Драгана ТРИФКОВИЋ
Директор Центра за геостратешке студије(Република Србија),

члан Експертског савета Сверуског покрета „СИЛНА РУСИЈА“

за ОСН

Средином новембра одржали сте предавање у брјанској филијали РАНХиГС.

Колико дуго сарађујете са огранком РАНХиГС у Брјанску?

Драгана Трифкович

Последњих пет година сарађујем са РАНХиГС, а са филијалом у Брјанску сам остварила веома добру сарадњу. Неколико пута годишње држим предавања студентима, што ми је велико задовољство. Поред тога учествујем на међународним конференцијама које организује брјанска филијала РАНХиГС са руководством Брјанске области. Ове године се међународне конференције одржавају у он-лај формату због проблема са пандемијом корона вируса. Надам се да ће следеће године овај проблем бити превазиђен.   

Како се догодило да је избор пао на ову високошколску установу?

Имам добру сарадњу и са другим факултетима као што је Кримски Универзитет и Вороњешки, а посебно издвајам сарадњу са РАНХиГС. Сматрам да је РАНХиГС водећа образовна институција за државне кадрове и да по научном угледу спада у сам врх. Морам да истакнем да брјанска филијала РАНХиГС веома активно ради на развоју међународне сарадње и у том смислу бих похвалила руководство Академије на труду и енергији коју улажу. Како директора брјанске филијале РАНХиГС г. Сергеја Шачнева, тако и уважене професоре.

Драгана Трифкович

Зашто мислите да ова сарадња може да буде плодотворна?

Научно-образовна сарадња у овом формату је веома важна из више разлога. Пре свега драгоцена је за размену мишљења и  искуства. Представља добра темељ и за развој међународних односа у овом случају Русије и Србије. Оно што је најважније поставља темељ и за будућу сарадњу кроз интеракцију са студентима. Из досадашњег искуства могу да потврдим да су студенти са великим интересовањем пратили моја предавања и да су заинтересовани за многе теме које се тичу Србије и српско-руских односа. Волела бих да ми у Србији имамо више предавача из Русије и да се научно-образовна сарадња између наших земаља повећа. За српске студенте је од кључног значаја да имају могућност да се образују и на истоку и на западу. Са великим задовољством српским студентима увек препоручујем студирање у Русији.

9. децембар 2020. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal