Историчар Сергеј Галани: Предговор тексту Канона 

Неколицина руских интелектуалаца објавила је на интернет адреси rucanon.ru текст „Руског универзалног канона“ – кратак збир главних постулата руског света, његових основних семантичких и вредносних принципа.

Шта је то руски свет? То је велика људска заједница, обједињена одређеном филозофском перцепцијом бића, сопственим системом погледа на свет.

Руски свет није идентичан са просторима бивших царстава и држава. То је изван територијалног оквира и озлоглашених „зона утицаја“. То је, пре свега, духовни свет, заснован на јединственој легури западних и источних цивилизацијских вредности, заснованој на култури и језику, заједничком историјском сећању, оданости традицијама, здравом конзервативизму.

Ко припада руском свету? Сваки Свет има структуру која се састоји од језгра и сфера које га окружују. Језгро руског света је Русија и друге пост-совјетске земље. Спољну сферу руског света чине државе и народи са којима су Руси повезани историјски, културно и ментално. Међу њима, Србија и Црна Гора заузимају посебно место.

Због тога сматрамо посебно важним да се наши српски и црногорски пријатељи и сарадници упознају са текстом Канона. Канон руског света - десет основних заповести - према његовим ауторима је алтернатива животном моделу који колективни Запад нуди модерној цивилизацији, модела усмереног на дигиталну дехуманизацију људи.

Апелујемо на све заинтересоване и молимо их да поделе информације о Канону са својим пријатељима или колегама или да јавно изнесу своје ставове у вези са садржајем Канона.

 

РУСКИ УНИВЕРЗАЛНИ КАНОН

НОВА ЕПОХА

 

1.  Подржавајте Руски Свет – свет јединства, узајамног разумевања и узајамне помоћи народа, у којем цветају све националне културе, у којем нема места за националну нетрпељивост и конфронтацију.

 

2.  Учите руски језик – језик дубоких смислова и идеја, језик креативног мишљења.

 

3.  Подстичите најбоље у људима: пре свега доброту, сусретљивост, скромност, моралност, одговорност, самосталност, марљивост, смелост, поштење, животну радост; избегавајте негативна душевна стања, помажите другима да превазиђу таква стања.

 

4.  Слушајте савест – највиши човеков суд.

 

5.  Поштујте старије, брините се о људима главне старосне доби – носиоцима искуства и мудрости.

 

6.  Живите у природи, брините се о њој, обрађујте земљу, гајите еколошки чисте производе за себе и за друге.

 

7.  Стварајте само природне, традиционалне породице – савезе мушкарца и жене.

 

8.  Проучавајте историју своје породице, свог народа, своје културе, своје земље, осетите подршку и енергију предака, волите Отаџбину, пренесите ту љубав новим генерацијама.

 

9.  Стичите знања о могућностима човековог развоја, откривајте своје таленте, напредујте на путу самоусавршавања.

 

10. Памтите: на Небу је Бог, на Земљи – Русија. Руски дух стоји на стражи Човечанства.

 

(Превод са руског језика: Татјана Стојановић,  Драгана Трифковић)

30. Мај 2020. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal