Преносимо са: ИН4С

Књигу проф. др Дејана Мировића „Бриселски споразум-хронологија и последице“ издала је Catena mundi из Београда, која ју је и премијерно представила на Сајму књига.

Аутор истиче да је Бриселски споразум из 2013. године, у суштини, Ахтисаријев план из 2007. године који је тадашња власт Војислава Костунице одбила да потпише. Бриселским споразумом је, тврди аутор, суспендован Устав Републике Србије из 2006. године. Око 60 чланова Устава је стављено ван снаге, укључујући и преамбулу и чланове који гарантују територијалну целовитост и јединство извршне, законодавне и судске власти.

 

Бриселским споразумом укинут је и српски МУП који је деловао од 1999. године на КиМ. Око 1.200 припадника МУП је пензионисано неуставном уредбом Владе Републике Србије – подзаконским прописом који се не позива на одредјени српски закон.

Укинуте су и канцеларије МУП широм КиМ, па и оне у предграђу Приштине које су издавале путна и друга документа Албанцима и Србима чак и након 1999. Сличан незаконит и неуставни поступак је примењен и приликом укидања Цивилне застите на северу КиМ која је бројала око 800 припадника.

Бриселским споразумом је укинуто и српско правосуђе на КиМ. Аутор истице да је након полагања заклетве српских судија 2017. пред такозваним председником Косова Тачијем (уз одобрење српских власти) Београд de facto признао такозвано Косово.

 

Аутор обрађује и одлуку Уставног суда Србије 2014. године, као и допунске споразуме који прате Бриселски споразум.То су Споразум о телекомуникацијама, Споразум о енергетици, План за примену Бриселског споразума, Споразум о укидању српског правосуђа и Споразум о укидању Цивилне заштите.

Аутор сматра да је постојао и усмени део Бриселског споразума о укључивању Српске листе у албански сецесионистицки систем тј. у владе Мустафе и Харадинаја. Коначно, Мировић истиче да су одредбе о формирању ЗСО, у суштини, политичке природе јер за њих, за разлику од осталих делова Бриселског споразума, нема правно-обавезујућих рокова.

Рецезенти књиге су проф. др Мило Ломпар, проф. др Милан Палевић и проф. др Зоран Чворовић.

Проф. др Дејан Мировић рођен је 1972. године у Бару. Основне и постдипломске студије је завршио на Правном факултету у Београду, магистрирао на међународном привредном праву ЕУ. Од 2007-2012. био је посланик у Народној скупштини Србије. Ради као ванредни професор на Правном факултету Универзитета у Приштини – Косовска Митровица

28. Октобар 2019.

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal