Пише: Остоја Војиновић

Обележавање 800. годишњица Нижњег Новгорода као скуп свечаних догађаја и пројеката који се поклапају са 800. годишњицом оснивања овог града, главног града Поволшког федералног округа уз главне догађаје и прославе одржавају се током целе 2021.године

Нижњи Новгород је основао велики војвода Јуриј Всеволодович 1221. године на ушћу Оке у Волгу. Током војних похода руских кнезова против Волшке Бугарске, ушће Оке је коришћено као место окупљања муромских и суздаљских трупа. Године 1220. велики војвода Јуриј Всеволодович водио је успешан поход против Бугара, након чега је следеће године „одлучио да учврсти важно место иза Русије“  и основао град на ушћу Оке у Волгу.

Према званичној верзији, година оснивања Нижњег Новгорода је 1221. Први подаци о томе појављују се у Лаурентској хроници 14. века: „Истог лета велики кнез Гиурги, син Всеволожа, положио је град на ушће Оке и назове га Нов Град ”. Али у извору постоји само ознака године, а месец и дан се не помињу. Данас историчари Нижњег Новгорода одређују датум на основу традиција које су постојале у 13. веку.

Изградња града, односно обод утврђења, био је процес који је трајао неколико месеци, а сасвим је очигледно да се то догодило у топлој сезони, када је било могуће ископати ровове и напунити бедеме. Правна регистрација оснивања новог града догодила се у тренутку давања имена. У то доба постојао је посебан црквени обред. Читање „молитве изграђене градом“ током службе посвећења главне градске цркве било је пропраћено именовањем града који се ствара. Што се тиче Нижњег Новгорода, израз „и назив му и име Новград на ушћу Оке“, који звучи у аналима, изговорен је у новосаграђеној цркви освећеној у име Преображења Спаситељевог на дан црквени празник, односно 6. (19.) августа. Овај дан 1221. године постао је дан "стварања града".

Дан града Нижњег Новгорода традиционално се слави треће суботе у августу.

Руски председник Владимир Путин потписао је још  22. септембра 2015. године указ  „О прослави 800. годишњице оснивања града Нижњи Новгород“ а 30. новембра 2015. одржан је први састанак организационог одбора ради припреме за прославу 800. годишњице Нижњег Новгорода.

У априлу 2019. године, на састанку са гувернером Нижњеновгородске области Глебом Никитином, српски музичар и редитељ Емир Кустурица пристао је да постане амбасадор 800. годишњице Нижњег Новгорода .

Цела 2021. година протекла је у знаку празника у Нижњем Новгороду: у граду који је стар 800 година донета је одлука   да се годишњица слави током целе године.

Главни свечани догађаји посвећени годишњици града почели су у четвртак, 19. августа, наступом хора од 800 људи на монументалном степеништу Чкаловскаја које је обновљено.Истога дана почела је велика једриличарска регата, док је 20. августа одржан и велики број догађаја, укључујући генералну пробу за свечану представу.

Град је прославио свечани догађај широким свечаним програмом. У сваком округу је постављено девет позорница, а главна представа се одвија поред реке. Отворене се плесне, дечије и спортске зоне, одржаване су екскурзије и мајсторске наставе. Прослава је почела фестивалом оркестара Нижњег Новгорода.. Ове године обновљено је 1.600 фасада историјских зграда - у једној од њих живео је Максим Горки.Реконструкција Нижњеновгородског Кремља приводи се крају. Зид тврђаве од два километра постаће најдужа туристичка рута у Европи.

Врхунац целог програма прославе 800. годишњице града  догодио се од 19. до 21. августа – то су најближи датуми стварном датуму оснивања града. Свечана церемонија  није се ограничила  само на прославу велике годишњице. Врхунац свечаних догађаја  у данима од 19. до 22. августа чинио је да је цео викенд испуњен живописним утисцима и емоцијама.

Нижњи Новгород је у пријатном ишчекивању дочекао врхунац прославе 800. годишњице. Главна церемонија под називом "Почетак новог" одржана  је 21. августа са почетком тачно у 20:21. Празник је покрио цео град, у сваком округу Нижњег Новгорода постојале су свечане платформа уз концерте звезда.

Свечана представа била  је редитељска продукција Илије Авербуха, где се једна радња замењује другом уз помоћ визуелне серије. У представи је учествовало више од 500 уметника, већина њих су становници Нижњег Новгорода. Међу главним звездама су били оркестар којим је руководио номиновани за Греми Максим Емелианинчев, добитник Гремија Даниил Трифонов, супермодел Наталија Водијанова, балетски играч Сергеј Полунин, уметничке гимнастичарке Дина и Арина Аверина, група Ума2рман, заслужена уметница Русије Ирина Пегова , заслужена уметница Русије Русија Павлова, реп певач Леван Горозија (Л'ОНЕ), певач Алексеј Воробјов, певач Сергеј Мазаев и група Љубе.

Представа је почела у 20:21.Главна позорница прославе налазила се на шеталишту Нижње-Волжскаја насупрот зграде бивше речне станице.

Гала представа "Почетак новог" као главни део обележавања годишњице града  одиграо се на воденој позорници на ушћу река Волге у Оку.Концепт свечане представе заснован је на причи о историји града и људима Нижњег Новгорода. Ово је била прича о великој историји Нижњег, његовој улози за државу и њеној будућности.

Организатори су се потрудили да све буде на нивоу и  да представа буде светске класе.Главни лик у представи био је младић који виртуелно путује у прошлост, садашњост и будућност. Гледаоци су га пратили  на путу открића, а у томе су им  помагале и најновије мултимедијалне технологије које су омогућиле свима да постану директни учесници догађаја.

За 800. годишњицу Нижњег Новгорода било је  припремљено девет бина. Главна се налазила на води на ушћу Оке у Волгу у близини зграде бивше речне станице. Још осам бина било је у сваком округу града, укључујући Трг Минина и Пожарског. Окружне позорнице  су све биле  у интеракцији са главном позорницом, на којој свечана представа као што је већ поменуто  почела у 20:21. Уз присуство великог броја становника Нижњег Новгорода и гостију и којом приликом се присутнима обратио и председник Руске Федерације Владимир Путин.

Руски председник Владимир Путин посетио је Нижњи Новгород поводом 800. годишњице града и честитао у надахнутом говору празник његовим становницима.

Током свог говора на свечаном концерту, председник је приметио да се у Нижњем Новгороду концентришу „културни код, национални идентитет, као и моћ и обим“ руског народа. Према његовим речима, ово је отелотворено у древним храмовима, духовним светилиштима, Нижњеновгородском Кремљу, рекама Оки и Волги, као и савременим фабрикама. Осим тога, у овом граду се налазе древни трговачки путеви и транспортни путеви који повезују читаву Евроазију. НиНо, како га од миља и топло зову, држи кључ за разумевање ширине душе, вере и непопустљиве воље руског народа, његове жеље за стварањем и сарадњом.

Главне прославе поводом 800. годишњице оснивања Нижњег Новгорода одржане су  на главном шеталишту Нижњег Новгорода, на тргу Минина и Пожарског , у градским парковима, на главним трговима округа Нижњи Новгород. Главно место за прославе била је  арена стадиона Нижњи Новгород, изграђена за Светско првенство у фудбалу 2018.године, и околина. Одржан је велики концерт и шоу програм са елементима ватрене представе и ватромета.

У данима пред овај викенд, балони су поново украсили небо над Нижњим. Фестивал аеронаутике и балона "Приволожскаја Фиеста" отпочела је  15. августа и трајала до 20. августа. Овај догађај је ове  године ушао у програм 800. годишњице и постао највећи ваздухопловни догађај у Нижњем Новгороду у историји, као и најмасовнији ваздухопловни догађај у Русији по броју балона 2021. године.

Од 18-20 августа одржан је маратон науке и технологије Хомо наука.Росатом спроводи низ научних и образовних догађаја у оквиру пројекта Хомо  Сциенце. Кључни догађај био је Хомо научни маратон науке и технологије током којег  се могло учити о продорима, достигнућима науке и високих технологија, могло се комуницирати са научницима, популаризаторима науке, блогерима и студентима.

Реке су одиграле огромну улогу у формирању Нижњег Новгорода. Обала Волге била је место окупљања трговачких бродова, читави каравани су ишли на сајам у Нижњи Новгород. Реке дају граду посебан укус. Једриличарска регата у акваторију Волге омогућила је учесницима уживање у погледу на реку. Једриличарска регата 800 одржана је 19. августа у периоду од 10:00 до 22:30.

Такође, 19. Августа, Хор 800 на Чкаловским степеницама је био део програма за тај дан.Овај дивни град се дефинитивно не може замислити без Чкаловских степеница које нуде импресиван поглед на пространства Волге и заласке сунца.

На дан отварања Чкаловских степенице, након опсежне реконструкције, ова структура је већ постала позорница за оркестар. 19. августа музика и најбољи гласови града поново су звучали на степеницама. 20. августа отворена је Музеј - кућа А.Д. Сахарова. Живот физичара, дизајнера, академика Андреја Дмитријевича Сахарова повезан је са Нижњим Новгородом. Овде, у затвореном граду Горки, провео је тешке године изгнанства. Депортован је овде 1980. године, лишен свих награда и титула због активности на пољу људских права и критика власти.

На адреси: Гагарин Авенија, 214 налази се музеј-кућа Сахаров. Тамо је научник провео скоро седам не најлакших година у свом животу. Дневне собе у обичној високој згради постале су музеј на иницијативу јавности 1999. године. Касније су у кући Сахарова додале две суседне собе и ходник како би се прилагодила изложба.

Ове године музеј је затворен због реновирања, а уочи 800. годишњице Нижњег Новгорода поново ће отворити своја врата у обновљеном облику. 20. августа увече, становници и гости Нижњег Новгорода видели су велику представу. На обновљеној фасади бивше фабрике Мајак, технологија и уметност су се спојили пред очима становника Нижњег Новгорода. 21. августа одржан је Фестивал класичних аутомобила ГАЗ "Горки Класик" и"Нижњни 800"

За тај дан у програму је У Нижњем Новгороду је отворена изложба ретро аутомобила произведених у легендарном аутомобилском погону у Горком. Догађај је окупио колекционаре-власнике аутомобила ГАЗ из целе Русије.

У дане главних прослава посвећених 800. годишњици Нижњег Новгорода, одржан је јединствени фестивал-поворка руских оркестара. Органска комбинација војне, класичне, народне и поп музике, параде војних бендова и плесних представа. Место оджавања фестивала оркестра било је у улици Бољшаја Покровскаја.

Иначе, у оквиру припрема за обележавање  годишњице, обновљени су и подигнути објекти - симболи Нижњег Новгорода: реконструкција Нижњеновгородског Кремља, комплетно реновирање парка ''Швајцарија'', реконструкција складишта на Стрелки, реконструкција бивше фабрике Мајак, реконструкција палате дечијег стваралаштва Чкалов, обновљене су Чкаловске степенице, изграшен образовни комплекс "Школа 800".

Планирано је и раелизовано побољшање и развој 33 објекта урбане инфраструктуре, као и обнова 69 кућа на територији историјског центра.

Нижњи Новгород је трећи град са више милиона становника у Русији који је обележио 800 година од оснивања, или више (после Казања и Москве).

Главни град Поволшког федералног округа Русије, пета  по величини метропола у земљи, са преко милион становнка Нижњи Новгород напунио је тако 800 година свог постојања.

Становници Нижњег Новгорода свој град с љубављу зову Нижњи или НиНо. Једна од маскота јубилеја  је Нино срндаћ - зато је и добио такво име.

Прослава 800. Годишњице града наставиће се славити и даље током 2021. године. На програму је више од 150 изузетних догађаја: фестивали, концерти, трибине, изложбе .Већина њих је одржана током лета.

На пример, фестивал "Главни град заласка сунца" укључује вечерње концерте на шеталишту уз чувене нижњеновгородске залазке сунца што прате концерти популарних извођача на отвореном. Мештани и туристи  слушају музику сваке летње вечери и истовремено уживају у незаборавном заласку сунца над Волгом. Они су почели 12. јуна и трајаће сваке суботе до 14. септембра.

У септембру почиње Међународни инклузивни позоришни фестивал Пиано Фест, који организује Пиано Театар у Нижњем Новгороду, лауреат више од 80 међународних фестивала и догађаја у 18 земаља света. Ово је јединствен догађај, фестивал универзалних невербалних језика пластичног театра, плеса, пантомиме и језика играјућих руку. Очекује се да ће у њему учествовати више од десет инклузивних позоришних група из Русије и иностранства.

Програм годишњице укључивао је и пословне догађаје. Главна је конференција ЦИПР-2021, највећи састанак стручњака за дигиталну економију у Русији. Учесници конференције су  од  23. и 25. јуна сумирали резултате првих пет година трансформације руске економије у економију података и разговарали о сценаријима развоја технологија у земљи до 2025. године. Осим тога, одржан је Сверуски форум „Животна средина: све о становању“. Водећи међународни и руски стручњаци у области територијалног развоја, предузетници, као и представници владе поделили су  сопствено искуство и утврдили векторе развоја руских градова за период до 2024. године.

Празник ће се наставити након кулминације 21. августа. Школа 800 ће се отворити 1. септембра, фестивал историјске реконструкције ће се одржати од 10. до 12. септембра, након чега ће уследити међународни форум ИнтерВолга и Сверуски фестивал опере и балета Болдинскаја јесен, на коме ће оперски солисти и оркестар Бољшој театра узети учешће.

У оквиру обележавања Дана народног јединства биће одржан Национални форум добре воље „Заједно смо за једно“. Арсенал ће бити домаћин изложбе "Одабир награде Кандински. Најбољи у 15 година". А 15. децембра Нижњи Новгород ће постати новогодишња престоница Русије – биће то достојан завршетак годишњице. 

Нижњи Новгород и његова сличност са нашим Београдом

Некада велики политички центар Русије, а данас привредни и трговачки, и пети по величини град те велике земље – Нижњи Новгород познат је код нас и као град побратим града Новог Сада.Истовремено, за овај  прелепи град на Волги и Београд може рећи и да су на неки начин градови близанци јер имају много сличности.

Један од другог удаљени су 2.614 километара путем, или 2.081 километара ваздушне линије, тако далеко а тако блиски. Све су чешћа запажања како престоница Србије и овај руски град , личе један на другог. И то многобројне сличности, од градских рељефа, броја становника, преко распореда изграђености "старог" и "новог" Београда и Нижњег. Њихових кула и бедема, зграда, улица, булевара, мостова, ада и полуострва.Сличности су такве да човек помисли да је исти архитекта планирао и испланирао, а неимари градили и изградили ова два града. Или, да су пред собом имали скоро идентичан природни простор на ушћу двеју река, и задатак - град.

А водени токови увек су привлачили и зване и незване, тако да и један и други иза себе имају бурну историју. Бели град су први населили Келти. Нижњи Новгород помиње се још у време Викинга. И један и други подигли су тврђаве и бедеме како би се заштитили од завојевача. И један и други вековима су обнављали и утврђивали своје тврђаве. Упоредо са тим неимарским радовима, расли су и насеља и градови који су стасали у милионске, покупивши у свом расту сву лепоту и раскош, скромост својих многобројних градитеља, знаних и незнаних и пријатеља и непријатеља, и завојевача и ослободиоца. Свако је по нешто и рушио, али и градио. Свако од њих је оставио траг на ушћу двеју река: Саве и Дунава, односно Волге и Оке.

Нижњи Новгород  налази се на ушћу Оке и Волге. Од 1932. до 1990. град се звао Горки по писцу Максиму Горком који је рођен у овом граду. Град је велики индустријски и привредни центар. У његовом средишту налази се Кремљ, тврђава, утврђени комплекс. Главни политички и историјски центар града, области и Поволшког федералног округа. Ту је седиште гувернера Нижегородске области, градоначелника града и опуномоћеног представника председника Русије.  Данас овај град често зову само "Нижњи”.

Београд је главни и највећи град Републике Србије. Један је од старијих градова у Европи. Прва насеља на територији Београда датирају из праисторијске Винче, 4.800. година пре нове ере. Град лежи на ушћу Саве у Дунав у централном делу Србије, где се Панонска низија спаја са Балканским полуострвомНајвећи је град на територији бивше Југославије и по броју становника четврти у југоисточној Европи после Истанбула, Атине и Букурешта.  Београд је економски центар Србије и средиште српске културе, образовања и науке. Калемегдан је тврђава која доминира ушћем двеју река. У њему су столовали и Келти и Римљани и Турци и српски кнезови.

И управо те "крепости", старине како Руси називају стара градска здања и прве су асоцијације сличности два града. Отприлике су на истом месту у оба града размештени и стари град и тврђава. Када се Београђанин нађе у Нижњем Новгороду неће имати проблема са оријентацијом – само треба да се води путањама свог града и стићи ће до жељеног места. Исто важи и за становнике Новгорода у Београду.

Оба града "леже" на две реке:  Београд на Сави и Дунаву, а Нижњи Новгород на Волги и Оки. А оно што спаја наш стари и нови град је Бранков мост, а код њих је Канавински мост. Они се налазе на истом месту, и архитенктонски некако личе са по три саобраћајне траке у оба смера, чак су им и саобраћајне гужве сличних размера. А са оба се пружа јединствен, један од најлепших погледа на стари део града. Управо због тога честа је мета професионалних и аматерских фотографа, туриста.

По географским одликама неодољиво подсећа на главни и највећи град Србије.На обалама и узвишењима изнад ове две реке , на ушћу Оке у импозантну и најдужу европску реку Волгу, као на месту уливања Саве у Дунав, са друге стране, попут нашег Земуна, смештен је град Бор са око 140.000 становника. Милион и триста хиљада становника живи ужурбано у граду чије обале повезује шест мостова 

Осам јединствених векова Нижњег Новгорода

Први спомен Нижњег Новгорода садржан је у писаним документима из 1221. године. Данас је трговачки капитал Русије један од највећих градова у земљи, познат по Нижњи Новгородском сајму који се овде одржава сваке године. Током летње пловидбе, десетине крстарећих бродова и крузера упловљавају у град, а њихови путници током дана могу видети Нижњи Новгород и посетити његова најзапаженија историјска места.

Историја  града богата је догађајима од којих се сваки одражава на његов тренутни изглед. Смештен на рассрсници трговачких путева, Низњи је дао значајан допринос државној економији и постао је средиште око којег су се људи окупљали у тешким временима. Срце историјсог дела Нижњег Новгорода, којег је могуће обићи у једном дану, је територија његовог Кремља. Изграђен почетком 16. века, Нижњи Новгородски Кремљ обављао је одбрамбене функције. Била је то права тврђава, чији су се зидови протезали више од два километра, а 13 кула стражара омогућило је правовремено видети прилаз непријатеља.

Од многих цркава које су постојале на територију Кремља, до данас је сачувана само црква св. Михаила Арханђела.Најбоље је прошетати старим градом дуж улице Бољшаја Покровскаја. Пешачка је и полази са Трга Минина и Пожарског који је водио ослободилачки покрет против Пољака током раздобља невоље 1612. године.Посебни знакови Бољшаја Покровскаја улице је  велики број бронзаних скулптура.

Град који се веома често назива скраћено Нижњи, је један од најлепших, али и најстаријих градова у Русији. Основан на обалама две значајне реке – Волги и Оки, а имену Новгород је додато Нижњи да би се разликовао од још старијег Новгорода.

Град је један од ретких који је уз Москву и Твер успео да избегне монголско разарање, што му је омогућило да се кроз историју непрестано развија и да буде један од водећих трговачких центара, поготово у региону Волге. Град данас има преко милион и двеста хиљада становника и пети је по величини у Русији. Од 1932. до 1990. године је носио назив Горки, по чувеном писцу Максиму Горком рођеном у овом граду, али се по нестанку совјетског режима вратио првобитном називу.

Занимљиво је да је за време Совјета Нижњи Новогород био затворен град, а данас је један од стотину који се налазе на листи заштићене светске баштине.

Клима је влажна континентална са условима веома сличним оним који владају у  420 километара удаљеној Москви, али са нешто дужом и хладнијом зимом. Температуре у летњем периоду не прелазе често 25 степени, док је од новембра до марта Нижњи Новгород углавном под снежним покривачем.

Име Максима Горког је познато и површном познаваоцу руске историје. Овај писац који је рођен у Нижњем Новгороду се углавном наводи као оснивач литерарног правца социјалистичког реализма, а чак пет пута је био предлаган за Нобелову награду. Чувени пилот Валериј Чкалов који је познат по шездесеттрочасовном лету од Москве до Ванкуверу у Тупољеву, је рођен у области Нижњег Новгорода. Најпознатије уметничко име из овог града је сликар Николај Оренгбургскиј, а од научника се издвајају Сергеј Лебедев, творац првог руског компјутера и математичари Николај Лобачевски и физичар Николај Богољубов.

Шта треба видети у овом граду?Пре свега, не сме да се пропусти градска тврђава чији су зидови и куле сазидане од црвене цигле које су сачувале трупе које су се бориле против Монгола. Утврђење се градило од 1500-1515 године, али је од многобројних кула данас преостало само тринаест. На списку установа које се не смеју заобићи се налазе музеји Максима Горког, затим Андреја Сахарова, Музеја парних машина и Арсенал, Национални музеј савремених уметности који се налази у Кремлину.

Најважнија туристичка атракција је стари град Кремљ. Утврђење је грађено од 13. до 16. века. На зидинама је 13 торњева. Унутар града је црква Арханђела Михаела. Функција утврде је била обрана Русије од Татара и Монгола. Успркос томе град је сравњен са земљом у 17.стољећу и од тада се опорављао до почетка Совјетског Савеза када је почео убрзани раст као индустријско и научно средиште регије. У околини града се производе авиони типа МИГ те аутомобилска индустрија ГАЗ. У истраживачком центру Арзамас је конструирана прва атомска бомба у Русији. Град је дуго година био затворен за странце. До распада Совјетског Савеза 1991. године се звао Горки по познатом писцу. Максим Горки је рођен у овом граду и доживио је прије смрти да је град добио име по њему.

Данас је модеран град с обновљеном старом језгром и обавезна станица на турама по Русији и као лука за крузере на Волги.

Нижњи Новгород, средиште истоимене провинције и један од најстаријих руских градова,удаљен је 420 километара источно од Москве. Овај милионски град на обалама река Волге и Оке, пети је по величини после Москве, Санкт Петербурга, Новосибирска и Јекатеринбурга.

.“Нижњи”, како га од миља зову, један је од водећих индустријских градова у Русији, а монотонију сивила фабричких хала и соцреалистичке архитектуре разбијају обновљене фасаде здања преосталих из времена царске Русије, као и златне куполе манастира и цркава које извиру са свих страна.

Нарочиту пажњу туристи посвећују препознатљивим степеницама изграђеним вијугаво у виду осмице 1943. године у част победе Совјетске војске код Стаљинграда. Са 560. степеника, оне су највеће степенице у Русији, а име су добиле по чувеном пробном пилоту Валерију Чкалову. На платоу изнад поменутих степеница , налази се и  споменик  Чкалову који је у историји свога народа остао упамћен по томе што је први у свету, преко Северног пола, летео до америчког континента. Том приликом у његову част , амерички председник Франклин Рузвелт, организовао је пријем и лично, салутирајући одао му признање за исказану храброст и вештину.

Овдашња тврђава (Кремљ), са високим кулама, грађена је од 13. до 15. века. Високи зидови са пушчаним отворима по ободу, опасују тврђаву  унутар које се својом лепотом истичу пешачке стазе које, кроз зеленило дрвореда и цветне алеје, воде на обалу реке.

Град привлачи пажњу бројних туриста што сведоче и приспели бродови у ово пристаниште на Волги. Ту покрај самог пристаништа пролази широка улица, богата зградама грађеним у стилу романтизма, класицизма па и барока, и веома је прометна.

Околина богата шумом, дубоки јарак с једне, и порозне, учиниле су овај типично руски град важним утврђењем за одбрану границе од Татара и Монгола. Упркос свему, град је 17 пута био сравњен са земљом, па је право чудо да он још увек постоји на географској карти.

Ту на месту које се зове Стрелка, где се Ока улива у Волгу је жути храм, Сабор Александра Невског који су изградили локални трговци 1881. по пројекту архитекте Лава Дала, сина Владимира Ивановича Дала, састављача знаменитог речника руског језика.Недалеко одавде је и Благовештенски манастир основан осам векова пре настанка самог града. У ширем делу града налази се још један прелеп,Вознесењско Печорски манастир, у склопу кога се налази предивна алеја руских царева, са бистама њих деветнаест, као и врло богат са стварима и предметима музеј Нижегорадске епархије.

Свакако је обилазак нижегородских манастира најбоље почети од села Дивијева на југу Нижегородске области, удаљеног око три сата вожње од Нижњег Новгорода.У њему се налази чувени женски Светотројицки Серафимо-Дивијевски манастир. Оснивач и покровитељ манастира био је преподобни Серафим Саровски, а у овом манстиру се и данас чувају његове мошти. Ово место привлачи велики број верника из целе Русије и православног света током читаве године, а њихов број је највећи почетком августа када се и одржавају свечаности посвећење рођењу Светог Серафима Саровског.

Црква посвећена Рођењу Пресвете Богородице – Рожденственскаја црква у Нижњем Новгороду се поред манастира у Дивијеву истиче посебном лепотом.Саграђена је 1715. године средствима најбогатијег трговца Русије, Георгија Строганова, а због своје непоновљиве лепоте уврштена у УНЕСЦО-ву светску културну баштину. Црква је посвећена Рођењу Пресвете Богородице, које се календарски  слави 21.септембра као Мала Госпојина. Доста храмова широм Русије, подигнуто је у славу Блажене Деве Марије, јер се њен култ изузетно поштује.

Од храма  пружа се улица Рожденственскаја која  означава почетак пословног дела града, у коме су седишта многих банака, бродских компанија, те реномираних ресторана, таверни и продавница. Овом улицом пролазе трамваји пуни путника нарочито при њиховом одласку и повратку с посла. Њима су још на располагању тролејбуси, аутобуси и поџемна железница. Већина грађана поседује аутомобил, али га је овде тешко возити услед велике саобраћајне гужве.

Град живи од авио индустрије, бродоградње, информационе технологије и ауто индустрије.Нижњи Новгород је један од водећих индустријских градова у Русији у којем је заступљена производња машина, аутомобила, локомотива, речних бродова, авиона, дизел мотора, радио и тв апарата, као и развијена хемијска  индустрија . Недалеко од Нижњег је омањи град Арзамас са веома развијеним нуклеарно-истраживачким центром у коме је идејно осмишљена, а потом и направљена прва атомска бомба у Русији. Ту су још и чувени руски ГАЗ, друга по величини фабрика аутомобила.Најпознатији производ те фабрике, аиутомобил ‘’Волга’’, славу је стекао током хладног рата.Самим тим што је био једини луксузан аутомобиле доступан у СССР-у, ‘’Волга’’ је била сан свих правих Совјета. Црне ‘’Волге’’ биле су омиљени аутомобиле совјетских државника, посебно КГБ-оваца.Производили су се и аутомобили ‘’Чајка’’, која је била руска верзија ‘’Кадилака’’ и која је била резервисана само за апаратчике и високе партијске функционере.Све оне руске ‘’Волге’’ и ‘’Чајке’’ које  још увек “пливају” и “лете” руским цестама, започеле су свој живот управо овде, у фабрици ГАЗ, поносу града.Поред ГАЗ-а, постоји и фабрика аутомобила Горки, предузеће ГАС, бродоградилиште Краснојо Сормово и фабрика авиона СОКОЛ.Иначе, ова фабрика је само за време Другог светског рата произвела 18.000 авиона типа “истребљивач”.Овде се прави и авион МИГ-21 најпродаванија војна летелица на свету, као и понос савремене руске авијације И најбољи борбени авион на свету МИГ-35.

Град представља културно средиште у коме централно место заузима универзитет из 1918.године као и бројни споменици јединствене руске архитектуре из средњег века.

Пошто је трговински сајам уприличен с почетка 19.века у оближњем Макаријеву, испред истоименог манастира, изгорео, пресељен је у Нижњи Новгород где је значајно допринео даљем привредном развоју града. У то време свакако је био највећи сајам у Европи са огромним простором  од 60 двоспратних павиљона, док је у исто време у град пристизало готово 3000 трговачких бродова. Том приликом, на сајму је била формирана цена за жито, со, крзно и разне метале која је била важећа за цео трговачки свет.

Примера ради, током 17.века, овде су стизали бродови из Астрахана, града са ушћа Волге у Каспијско море, који су довозили со, рибу и другу оријенталну робу са азијског континента, која је овде купце налазила, како на домаћем тако и на иностраном тржишту. У времену о коме је реч, процветала је занатска делатност, па је тако ово место постало важан привредни центар за градњу бродова.

Главна атракција града је већ поменута тврђава ( руски Кремљ), с почетка 16.века, која се састоји од два километра дугачког зида изграђеног од цигле, са укупно 13 осматрачница.

Првобитна тврђава из 1221.године била је изграђена од дрвета. Данашњи изглед зидова на стрмим падинама датира из 1500.године а саграђен је по замисли италијанског архитекте Петера Фариазина. Зид овдашњег Кремља, са 2414 метара дужине, долази одмах иза оног чувеног сазиданог у Москви.Тврђава је уврштена међу седам чуда Русије.

Ова тврђава је и главни разлог зашто је Нижњи Новгород  уврштен у листу УНЕСКО-а од 100 градова света посебне историјске и културне вредности.Овај својеврсни историјски музеј на отвореном, се одржава, што значи да се нарочита пажња поклања историјској прошлости. Овде подкултуру младих, не карактерише исписивање графита по зидовима и кулама Кремља, тим вредним културним и цивилизацијским знамењима богате традиције овог краја. Млада покољења, са захвалношћу и поштовањем, негују успомене на храбре борце који су изгинули у одбрани «матушке Русије». Обичај је да се овим алејама, непосредно након венчања, прошетају младенци и да се крај вечног пламена заветују на верност и оданост у љубави која живот значи.

Једна од најмонументалнијих грађевина које опасују зидине грандиозног утврђења  јесте  зграда Думе, која означава скупштину, облик представничког тела парламента. Ова градска дума и њен совјет тј. Влада брину о развоју града, комуналним, саобраћајним,културним и другим потребама грађана на локалном нивоу.

Једна од основних карактеристика свих градова  јесу и њихове главне улице. Као што Париз има Јелисејска Поља, Санкт Петерсбург Невски Проспект, Нижњи Новгород има Велику улицу посвећену Покрову Пресвете Богородице, која подсећа на нашу Кнез Михајлову у Београду. Она је већ 200 година главна улица и у њој се налазе луксузне продавнице, банке, позоришта, зграде факултета, али је у себи сачувала и бројна  племићка здања и старе трговачке радње из 18. века. Скулптура, као важна грана  уметности, веома је присутна, у простору овог омиљеног шеталишта мештана. Дуж целе главне улице постављене су статуе, женских и мушких ликова који у релаистичном маниру изражавају ведра па и тужна, психолошка стања и расположења. У овом елегантном делу града истичу се у архитектонском погледу лепе зграде, а посебно прелепо изгледа замак државне банке у којој је уграђено помало романтичних, класицистичких, и елемената који су карактерисали европске градитељске стилове минулог века.

Нижњи Новгород је родно место многих знаменитих личности: физичара Андреја Сахарова, изумитеља хидрогенске бомбе, Ростислава Алексејева такође физичара и конструктора хидробродова на погон на водена крила, Николаја Доброљубова, литерарног критичара и публицисте и многих других.

У  Нижњем Новгороду, по први пут у Русији била су остварена многа цивилизацијски важна достигнућа: прорадио је први трамвај, направљен је први двоспратни путнички пароброд и први радио апарат, инжењер Јансон изумео је први електрични чајник на свету, а направљен је и први аутомобил више класе у Русији – ‘’Чајка’’(Галеб).

Овај град дуги низ година био је затворен град за странце због значаја војне индустрије, а данас је то леп, модеран град отворен за туристе из свих крајева света. Нижњи Новгород се  од 1930. до распада Совјетског Савеза 1991.године звао  Горки, по истоименом прозаисти и драмском писцу који је управо у овом граду угледао светлост дана 1868.године.Кућа у којој је провео детињство очувана је до данашњег дана и отворена за посетиоце. Максим Горки је највероватније једини писац који је доживео да последњих шест година свог живота, град у којем је рођен носи његово име. На референдуму 1991.грађани су вратили граду првобитни назив.

На тезгама овдашње пијаце има свега у изобиљу: воћа, поврћа, сухоместнатих производа, разних млечних производа, одевних, обувних и многих других предмета. Захваљујући матерјалном улагању Совјета у развој културе, на овој пијаци нема ни трага од просташтва и примитивизма, својственог неким другим пијацама у свету. Све је чисто, класирано и веома лепо презентовано.

Нижњи Новгород је и град са великом спортском традицијом - чак 15 његових становника су носиоци златних олимпијских медаља.

Стадион „Нижњи Новгород“  велелепан спортски објекат  наменски  је изграђен за потребе  последњег Светског првенства у фудбалу одржаног у Русији пре три године.Никао је на једној од најживописнијих локација у граду – на месту где се река Ока улива у Волгу, у близини храма Александра Невског, са предивним погледом на зидине нижегородског кремља. Дизајн стадиона је инспирисан аспектима природе у регији Волге - водом и ветром.

Становници Доњег Новог Града ( превод са руског за Нижњи Новгород) свој град називају скраћеницом НиНо.Град, попут и других руских градова и градића врви од соцреалистичких елемента.Наведено се може уочити већ код уласка у главну жележничку станицу, где су заступљени поменути соцреалистички мотиве са војницима, радницима и радницама, те незаобилазним другом Лењином на врху који и даље блиста попут неког свеца.

НиНо има и речну и ваздушну луку (аеродром Стригино), те метро са мало, али сасвим довољно линија.Док у Москви карта за поџемну железницу кошта 50 рубаља (безконтактна карта), овде кошта само 28 ( жетон са рупицом у средини). За ту цену карте можете се метроом возити цели дан, ако имате времена.Током радног времена у метроу можете само срести мајке са децом, старије људе – пензионере, омладину, ученике.Радно способних људи нема, или буде понеки.Они су на работи, на послу.Као што се током радног времена не могу срести ни видети у метроу, или другој врсти превоза, исто тако се не могу срести ни у шетњи главним или споредним улицама, да не говоримо о доколичарењу по кафићима.Чистоћа станица у поџемној железници је невероватна, иако не постоје нигде корпе за смеће, нема нигде ниједног баченог папирића.

Иначе поред Нижњег Новгорода постоји и Велики Новгород, али је он удаљен хиљаду километра северније и има упола мање становника.

У некадашњи Горки био је протеран руски физичар и дисидент Андреј Дмитријевич Сахаров, који је ту послат у изолацију.Током шездестих година прошлог века истицао је опасност од нуклеарног рата између СССР-а и САД-а залажући се за обуставу нуклеарног наоружања због чега је смењен са рада на војним пројектима.Након осуде совјетске војне интервенције у Авганистану, Сахаров је протеран у Горки,а доласком Горбачова на власт, допуштен му је повратак у Москву.Управо због Сахарова , Горки је био “забрањен град” и у њега нико није смео ући без посебне дозволе, а нарочито странци.Један од разлога, поред Сахарова и његове изолације што је град био забрањен за странце, је и то што се, поменуто је већ раније,  у његовим фабрикама много тога производило за потребе војне и нуклеарне индустрије.

Због јаке индустрије и загађења која од ње долазе, градске архитекте су се побринуле да град понесе и епитет “зелени”.У граду постоји мноштво паркова који се простиру на око хиљаду хектара, а најлепши и највећи међу нима је парк “Швајцарија” на чак 380 хектара.

Град је и центар сајамског и конгресног туризма.Годишње се на Нижњегорадској “јармарки” одржи више од 50 сајмова и конгреса.Овај сајам датира из 17.века и један је од најпосећенијих у Русији.Управо због чувеног сајма и визије некадашњих властодржаца, овај град је у 18. веку био финансијски моћнији и од Москве и од Санкт Петеребурга, па је због тога и носио епитет “кормило Русије”.

27. август 2021. 

Упутнице:

https://nizhny800.ru/

https://nn.aif.ru/society/details/den_goroda-2021_kak_proydet_gala-shou_800-letiya_nizhnego_novgoroda

https://nnmama.ru/afisha/4c9aedce04c0e227780e954f

https://nizhny800.ru/

https://www.niann.ru/?id=568620

https://iz.ru/1210005/video/nizhnii-novgorod-gotovitsia-k-prazdnovaniiu-800-letiia

https://md-eksperiment.org/afisha/russia/nizhny%20novgorod/den-goroda-v-nizhnem-novgorode-2021-meropriyatiya-prazdnika-20201224144212

https://rg.ru/2021/05/31/reg-pfo/kak-nizhnij-novgorod-prazdnuet-800-letnij-iubilej.html

https://hr.aroundtravels.com/article-about-russia/article-about-nizhny-novgorod/nizhny-novgorod-for-1-day-where-go-to-bottom.html

https://lenta.ru/news/2021/08/22/pu_nn_s/

 

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal