У Свечаној сали Грађевинског факултета у Београду, 28. маја је одржан скуп под називом "Време Миланковића: прошлост, садашњост и будућност" поводом обележавања 145. годишњице рођења једног од највећих српских научника двадесетог века, Милутина Миланковића. Свечани скуп је окупио је бројне угледне званице, професоре, студенте и поштоваоце лика и дела овог великана.

Скуп су организовали Удружење Милутин Миланковић и Грађевински факултет Универзитета у Београду, са циљем да се на достојан начин ода почаст човеку чији су научни доприноси обележили историју науке. Миланковић, чија родна кућа на обалама Дунава у Даљу и данас сведочи о његовом пореклу, био је истакнути математичар, астроном, климатолог и грађевински инжењер. Његова највећа достигнућа остварена су под сводовима Београдског универзитета, а његов рад оставио је неизбрисив траг у свету науке.

Пре самог скупа, делегација Удружења Милутин Миланковић заједно са ученицима школа које носе његово име, положила је венце на споменик Миланковићу у његовом парку у Београду. Овај чин био је симболичан израз поштовања и захвалности према човеку који је својим радом обогатио српски народ и светску науку.

Свечани скуп је започет поздравним говором, који је подвукао значај овог дана за све присутне. Посебан тренутак овог догађаја било је премијерно извођење Химне посвећене Миланковићу, у ауторској интерпретацији Сестара Гобовић и дечијег хора „Славујчићи“. Њихова изведба је била праћена громогласним аплаузом, а сама песма је добила подршку присутних као званична химна у част великог научника.

Након тога, председник Удружења Милутин Миланковић, мр Славко Максимовић, обратио се присутнима и рекапитулирао вишедеценијски рад Удружења на промоцији и очувању заоставштине великог научника.

Програм је настављен презентацијом о досадашњем раду Удружења, након чега је одржана пројекција филма "Миланковић - господар времена и простора". Кроз фасцинантне приказе његових научних достигнућа, филм истражује како је Миланковић својим радом на климатским променама и другим делатностима оставио свој неизбрисив траг у свету науке. Његова теорија о климатским променама, позната као Миланковићеви циклуси, и даље су основа за разумевање климатских образаца. Филм осветљава и његову пионирску улогу у изради тачних астрономских прорачуна, који су редефинисали наш појам времена и простора.

Након филма, представљене су иницијативе за увођење годишње манифестације и признања које би носиле име Милутина Миланковића, посвећене областима у којима је радио. Посебан осврт је дат наставку иницијативе за оснивање Музеја Миланковића у српској престоници, где ће будуће генерације моћи да уче и инспиришу се делима нашег великана.

Скуп су затворила обраћања угледних говорника, међу којима су били декан Грађевинског факултета, Проф. др Владан Кузмановић, и други пријављени говорници који су изнели планове за будућност у вези са очувањем и промоцијом Миланковићеве заоставштине.

На крају скупа, учесници су се сложили да треба наставити преношење значаја дела Милутина Миланковића на будуће генерације и да је то од изузетне важности за нашу земљу, српски народ и светску науку. Завршни део програма употпунила је песма "Отаџбина", која је симболично означила затварање скупа и оставила снажан утисак на све присутне.

Овај дан је подсетник на величину његовог доприноса и на нашу одговорност да чувамо и популаришемо његово наслеђе. Иницијативе покренуте у оквиру обележавања 145-те годишњице рођења Милутина Миланковића су прилика српском народу да се потпуно одужи своме великану и да његова велика дела добију заслужено признање и трајно место у светској и српској научној заједници., изјавио је мр Славко Максимовић, председник Удружења Милутин Миланковић, поздрављајући присутне Свечаног скупа.

Извор: milutinmilankovic.rs

2. јун 2024. 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal