Центар за геостратешке студије организовао је 30. јануара у београдском Прес центру Удружења новинара Србије конференцију на тему: „Идентификација фактора који разарају цркву: Коме смета вера и како да се боримо за њено очување?“. Организатори наводе да су континуирани напади на традиционалну цркву и верске заједнице, као и кршење верских права људи, постајали горући проблем међународне заједнице, али да се овој теми не даје довољан значај и да је многе институције је потпуно игноришу.

Скупу су присуствовали духовници из Српске православне цркве, велики број угледних јавних личности, као и представници научне и новинарске заједнице.

Отац Јован Пламенац је у свом излагању на конференцији указао на проблеме са којима је суочена Српска православна црква (СПЦ). Он је навео да данас црква страда због духовне раслабљености: „У прошлости је црква страдала у материјалном свету да би опстала у духовном, данас црква да би опстала у материјалној, страда у духовној сфери“. Напоменуо је да црква не штити народ од агресивних ЛГБТ, џендер и других агенди које преко марионетске власти спроводи евроатлантски лоби. „Због компромисног односа према политичком режиму у Србији потчињеног колективном Западу изостао је и активни одговор високог клира СПЦ на пузајуће признање Косова за државу од стране тог режима. Компромис је довео и до признања аутокефалности Македонске православне цркве. Компромис је и службена сарадња у неколико епархија СПЦ са шизматицима римокатолицима. Хришћански живот није у компромисима, него у држању уз истину“, навео је отац Пламенац.

У завршетку свох говора отац Јован Пламенац је закључио да је спасање српског народа, као и других народа у покајању, али не у празним речима о покајању: „На покајање је позван првенствено клир, што виши положај у цркви тим на ревносније покајање. Коме је Бог више дао, од њега више и тражи“.

6. фебруар 2024. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal