократских слобода и фашизацијом јавног живота. Односно, обични Американци пате од политике светских финансијских елита, које у својој политици полазе од сопствених себичних интереса.

Експерти из САД, Немачке, Италије, Француске, Аустрије, Швајцарске, Исланда изнели су мишљење да „стари“ западни народи, највероватније, неће спровести сценарио слања етничких мањина и опозиционара у концентрационе логоре како би их претворили у робове и физички уништили. У својим земљама владајуће елите ефикасно користе механизме претварања људи у „електронско робље”, манипулишући њиховим понашањем путем медија, друштвених мрежа, филмске продукције, виртуелних игрица, фикције, па чак и музике.

Управо у смислу манипулисања понашањем маса треба размотрити „климатолошки“, „зелени“, „ЛГБТ, суфражетски, малолетнички, исламофобични, хришћанофобични програм“ који намећу светске финансијске елите. Увођење ове агенде у јавну свест дозвољава, наизглед добровољно, да се смањи ниво материјалне потрошње маса, смањи становништво Земље, дели и одводи масе од борбе за њихове стварне интересе.

Требало би дефинисати и нови облик фашизма, сматрају стручњаци, трансхуманизам, усмерен на задирање у биолошку природу човека, мењање његовог мишљења, пола, репродуктивних способности, наслеђа, обавезивање на лекове и вакцинацију, дозвољавање права на еутаназију, наметање педофилије и бестијалности.

Нови облици фашизма у Европи, на Западу у целини, прекривени су атрактивним омотима, нису благовремено идентификовани као претње.

УН, Европски савет, Европски парламент, Савет Европе, Европска комисија, ОЕБС, у садашњим условима, намерно не примећују развој фашизма у Европи и не предузимају кораке да га спрече, иако такав обавеза је директно наведена у њиховим статутарним документима. Ове међународне организације тиме показују своју безвредност и осуђују се на нестанак, као што је нестала Лига народа која је постојала пре Другог светског рата.

Како су констатовали сви учесници конференције, научно проучавање „старих“ и „нових“ облика фашизма (нацизма) се тренутно одвија потпуно незадовољавајуће. Дакле, новинари и јавне личности немају довољан методолошки арсенал да се ефикасно боре за слободу и демократију. За разлику од ситуације од пре сто година, нема масовног антифашистичког покрета, партија које би у својим програмима декларисале да им је циљ борба против фашизма. У међувремену, стрелица на историјском бројчанику Европе више не броји «1932.» већ «1938.» годину.

Изнели смо само кључне идеје које су изречене на првој послератној антифашистичкој конференцији. Комплетан запис о наступима учесника можете погледати на сајту организатора: antifascism.online.

Александар Гапоненко, директор Института за европске студије и аутор књиге «Европски фашизам: проблеми идентификације и превенције».

24. децембар 2022. 

Упутнице:

https://geostrategy.rs/rs/drustvo/1179-xxi

https://geostrategy.rs/rs/geopolitika/1184-p-l-r-g-r-b-r-s-s-vlj-u-n-s-u-l-nc

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal