Редакција магазина Геополитика

Одлазак немачког патриоте и српског пријатеља 

У повератку из Текериша са обележавања 107. годишњице Церске битке стигла је из Москве шокантна вест да је 18. августа од последица срчаног удара, у 45. години живота, преминуо један од најбољих немачких и светских новинара Мануел Оксенрајтер, пријатељ Србије, Русије и редакције магазина Геополитика, за коју је неколико пута писао извештаје са ратишта у Сирији. Био је један од најбољих људи на политичкој десници, усправан и одан, увек духовит и борац против Новог светског поретка.

У једном интервјуу који датира из 2005. године Охсенрајтер је себе описао као конзервативца, никако као десничарског екстремисту и неонацисту. У својим публикацијама истицао је да левичари и њихове идеје доминирају медијском сценом.

Оксенрајтер је од 1994. до 2004. године био уредник листа Јунге Фрајхајт, као и аутор у часопису Сецесија од стране Института за државну политику. Од 2004. до 2011. године био је главни уредник Немачког војног часописа, а у марту 2011. године прешао је на исту позицију за месечни магазин Цуерст. Оксенрајтер је за овај магазин приредио многе фоторепортаже из кризних и ратних региона попут Србије, Сирије, Ирана, Либана и Украјине.

Од 2013. често је путовао у Сирију, извештавао директно са фронта. Био је неустрашив, храбар и беспрекоран. Стрес је 2014. године учинио своје, па је доживео први срчани удар у Дамаску. Преживео је само зато што је имао добре контакте са министарствима и лечио се у владиној болници.

Мануел је био веома активан на међународном плану, на пољу умрежавања десничарских евроскептика и родољуба широм старог континента. Међи његовим блиским сарадницима био је руски интелектуалац Александар Дугин. Обојицу су повезале анти неолибералне и хришћанске идеје о Евроазији. У Берлину је Оксенрајтер основао удружење Немачки центар за евроазијске студије. Политички је један период помогао евроскептичну политичку партију Алтернатива за Немачку (АФД). Од септембра 2018. до јануара 2019. године, Оксенрајтер је радио као стручни референт у канцеларији посланика Бундестага из редова АФД-а Маркуса Фронмајера.

Истина и правда су увек су му увек стајали на првом месту и као такав био је мета глобалиста. Пољска је 2019. године подигла оптужницу против њега због умешаности у подметнути пожар на пољску културну институцију у Ужгороду у Украјини. Наводно је напад изведен 4. фебруара 2018. године, оптуживши Оксенрајтера да је организовао и платио три пољска неонациста да изврше терористички акт. Сви који су га познавали знали су: прљава лаж! Мануел није био љубитељ насиља.

У страху од изручења Пољској, а касније и Украјини, Мануел је побегао из Немачке. Тежак ударац био је недостатак солидарности са њим. Политичари АФД-а за које је радио привремено и за које је увек имао форум у магазину Цуерст окренули су му леђа. Све наведене чињенице су проузроковале да му се погорша здравствено стање. Почетком 2021. године био је у болници десет дана због коронавируса. 

Мануел Оксенрајтер je 2014. био гост Геополитике. Оксенрајтер je са Слободаном Ерићем и Драганом Трифковић (са којом је и касније блиско сарађивао), посетио Косово и Метохију. Посета Пећкој Патријаршији и православним светињама на Косову и Метохији оставила је дубок и снажан утисак на Оксенрајтера. Ова посета је била једна од важних станица у његовом духовном развоју што је резултирало Оксенрајтеровом одлуком да прими православну веру. Крштен је у Руској православној цркви.

Иза себе је оставио двојицу синова. 

Драги Мануеле, почивај у миру!

27. август 2021. 

Васељенска

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal