25. априла 2024. године у Дому Руског историјског друштва (РИД) одржана је међународна научно-практична конференција „Чување сећања на велику победу“, посвећена 79. годишњици победе у Великом отаџбинском рату (Другом светском рату).

Догађају је присуствовао и председник Управног одбора РИД Руслан Гагкуев. Он је у свом поздравном говору истакао да конференција има широк међународни карактер и да је то разликује од других сличних догађаја:

„Конференције одржане у Руском историјском друштву посвећене историји Великог отаџбинског рата окупљају у зидовима РИД куће не само оне који су могли да дођу лично, већ и оне који су се повезали из далека. Традиционално, широко међународно учешће, по чему се наша конференција издваја од низа других. Упркос ставу руководства низа непријатељских земаља према Руској Федерацији, наше стране колеге ипак налазе прилику да учествују на нашим конференцијама и изнесу своје истинито гледиште о догађајима из Другог светског рата, о догађајима Великог отаџбинског рата“.

Конференцији су се придружили и члан УО РИД, директор Централног музеја комуникација имена А.С. Попова Сергеј Ивањук:

„Ово није први пут да се састајемо уочи великог Дана победе у оквиру оваквог дијалога и увек имамо занимљив дневни ред и извештаје. Сигуран сам да наш данашњи сусрет неће бити изузетак. Централни музеј комуникација назван по А. С. Попову, иако тематски није везан за историју Великог отаџбинског рата, ипак, његови фондови садрже јединствену колекцију поштанских марака, која је једна од највећих у Русији и свету. Међу њима значајно место заузимају марке које су тематски везане за историју догађаја, битака, хероја и сећања на Велики отаџбински рат. За 9. мај моје колеге и ја такође припремамо занимљив изложбени пројекат, на коме желимо да представимо марке из целог света.

Конференцију је модерирао члан Управног одбора РИД Константин Певнев. Конференцији су присуствовали и: истраживач Централног музеја Федералне службе трупа Националне гарде Русије Виктор Зелененки, виши научни сарадник Истраживачког института за војну историју Војне академије Генералштаба Оружаних снага Русије Владимир Марковчин, председник литванске организације „Институт војног наслеђа“ Јуриус Тракшалис (Литванија), истраживач, запослени у Истраживачком институту за војну историју Војне академије Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Коннов, директор Центра за геостратешке студије Трифковић Драгана (Република Србија), виши научни сарадник у Централном музеју трупа Националне гарде Руске Федерације Виктор Магомедханов, председница Руског дома у Верони Марина Холоденова, виши научни сарадник Института за оријенталистику Руске академије наука Лана Раванди-Фадаи, научни секретар Централног музеја трупа Националне гарде Руске Федерације Сергеј Колесников, виши предавач у Центру за обуку полицајаца за јединице за јавни ред Сверуског института за усавршавање запослених Министарства Унутрашњи послови Русије Сергеј Белоусов, шеф удружења "Курск" Јержи Титс (Пољска), друштвени активиста Татјана Торесен (Норвешка), шеф Центра за истраживање памћења Јулија Егер (Аустрија), шеф истраживачке групе студената Московског ваздухопловног института Александар Грибовски, водећи истраживач у Централном музеју трупа Националне гарде Руске Федерације Игор Сандалов, наставник руског језика и књижевности у МАОУ „Средња школа број 12 имена Хероја Руске Федерације В.А. Дорохин“, Јелец, Липецка област Таисија Палчикова, председница Удружења Данте-Алигијери у Москви Наталија Никишкина, председница Удружења „Италија Русија AMICI“ Екатерина Спирова, шеф Војноисторијског клуба „191. стрељачка дивизија“ Сергеј Еремејев, Шеф информационо-библиографског одељења Информативно-аналитичког одељења Московске градске думе Ирина Полтаветс.

Током конференције прочитани су извештаји о историји Великог отаџбинског рата и очувању сећања на његове хероје, патриотском васпитању, као и обележавању Дана победе у иностранству. На конференцији су учествовали стручњаци из 8 земаља.

Извор: https://historyrussia.org/sobytiya/v-dome-rio-proshla-mezhdunarodnaya-konferentsiya-sokhranyaem-pamyat-o-velikoj-pobede.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2Gy98T_C4MewD84admyKSjtcfsKO3evwZMSmDbBOlENAV35HlaEmp0JoY_aem_AX_MrlbQIflb50-NLOfga28RJFcpTtzmYcgpCp-D9hXtH7Sos_2pa4GURdxBHSCQiF8l3wUB25iD9UJwu5b0iDA8

27. април 2024. 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal