Центар за геостратешке студије

Међународна конференција „Велики рат и нови свет, актуелно подсећање за човечанство" је отворена 17. септембра у Сава Центру. Организатори конференције су руски Фонд Андреј Првозвани и Центар националне славе, као и српска организација Београдски форум за свет равноправних уз велику подршку Српске православне цркве. 
У раду конференције, учествовали су многа значајна имена из света политике и науке.

Скуп је отворен обраћањем српског патријарха Иринеја, у којем је напоменуо да је Србија највећа жртва Великог рата, и да се та чињеница не сме никада заборавити. На конференцији су говорили председник Фонда Андреја Првозваног Владимир Јакуњин, бивши председник Чешке Вацлав Клаус, заменик министра иностраних послова Руске Федерације Алексеј Мешков, председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић, бивши премијер СРЈ Момир Булатовић, бивши амбасадор Канаде у Београду Џејмс Бисет, академик САНУ Василије Крестић, Валтер Швимер копредседник светског друштвеног форума Дијалог цивилизација, професор Дарко Танасковић, Јелена Гускова из Руске академије наука, Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе, Душан Батаковић директор Балканолошког института САНУ и др.

Циљ конференције, био је да се изложе чињенице о Првом светском рату, срамној пропаганди против Срба, страдању Срба и Руса, агресији Аустро-угарске империје, покушајима ревизије историје којом би се замениле улоге агресора и жртава, као и садашњим политичким околностима, које у много чему подсећају на време пре 100 година.

По програму и договору, требало је да Међународну конференцију отвори премијер Александар Вучић, међутим његов долазак је изостао. Поред тога, на конференцији се није појавио нико од представника српске власти.

Данашња Србија није достојна велике жртве својих предака, који се у борби за отаџбину, нису штедели. Србија је по људским животима које је дала у Великом рату, јединствени пример страдања, са највећим бројем погинулих на свету. 
Са друге стране, Русија је поднела огромну жртву за Србију, коју је платила пропашћу царевине и великим ломом, од кога се никада није опоравила.
Ипак и данас, као и пре 100 година, Русија стоји уз Србију. Да није било руске иницијативе, Србија се не би подсетила својих славних победа у Великом рату.

Живимо у времену у коме се Србија стиди својих победа, слави поразе и бежи од сопственог идентитета. Српска влада донира средства за одржавање геј параде, а у Београду се одржава фестивал Миредита, на коме страни агенти промовишу отимање туђе државе као "вредност". 
Суштински важна конференција коју су у Србији организовали Руси, уопште се не спомиње у окупираним српским медијима, због чега је г-дин- Јакуњин више пута јавно замолио председника Србије да помогне око обавештавања јавности о Конференцији. Србија ћути, Србија се стиди своје славе.

17. септембар 2014.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. ж

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
info (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
inforussia (@) geostrategy.rs

Youtube kanal