Пише: Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

Ове године се прославља 800. годишњица рођења једне од најзначајнијих личности у руској историји и читавом православном свету, великог војсковође, државника и дипломате, Александра Невског.

Поводом тог јубилеја у многим руским градовима и местима, међу којима су и Нижњи Новгород, Брјанск, Лењинградска и Псковска област, подижу се нови споменици Александру Невском.

Александар Невски ушао је у историју руске државе као мудар владар и ратник који је свој живот дао у име отаџбине и вере. Захваљујући његовој дипломатији и војним подвизима постављени су темељи за формирање вишенационалне руске државе.

У среду, 4. августа на територији Саборне цркве Свете Тројице у Брјанску, одржана је свечана церемонија откривања споменика Александру Невском. Бронзана биста Александру Невском је направљена захваљујући пројекту „Алеја руске славе“ по иницијативи Националног пројекта „Памћење народа: у име мира“. Посланик Државне думе Николај Валуев и посланик регионалне Думе Михаил Иванов, су иницирали постављање споменика.

Брјански владика Алекандар је подржао идеју да се овековечи име мудрог владара, ратника и светог подвижника и одредио место постављања споменика на територији главне црква Брјанске епархије.

Церемонији откривања споменика Александру Невском присуствовали су гувернер Брјанске области Александар Богомаз, председник Регионалне думе Брјанска Валентин Суббот, савезни инспектор за Брјанску област Михаил Калашњиков, чланица Савета Федерације Галина Солодун, посланик Државне думе Николај Валуев, вршилац дужности заменика гувернера Брјанске области Татиана Кулесхова, начелник градске управе Бранска Александар Макаров, градоначелница Брјанска Марина Дбар, председавајући јавног савета града Брјанск главни лекар брјанске градске поликлинике бр. 1 Ирина Агафонова, посланик Регионалне думе Михаил Иванов, руководилац Националног пројекта „Памћење народа: у име мира“ Оксана Бондарева.

Након обреда освећења, поглавар Брјанске митрополије честитао је присутнима историјски догађај. У свом обраћању присутнима он је говорио о историјској улози Александра Невског и томе да младе генерације могу да науче много читајући житије о животу Александра Невског, посебно о верности и преданости отаџбини. Он се захвалио губернатору Брјанске области Александру Богомазу на томе што се са великом пажњом односи према духовном животу становника Брјанске области. Владика брјански је напоменуо да је до револуције било више од хиљаду храмова и тридесет манастира у Брјанској области и да је неопходно да се оне цркве и манастири који су остали, пажљиво чувају. Подизање храмова и споменика је залог будућности-напоменуо је брјански владика.

Затим се учесницима догађаја поздравним говором обратио Александар Богомаз, губернатор Брјанске области.

„Желим да вам кажем речи велике захвалности, драга владика, за ваш труд и молитве у овом тешком тренутку. За велики посао који радите на територији Брјанске области за јачање православне вере, која је вековима увек била главни ослонац нашег народа у свим невољама, у свим победама и у свим великим делима. Наследници смо велике земље и великог народа! Такође желим да изразим своју захвалност посланику Државне думе из Брјанске области Николају Сергејевичу Валуеву, који је урадио много организационих послова и привукао оне људе који су направили и платили овај споменик, подигнут на главном тргу главне православне цркве у Брјанској области", закључио је гувернер.

Николај Валуев, посланик Државне думе, такође је честитао учесницима догађаја и становницима Брјанска на овом значајном догађају. Он је рекао да лик и дело Александра Невског данас обједињује људе различитих професија, дипломате, спортисте, војна лица. Валујев је напоменуо да уметник који је израдио бисту Александра Невског, ради на још једном споменику који ће се скоро појавити у Брјанску.

У молитвено сећање на прославу, митрополит Александар је Николају Валуеву поклонио древну икону свог небеског заштитника Светог Николаја Чудотворца. Михаил Иванов уручио је Николају Валуеву награду за оданост Отаџбини, веру у Велику Русију, изградњу државе и неуморну службу за добро народа.

Свечаној церемонији откривања споменика Александру Невском у Брјанску, присуствовала је и Драгана Трифковић, специјални коресподент Федералног часописа „Личност државе“, која је након завршетка церемоније поразговарала са послаником Државне думе Николајем Валујевим.

6. август 2021. 

Упутнице: 

https://pravoslavie.ru/99225.html

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal