Пише: Драгана Трифковић

"Дуготрајно
робовање и рђава управа могу
толико збунити и унаказити
схватање једног народа да здрав
разум и прав суд њему отанчају
и о с л а б е , д а с е п о т п у н о
извитопере. Такав поремећен
н а р о д н е м о ж е в и ш е д а
разликује не само добро од зла,
него и своју сопствену корист од
очигледне штете.”

Иво Андрић

Наш пораз је толико свеприсутан и широко прихваћен, да је постало недопустиво мислити другачије. Он не сме ни да се помене као такав, јер по многима представља победу коју треба да прославимо уз прихватање реалности.


Невоља је једино у томе што не можемо да узмемо одређени датум за прославу, с обзиром на то да реалност прихватамо постепено у дужем временском периоду (према утврђеној америчкој стратегији), па смо због тога остали ускраћени за спонтану прославу на улицама Београда.
Постоје шансе да сами произвољно одредимо неки датум, и да као одговорна држава уприличимо општенародно весеље због предаје Косова и Метохије. То је реалност.
Повод за овакав наслов, надовезао се на разговор о КиМ који сам пре пар дана имала са познаником, а који је он започео. Наиме, од раније ми је познато да многи људи које срећем избегавају разговор на ту тему, а неки од њих су ми и отворено замерили да сам напорна. На обострано задовољство разговоре смо свели на: добар дан – добар дан. Међутим, на моје изненађење приликом последњег сусрета уз поздрав ми је упућено и следеће: “Шта хоће више ти Срби са Косова?” Одговорила сам: “Хоће право на живот, и све оно што им је по Уставу Србије загарантовано.” Ту се разговор завршио, али сам данима након тога размишљала о презиру са којим је то питање било постављено и о односу појединаца и народа у целини према сународницима. 
Постоје различити мотиви за толико непријатељство према Србима са Косова и Метохије (мислим на Србе са КиМ који су остали привржени Србији, а не партијама на власти или пак косовској “власти”).

Емпатија

Део самозване елите, већином из београдског круга двојке, презире их због тога што им кваре сан о светлој европској будућности. Они су уверени у то да су им Срби са КиМ једина препрека ка благородној ЕУ, баш као што су пре тога то били хашки оптуженици, и као што ће сутра кривити Србе из Војводине или Рашке. Никада неће посумњати у намере САД, ЕУ или НАТО-а, јер им је Западно лицемерје једини вредносни систем. Изражавају велико непријатељство према Србима са КиМ, и то раде из убеђења која су заснована на врло површним
стварима. Они су конзументи америчке културе за широке народне масе, и традиционалне вредности виде као ретроградне. Тако налазе да су храброст, достојанство, част и патриотизам опаснији од куге, док кукавичлук, разврат и неморалан доживљавају као идеал. Мишљења су да Србија треба да прихвати сва понижења и уцене, само зарад осећаја припадности Дивљем западу, несвесни чињенице да ће тада бити још више понижени. Овде треба поменути и оне чија мотивација је лични интерес, на основу кога су даље градили своје “мишљењe”. Познато је да одређене групе и појединци примају новчане донације од америчких и европских фондова (USAID, NDI, IRI, GIZ, GMF, ISAC итд.) који их на тај начин “професионално” ангажују како би остварили сопствене циљеве. Ту спадају разноразни аналитичари, истраживачи, научни радници, експери, новинари, уредници, НВО активисти, саветници, једном речју ангажовани друштвено-политички радници. Обични људи, као мој познаник који није могао да сакрије свој презир, подлегли су утицају медија и атмосфери општег медијског линча који се води над противницима актуелне анти-државне политике. Како су готово сви медији у Србији под већинском контролом Запада, а САД и ЕУ се отворено залажу за 
“независно” Косово, јасно је да они користе све запоседнуте ресурсе како би остварили циљеве. Људи су изузетно подложни утицају медија, те су у стању без размишљања да усвоје пресуду изречену од Б92 нпр. Поред толико политичко-криминалних афера, које су повезане са највишим руководством државних институција, међу којима су многи и даље на својим положајима, Срби са КиМ су постали највећи "криминалци". Они су окривљени (од стране политичара и медија које контролише Запад, а затим и од изманипулисане масе) за шверц, незапосленост, лош економски положај земље, криминалне афере све до последњег случаја са убиством ЕУЛЕКС-овог полицајца. Њихов једини грех је што хоће да живе у држави Србији, и што су упорни у томе.


Професионалност

Такозвани државници који су колико јуче обилазили српске барикаде, бодрили народ и обећавали да ће бити другачије када они дођу на власт, презиру
Србе са КиМ јер им руше умишљени ауторитет и углед код властодаваца. Само због њих који се усуђују да се позову на Устав, право, одговорности и предизборна обећања, они трпе
критике и добијају укоре из Вашингтона и Брисела. Уз то они их спречавају да слободно испуњавају обавезе које су преузели од властодаваца, пре одржавања формалних избора.
Политичари изражавају непријатељство према сопственом народу кроз претње, уцене и силу. Многобројне изјаве политичара то потврђују:


– Премијер Србије је поновио да ће бити смењени сви чиновници које именује Влада Србије а који не спроводе владину политику и раде против интереса државе.

(Интересдржаве по њему је прелазак Срба из јужне српске Покрајине у правно-институционални систем “државе” Косово).


– Вучић: Срби са КиМ да прихвате политику Београда!
“Увек је лако неког сменити, али је то последње средство, а много је важније покушати пре тога да се договорите” – каже први потпредседник Владе Србије. (У “договору” који помиње потпредседник Владе, постоји само једна могућност, а то је да Срби прихвате изборе које је расписала “председница” Косова).


– Председник Србије позвао је Србе са Косова и Метохије да изађу на локалне изборе 3. новембра, поручио да ће сами сносити одговорност ако се одлуче за бојкот (Председник није дефинисао која се одговорност сноси за поштовање Устава Републике Србије).


– Србима са КиМ је поручено из председништва: Избори ће се одржати са вама или без вас. (У слободном преводу може да гласи и “милом или силом”).

– Не смемо да заборавимо ни случај Славољуба Јовића из Косовске Митровице кога је српска Жандрмерија под неразјашњеним околностима ухапсила на КиМ, због тога што је бранио барикаде под нападом немачких војника КФОРА-а.


– Вучић: Одговор државе на напад на Еулекс биће жесток. Наводећи при том да неко жели да се избори не одрже.

С обзиром да САД, ЕУ и нарко-терористичке структуре инсталиране као власт на КиМ, желе да се избори одрже како би тиме легализовали сепаратистички акт, претња је упућена Србима са КиМ, а и овога пута су они унапред осуђени без икакве истраге. Истина је да су Николић, Вучић и Дачић постигли “договор” са Хашимом Тачијем, уз посредништво његових заштитника, и да са народом немају о чему да се договарају. Данашња демократија не подразумева да народ има право гласа, да има увид у то шта власт потписује у његово име, нити да представници власти спроводе оно што су пре избора обећали.
Уз своје “велике политичке вође” су и многобројни партијски послушници. Део њих и даље слепо верује да Николић, Вучић и Дачић предају КиМ јер је то државни интерес, а остали који нису толико “наивни” подржавају такву политику 
због радног места, управног одбора, бесплатних ручкова, службеног аутомобила, пријема у амбасадама, осећаја моћи и сл. Ако узмемо у обзир колико непријатељство према Србима са КиМ изражава Запад, односно Вашингтон и Брисел као творци “независног” Косова, затим
њихови сарадници, ОВК терористи, силоватељи, убице, трговци људским органима, прогонитељи, злочинци и криминалци, можемо да сагледамо са којом силом је наш народ на КиМ суочен.


Одговорност

Питање које се само намеће је одговорност друштва према кршењу Устава РС, анти-државној политици и притисцима који трпе Срби са КиМ, да не помињемо
неправду и терор којем су изложени. Наш нобеловац је написао: “Дуготрајно робовање и рђава управа могу толико збунити и унаказити схватање једног народа да здрав разум и прав суд њему отанчају и ослабе, да се потпуно извитопере. Такав поремећен народ не може више да разликује не само добро од зла, него и своју сопствену корист од очигледне штете.”
И ту долазимо до закључка. Да ли српски народ више не препознаје зло и очигледну штету и нема осећаја за патњу сународника, који се под незамисливим околностима боре за опстанак? Ако узмемо у обзир све горе наведене аргументе, одговор је више него јасан. Част изузецима. Запад је врло успешно спровео своје замисли, између осталог и смиривање тензије и поткупљивање посткосовске Србије. Цена доласка кафеџија и естрадних менаџера на власт, плаћена је рудним богатством КиМ, имовином коју је држава Србија годинама стварала, изневереном и последњом надом. Када власт направи уступке на штету државе и народа, то је незаустављив процес. У комуникацији између Београда са једне стране и Вашингтона и Брисела са друге стране, не постоји могућност да прва страна употреби реч не. Обавезе су већ раније преузете, сада је остало само да се задаци испуне. Николић, Вучић и
Дачић их ужурбано завршавају и ако знају да су већ стигли нови у виду Републике Српске, Војводине, Прешевске долине и тако даље. Врло брзо ће власт доћи у процеп, где неће моћи да одговори на нове и све веће захтеве Запада, представљајући народу сервилност као стратегију озбиљне државе. Стиче се утисак да они који нас воде ка новим поразима не осећају ни трунку одговорности. То се види из њиховог уцењивачког односа према сопственом народу и из опседнутости сопственом “величином”. Они лицемерно говоре о јачању правне
државе, истовремено стављајући највиши правни акт једне државе ван снаге. Послушништво према САД и ЕУ представљају као политичку мудрост. Привремена Скупштина АП Косово и Метохија донела је следећи закључак: “Без обзира на свакодневне притиске, уцене, претње, лажне оптужбе и незаконите мере које државни врх Р. Србије предузима на КиМ, позивамо грађане на бојкот избора и на тај начин избегнемо одговорност коју нам припремају они који су потписали Бриселски споразум за предају Косова, за одвајање Косова од Србије,
за стварање нове албанске независне државе на територији Србије, и избегну да у историји буду записани као издајници.” Уверена сам да Срби на КиМ неће изаћи на изборе које је власт из Београда договорила, како би их неуставно интегрисала у систем нарко-терористичке “државе” (не рачунајући оне који су то сами 
добровољно већ урадили). Лично им се дивим на храбрости и доследности којом бране последње трунке српског достојанства. Шта се може очекивати од власти која велича злочинце у покушају прикривања велеиздаје? Ивица Дачић наводи: “Било је потребно, народу који је живео у миту, показати да Хашим Тачи није никаква “апокалиптична аждаја, стара змија” која је насрнула на наше небеско царство, већ обичан, овоземаљски човек, противник, али не митски, него политички, са којим се може, и мора разговарати.” За њега је терориста УЧК под надимком Змија, умешан у највеће злочине над Србима, укључујући и трговину људским органима, само обичан човек. У таквој монструозној поставци ствари није чудно што су обични људи са КиМ који бране своју породицу и дом, најгори криминалци. Када једно друштво усвоји погрешан систем вредности, на сигурном је путу да допринесе неминовном самоуништењу. Привремена Скупштина АП Косово и Метохија донела је следећи закључак: “Без обзира на свакодневне притиске, уцене, претње, лажне оптужбе и незаконите мере које државни врх Р. Србије предузима на КиМ, позивамо грађане на бојкот избора и на тај начин избегнемо одговорност коју нам припремају они који су потписали Бриселски споразум за предају Косова, за одвајање Косова од Србије,
за стварање нове албанске независне државе на територији Србије, и избегну да у историји буду записани као издајници. ”Уверена сам да Срби на КиМ неће изаћи на изборе које је власт из Београда договорила, како би их неуставно интегрисала у систем нарко-терористичке “државе” (не рачунајући оне који су то сами добровољно већ урадили). Лично им
се дивим на храбрости и доследности којом бране последње трунке српског достојанства. Они су оличење снаге коју су Срби умели да покажу у најтежим тренуцима кроз нашу историју. Ако упоредимо Србе са КиМ и Србе који на њих гледају као на непријатеље, постаће нам јасно да дух једног народа не слама пораз, већ безусловна предаја.

23. септембар 2013.


Упутнице:
__________
http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Smene-na-severu-Kosmeta-jug-izlazi-na-izbor
e.lt.html
http://srb.fondsk.ru/news/2013/08/27/ko-he-se-zauzeti-za-kosmetske-srbe.html
http://www.politika.rs/rubrike/Politika/UN-Kljucni-izbori-Mrkic-UN-da-ostanu-na-Kosov
u.sr.html
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/339957/DSS-Izborima-se-Kosovo-predaje-Taci
ju?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/337881/Jaksic-Dacic-preti-sopstvenom-narodu
http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Na-severu-Kosova-pocela-antikampanja-za-ko
sovske-izbore.sr.html
http://www.pecat.co.rs/2013/08/pravda-za-pagija/
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/405993/Dacic-Pokazao-sam-narodu-da-Taci-nije-apoka
lipticna-azdaja
http://www.nspm.rs/dokumenti/zakljucci-sa-iii-redovne-sednice-privremene-skupstine-a
p-kim.html
http://www.fakti.org/srpski-duh/stevanovic-najvece-pritiske-trpimo-iz-vrha-srbije-ali-ne
cemo-izdati-svoju-drzavu
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:454739-KiM-Ubijen-pr
ipadnik-Euleksa-Vucic-Odgovor-drzave-bice-zestok
http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Vucic-Odgovor-drzave-na-napad-na-Euleks-bi
ce-zestok.lt.html

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal