Пише: Драгана Трифковић


„Наш човек не уме да се лако и правовремено заустави ни при успону ни
при паду.“
Иво Андрић


Демонтирање паралелних институција је једини важан задатак, који ће Срби имати да обаве у наредним годинама. Паралелне институције Републике Србије су све државне установе, које уместо воље народа спроводе интересе Запада. Институције су успостављене удруженим деловањем страних и домаћих конспираната. Свуда где је стиснута песница остварила своје „револуције“, државни суверенитет престао је да постоји.

Политичка ефикасност


Уколико имамо нереална очекивања, врло лако можемо да будемо преварени. Увек морамо да имамо на уму једноставне чињенице, на основу којих је лако донети исправне закључке.
Поставља се питање каква нам је судбина са новом влашћу у Србији. Ако мало размислимо, досетићемо се да је то стара власт, појачана једном новом „снагом“ у виду СНС. Дакле носиоци нове власти су Томислав Николић и Александар Вучић,бивши радикали који су преко ноћи постали еврофанатици. Taj преображај праћен је низом чудних околности, које је врло прецизно објаснио њихов некад најближи
 сарадник. Али да занемаримо све наводе, да заборавимо и штрајк глађу и менаџерску диплому, довољно је да анализирамо Николићеву и
Вучићеву политику, која јасно показује њихов правац деловања. 
Да кренемо од обећања. У предизборној кампањи Николић је изјавио да ће се борити за опстанак Космета у Србији и да ће преиспитати све противуставне договоре Борка Стефановића. Након доласка на власт он заборавља шта је говорио претходно, и уверева нас у апсурд да као озбиљна држава морамо да поштујемо противуставне необавезујуће договоре. Затим је председник обећао да ће уколико победи, већ првог дана сменити директора РТС- а Александра Тијанића. „Кад гледате дневник РТС-а, дође вам да плачете од беса колико сликају Србију као најнапреднију земљу на свету, а све уништено и упропашћено“,(Т.Николић). Сигурно је након доласка на власт схватио да и њему треба управо такав РТС. Није укинута ни претплата на РТС како је обећано, али се нова власт досетила да укине постојећу претплату а да уведе нову скупљу. Вреће пуне гласачких листића, које су истресали пред камерама Николић и Вучић уз најаву да ће истражити изборну крађу, заборављене су као да нису ни постојале. Што се тиче повећања животног стандарда, смањења незапослености и нових инвестиција, томе тек можемо да се надамо с обзиром да је економија и даље под контролом чувеног економског експерта Млађана Динкића, у чије резултате смо имали прилике да се уверимо. Александар Вучић је обећао смањење бирократије, при чему морамо узети у обзир само укупан број запослених у државној и јавној управи, јер се и са тим подацима лако манипулише. Иако се држава задужује већ годинама због финансирања неодрживе и неефикасне државне управе у којој ради скоро 30% запослених у Србији, садашња влада је одлучила да не отпушта вишак радника због кризе, поред тога што та одлука додатно продубљује кризу. Према речима министара Владе Србије, скоро трећина запослених у државној служби ништа не ради на послу. Из тог разлога естрадним менаџерима које запошљавају у министарству, неће бити проблем да се уклопе. Нова Влада од како је формирана није показала никакав дисконтинуитет са Владом Мирка Цветковића, док се Борис Тадић с правом жалио да му је Томислав Николић украо политику. У испуњавању налога Брисела и Вашингтона, нови председник и нова Влада су већ показали боље резултате, мада се ни претходној не сме заборавити успех. 

Преговори са косовским сепаратистима су настављени, и то уз директно учешће вође терористичке организације, осумњиченог за најмонструозније злочине над Србима. Укључени су премијери две „државе“ како би се преговори подигли на виши ниво. Српски медији извештавају да су се у Бриселу састали српски и косовски премијер! Након избора Дачић је по старом шаблону променио реторику, и уместо „патриоте“ постао „реалиста“. Реалност је заправо да се један бивши амерички чиновник јавно хвали тиме како је преобратио Дачића на прошлим изборима. Да ли постоји већи безобразлук од тога да страни амбасадори јавно сведоче о томе да воља исказана на изборима нема никаквог утицаја на формирање власти у Србији? Осим сведочанства амбасадора, Викиликсове депеше су јасан показатељ да „српска“ марионетска власт (садашња као и претходна) само извршава налоге Запада. Србија је применила необавезујуће противуставне договоре и инсталирала границу унутар државне територије, дрско обмањивајући грађане Србије да је граница прелаз са пасошком и царинском контролом а да су амбасадори „официри за везу“. Злослутним најавама: Решићу проблем Косова ! (Т. Николић) ; Србија мора да пристане на болне компромисе (А. Вучић) Проблем Косова морамо да решимо што пре, не смемо да га остављамо неким будућим генерацијама (И. Дачић); наговестили су спремност да у издаји националних и државних интереса иду до краја.


Добре оцене

Западни званичници, аналитичари и медији су поздравили победу Николића на председничким изборима, истичући да је добио прилику да докаже своју посвећеност европској Србији. Да се подсетимо, званичници ЕУ су честитали победу Николићу унапред, пар сати пре него што су избори у Србији били готови. Иако је претходна власт учинила доста да помогне отимање јужне српске покрајине, Запад је то оценио као недовољно ефикасно деловање. Нови председник Србије и нова влада имају пуну подршку свих западних и домаћих анти-српских фактора. Енглески часопис Економист објавио је надахнут чланак о невероватном изненађењу оличеном у бившим „екстремним националистима“ који су показали већу одговорност од демократа. Николића виде као нову важну политичку личност високе толеранције, хвале Дачићеву спремност на сарадњу са Албанцима, и „храброст“ да Србима саопшти „истину“ да је Косово изгубљено, као и Вучићеву сарадњу са америчким безбедносним структурама. То су чињенице на основу којих је могуће закључити да су преображени бивши „екстремисти“ (како лист наводи), постали миљеници Запада, исто као и терористичка ОВК онога тренутка када је почела да ради за њих.
Дакле мајски избори нису донели никакве промене Србији, већ су западни моћници пронашли ефикасније извршиоце. Политичка парола остала је непромењена: И Косово и ЕУ. Иако је Ангела Меркел недвосмислено изјавила да није време за проширење ЕУ, српски званичници су и даље посвећени неостваривим европским интеграцијама. Уместо мантре ДС да Европа нема алтернативу, имамо нову фанатичнију : Без ЕУ ћемо умрети од глади (А.Вучић). ЕУ је оптерећена дужничком кризом, без решења за историјску незапосленост која условљава стални пораст социјалних тензија. Већина грађана Србије је против уласка у ЕУ, међутим СНС (САД и ЕУ) нема намеру да расписује референдум о томе, нити да промени зацртани пут у пропаст. Уосталом, воља грађана је појам који не постоји у речнику демократског Запада. Ако се већина грађана Србије противе уласку у ЕУ а Унија не жели Србију као чланицу, на основу чега српска власт има зацртано стратешко опредељење, као сигуран рецепт за пропаст? Како би наставила путем пропасти, нова власт је спремна на апсолутну предају по свим питањима што је и доказала. Одавно је разјашњено да Запад условљава Србију да се одрекне дела своје територије. То су више пута поновили многи званичници САД и ЕУ. Међутим и ова чињеница је изложена сталним манипулацијама, како од стране Запада, тако и од стране српских власти. Несумњиво је да су све те противречности, осмишљене у ПР агенцијама Запада, усмерене ка збуњивању (констернацији) српске јавности. Једно је сигурно, када политичари, странке, Влада или председник добију похвале од оних који су непријатељски настројени према Србији, сигурно је да воде политику страних интереса.


Лаже и Паралаже

Медији су моћно средство манипулације. Последњих месеци они су преузели улогу полиције, тужилаштва и правосуђа. У штампи и на телевизији прикупљају се докази, дижу се оптужнице, воде се процеси. Главна тема већ дуже време, је борба против корупције. Ухапшен је Мишковић, најављен је Шарић, а ту се увек провлачи и неки актуелни министар. Влада наводи борбу против корупције као свој велики успех, међутим похвале су сасвим преурањене, пошто „реформисано“ правосуђе тек треба да да своју реч. Већ годинама се у Србији помињу разне афере (индекс, кофер итд.) које после медијске промоције доживе прошлост, без икаквог епилога. Борба против корупције је важна уколико се спроводи бескомпромисно до краја, што је у Србији немогуће због директне умешаности свих политичара који су на власти. Наводна борба против корупције води се уз корумпирање суверенитета, устава, државе, институција, воље народа, а искључиво уз порицање претходно наведених чињеница. Грађани се у српским медијима о најважнијим државним питањима, извештавају на потпуно погрешан начин. Суштинска питања су суверенитет државе и њена територијална целовитост. Србија је несуверена држава, под контролом западних сила, у поодмаклој фази дезинтеграције. О тој реалности не говоре паралелне институције, већ се уместо ње нуди друга лажна реалност, са јасним циљем дезинтеграције и деградације Србије. Политичари на власти врло вешто користи националну реторику, за спровођење политике која је супротна државним и националним интересима. Власт представља пораз као успех а предају као одбрану, па потпуним извртањем чињеница обмањује јавност. Платформа о КиМ је пример епохалне обмане. Поред Устава Србије и Резолуције 1244, Србији није потребна никаква друга „платформа“ или „резолуција“ за одбрану права на КиМ. Довољно је да се власт чврсто позива на међународно право, уколико жели да заступа српске интересе. Томислав Николић је у предизборној кампањи обећао да ће постићи државни консензус по питању Косова. Он је најавио платформу о КиМ пре пола године, настављајући са Владом изградњу косовске државе, прихватањем и спровођењем договора које је претходна власт само обећала. Николић је пола године позивао разне институције да му помогну у решавању косовског питања, и то са конкретним решењима. Коначно је у децембру пред божићне и новогодишње празнике (у право време када су људи заузети прославама), власт саопштила да се сложила око Николићеве платформе за КиМ.
Платформа је представљена, и то прво страним амбасадорима. (Не) упућени би могли да помисле да председника Србије бирају амбасадори а не народ, па је зато дужан да своје планове прво изнесе њима. Након тога она је образложена опозиционим странкама и јавности, а затим су почеле несугласице као и различите реакције од стране Запада. Прва верзија платформе, добила је начелну подршку Срба са КиМ , СПЦ, и САНУ. Оцењена је као добра основа за дефинисање државне и националне политике. Након тога платформа је измењена и то суштински, па је у коначној верзији представљала основу за спровођење Ахтисаријевог плана, а не основу за спровођење државотворне политике и заштиту националних интереса. Резолуција која је предата на усвајање Скупштини Србије настала је на основу измењене платформе уз подло обмањивање свих грађана Србије и злоупотребу Срба са КиМ, СПЦ и САНУ. Платформа и Резолуција представљају покушај легализације противуставних договора који су успостављени због реализације „независног“ Косова. Усвајањем Резолуције, као основе за спровођење Ахтисаријевог плана и коначне предаје Косова терористима, Србија је постала саучесник у сопственом уништавању.


Крај


Једино што је од скупштинског говора Томислава Николића поводом резолуције било разумљиво и искрено је: „Ја носим свој крст.“ Осим Томислава Николића, тај крст носе и Александар Вучић, Ивица Дачић, сви актуелни миснистри Владе и свих 175 посланика који су гласали у Скупштини Србије за Резолуцију. По томе ће их памтити будуће генерације.
Након што је српска власт поставила границу унутар сопствене територије, и након што је омогућила легализацију отимања своје покрајине, она ће наставити да ради на даљем дезинтегрисању и уништавању Србије. Некада је окупатор морао силом да приморава на колаборацију. Ми данас у Србији имамо готову комплетну политичку сцену и цео скупштински састав сем ДСС, који се међусобно такмичи ко ће пружити бољу услугу Западу. Срамна слика потпуно поражене Србије, дубоко утопљене у живо блато. Шта ће се даље дешавати?
Ових дана ће власт учинити велика дела за своју земљу. Ухапсиће Шарића или неку другу зверку и све то ће далеко превазићи ситницу да је издала државне и националне интересе. Нажалост, анестезирана јавност се неће много радовати због тога. Прешевска долина је већ затражила своја „права“, Устав Војводине се увелико пише у ЕУ, а Рашка област спремно чека на ред.
Наши пријатељи са Запада, неће се смирити док Србију не смање на најмању могућу јединицу. Тежња са слободом нашег народа, за њих је највећа опасност.
Следе нам тешка времена. Ако нормалан човек може да види ишта добро у томе, то је да ће се коначно ствари разјаснити. Све маске су пале. Уколико људима нису јасна садашња дешавања, биће им јасна за две, пет или десет година.
Што брже ова власт или будућа напредњачко-демократска буде решавала проблеме будућих генерација, то ће пре доћи крај вишедеценијске агоније. До тада, идемо у нове поразе, али са јасном мишљу да је Србија кроз своју историју прошла многа страдања и да је увек васкрсла из пепела.

18. јануар 2013.

Упутнице:

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/312165/Seselj-Nikolic-i-Vucic-ce-priznati-Kosovo
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/711/Merila+vremena/1229716/The+Economist%3A+Dobar+start+nove+srpske+vlade.html
http://www.kurir-info.rs/vesna-pesic-ova-vlada-je-bolja-clanak-562035
http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Merkel-EU-bez-novih-odluka-o-pregovorima-o-prosirenju.lt.html
http://www.standard.rs/majkl-snajder-20-cinjenica-koje-svedoce-o-ekonomskom-kolapsu-evrope.html
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/341136/Sulc-Priznanje-Kosova-uslov-za-clanstvo-Srbije-u-EU
http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/umesto-rts-pretplate-uvodi-se-skuplja-taksa/53482.phtml
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Prekobrojni-cinovnici-nece-dobiti-otkaz.sr.html
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html%3A414463-Skupstina-Srbije-Vlada-raspravlja-o-amandmanima
http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Rezolucija-usvojena-sa-175-glasova-poslanici-DSS-bili-protiv.sr.html
http://srb.fondsk.ru/news/2013/01/16/komparativna-analiza-prvobitne-i-usvoiene-platforme-i-rezoluciie-za-pregovore-o-kosovu-i-metohiii.html
http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Kacin-Najvaznije-je-sto-se-rezolucijom-ozakonjuje-dijalog.sr.html

 

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal