У подземном пролазу на Ауто-команди где дува и лети, стоји 67-годишња Невенка. Дуга је и тешка њена животна прича, али ово није прича само о њој. Ово је прича о систему који ју је приметио тек када су пролазници упозорили на њен случај. Приметио је јесте, али решио проблем није. Она је и сада тамо.

Све што јој је остало, стало је у две кесе. На бетону у подземном пролазу на Ауто-команди картон и ћебе. То је место где Невенка борави већ скоро месец дана. О животу и судбини која ју је задесила не жели да говори пред камером.

Сазнајемо да је рођена у Београду, да је живела на Душановцу док кућа није продата, да нема породицу. Цео живот је чистила станове, а у хранитељској породици провела је пола године.

Није јој хладно, упркос леденој кошави. Каже, страх је већи проблем, нарочито ноћу.

Многи су прошли, Драгана Трифковић је застала. И враћала се много пута.

"Она ме је зачуђено погледала, ушла сам у разговор са њом, рекла је да је око месеца дана већ ту, рекла је да је била у хранитељској породици која не жели више да брине о њој. Из Центра за социјални рад у Смедеревској Паланци упутили су је за Београд", прича Драгана Трифковић.

Када је Невенка, пре месец дана из Смедеревске Паланке дошла у Београд, имала је две торбе. Украли су их, па сада нема ни лична документа. Спавала је на Аутобуској станици, Зеленом венцу и дошла овде.

За сада без решења 

Док из кесе вади алкохол којим дезинфикује руке, прича да јој храну и воду доносе пролазници, а и полиција је долазила десетак пута.

"Одмах сам рекла да треба да се јави Прихватилишту или Центру за социјални рад, рекла је да је била на оба места и да Прихватилиште не прима бескућнике због ковида, а у Центру нису имали да јој дају неко друго решење", додаје Драгана Трифковић.

Градском Центру за социјални рад обратили смо се и ми. Потврдили су нам да знају за Невенкин случај, да је одбила да се тестира на коронавирус и да због тога још није збринута у установи социјалне заштите.

"Данас ме је звала директорка Центра за социјални рад Врачар и рекла да зна за случај и замолила ме да пренесем Невенки да се јави Центру и да ће они наћи за њу решење, у року од два-три дана", наводи Драгана Трифковић.

Ако је Невенка здрава, прихватилиште у Кумодрашкој биће њена следећа привремена адреса. Трајна би могао да буде Дом за стара лица.

РТС

11. децембар 2020. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal