Ваша Светости,

Ми, верници Српске Православне Цркве, обраћамо се Вама, првојерарху, изабраном поглавару пастве која вам је поверена од наше Цркве.

Овим писмом желимо да изразимо дубоку забринутост и збуњеност због актуелних догађаја у црквеном животу целог православног света као и унутар наше вољене Мајке Цркве. Штавише, због динамике догађаја, принуђени смо да Вам се на овај начин обратимо и поставимо неколико питања која се због ургентности не могу одлагати и која захтевају брзо решење, као што су:

- Ескалација проблема на Косову и Метохији, геноцид над православним хришћанима који је у току, уништавање било каквог трага о присуству СПЦ, уништавање бројних цркава, брисање историјске истине и сећање на предке, што позива и испитује нашу хришћанску савест. Питамо се, шта би могло да буде својственије за првојерарха СПЦ од заштите своје пастве од неистина, па с тим у вези, очекујемо Вашу реакцију у правцу решавања овог осетљивог питања за српско национално биће и друштво у целини, које је, такође, од великог значаја и за одбрану националне безбедности наше домовине, Републике Србије.

– Наредно питање тиче се СПЦ као неодвојивог дела Тела Свете, Саборне и Апостолске Цркве. Као што се у посланици каже да „ако једна душа страда, са њом страдају сви људи“ (1. Кор. 12,26), ми доле потписани, не можемо да останемо равнодушни према крвавом прогону којем је подвргнута наша сестринска Украјинска православна црква (УПЦ) од стране украјинске атеистичке власти.

Примера ради, девет митрополита УПЦ, и то: митрополит Павле, намесник Кијевско-печерске лавре, митрополит тулчински Јонатан, митрополит банченски Лонгин, митрополит запорошки Лука, митрополит каневски Теодосије, митрополит кировоградски Јоасаф, митрополит овручски Висарион, митрополит лугански Пантелејмон и митрополит сумски Евлогиј – налазе се под оптужбама за тешка кривична дела. Напомињемо да су неки од њих већ осуђени, док се други налазе у кућном притвору. Исто тако, десетине других епископа су подвргнути низу тешких репресија, укључујући изрицање санкција са блокадом имовине и лишавањем држављанства.

Намеће се закључак да све то ствара још већи потенцијал за избијање сукоба без преседана, који прети да се развије у трагедију невиђених размера у нашем времену.

С тим у вези, 5. марта је најављено да је спреман за усвајање у другом читању предлог закона о коначној забрани УПЦ који је допуњен још оштријим ограничењима. Како можемо да прећутимо ову чињеницу, ако нам Св. Григорије Богослов каже да се „ћутањем издаје Бог“, и како ћемо тек одговорити на Суду Господњем ако останемо равнодушни?

Као пример наводимо позив архиепископа севастијског Теодосија (Хане), који, упркос чињеници да се налази у ратној зони и да му је живот у свакодневној опасности, диже свој глас у одбрану УПЦ речима:

«Позивамо и захтевамо да међународне организације за људска права осуде дискриминацију коју трпи Украјинска православна црква и предузму мере за окончање овог неприхватљивог прогона, са становишта људских права, духовног, социјалног и моралног аспекта».

Надахнути речима Епископа Теодосија (Хане), нама, који имамо потпуну утеху мира, не преостаје ништа друго него да се придружимо одбрани УПЦ, уздајући се у Бога нашега и Спаситеља Исуса Христа, заступника свих српских светитеља на челу са Светим Савом, и са позиције верног народа Божијег, позовемо Вас као српског патријарха, на адекватну реакцију у циљу одбране УПЦ.

Ваша Светости, за нас нема природнијег испољавања става од онога који сте Ви изнели, и којим сте изразили забринутост за опстанак УПЦ, тако да овом приликом ми доле потписани, пружамо пуну подршку Вашим речима:

«Увек и свуда, у складу са могућностима које нам стоје на располагању, сведочимо о страдању Украјинске православне цркве, упућујући захтеве свим представницима међународне заједнице на власти, да спрече ову неправду. Подижемо свој вапајући глас против ужасне неправде, против државног терора над Црквом у Украјини».

https://spc.rs/saopstenje-za-javnost-povodom-drzavnog-terora-nad-ukrajinskom-pravoslavnom-crkvom/

«Очекујемо да све Цркве и верске заједнице, као и све институције за које су важни мир, правда и ред, осуде поменуто угрожавање верских слобода».

Ваша Светости, такође желимо да Вас обавестимо да је 30. јануара 2024. године у Београду одржана конференција „Идентификација фактора који разарају Цркву“ на којој је покренута иницијатива „Блокада агресије на Цркву“. Ова иницијатива је наишла на међународну подршку, и то, из Аустрије, Бразила, Бугарске, Грузије, Летоније, Пољске, САД, Словеније, Француске, док је тренутно у току прикупљање потписа подршке.

Циљ иницијативе је да се утиче на проналажење одговарајућих механизама за заустављање агресивних акција усмерених против помесних Цркава и верских заједница, као и у правцу заштите верских права грађана. Документација о случајевима агресије на Цркву и кршења верских права биће упућена Савету за људска права УН, Организацији за европску безбедност и сарадњу и Савету Европе.

Са духовном радошћу желимо да Вас известимо да је подршка иницијативи више него убедљива, што сматрамо оправданим, с обзиром на осетљивост јавности на ову тему, јер наш православни народ није равнодушан према будућности Српске православне цркве и дешавањима на Косову и Метохији, у вези којих су Вам писала и српска удружења са Косова и Метохије.

С друге стране, ми нисмо ништа мање забринути за оно што се дешава у УПЦ, па се овом иницијативом придружујемо остатку братских православних народа који су се изјаснили у одбрани УПЦ.

Као што у посланици каже да је „вера без дела мртва“ (Јак. 2,20), сматрамо да је крајње неопходно предузети конкретне акције по узору на епископе који су уједињени у Међународној организацији за људска права „Црква против ксенофобије и верске дискриминације“: митрополита Тимотеја, егзарха Светог Гроба кипарског, архиепископа Теодосија севастијског из Јерусалимске Патријаршије, митрополита црногорско-приморског Јоаникија из СПЦ, митрополита Гаврила ловчанског из Бугарске Патријаршије, митрополита черкаског Теодосија, митрополита Јонатана тулчинског из УПЦ, и митрополита берлинског и немачког Марка из Руске православне заграничне цркве.

С обзиром на све наведено, обраћамо се Вашој Светости са молбом да се придружите нашој иницијативи «Блокада агресије на Цркву», јер сматрамо да је то жеља свеколиког народа Божијег.

Сматрамо да је потреба за енергичном акцијом више него очигледна, па Вас позивамо да нас предводите и заступате српски глас у одбрани братске страдалничке УПЦ, на 55. седници Савета УН за људска права, која се од 26. фебруара до 5. априла 2024. године одржава у Женеви.

Целивамо свету Десницу Ваше Светости и препоручујемо се Вашим светим молитвама.

Синовски одани,

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

Диогенис Валаванидис, председник Центра за заштиту хришћанског идентитета

11. март 2024. 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal