Пише: Драгана Трифковић

Изгледа да је у неким случајевима пораз далеко бољи од победе. Одговор на многа контрадикторна тумачења, заправо је јако једноставно пронаћи. Истина је увек једноставна ствар. Представљање неистине као тачне, обавља се уз низ компликованих полуистина. Тактика је да се из контекста извуку само делови који могу бити представљени на позитиван начин, а да се остале важне информације прикрију. Тим путем, уз потпуну контролу протока информација у медијима, порази се претварају у победе.

Трагична бриселска победа, прослављена је пре пар дана, на свим медијима. После “тешких“ преговора, који резултују одавно обелодањеним, унапред утврђеним договорима, објављено је да имамо разлога да будемо задовољни. Исход “борбе“  садашње власти познат је свима који су прoучавали Викиликсове депеше из Београда. Та “победа“ је унапред одређена стратегијом К1 западних сила, која за циљ има отимање дела Србије (1).

Шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић, обратио се после састанка, директно из Брисела речима: „Постигнут је договор који се у потпуности поклапа са нашим интересима“. Председник Србије Борис Тадић ликовао је због “победе“ своје политике „И Косово и Европа“. Од Србије, ни трага ни гласа.

Права истина је да грађани Србије нису упознати са детаљима договора који се постижу у њихово име, као ни са садржином споразума. Сасвим нормално би било да се председник државе и шеф преговарачког тима обрате скупштини и грађанима, и дају одговоре на сва питања.

 

С обзиром да сумњам да ће се то десити, грађанима преостаје да сами нађу одговоре, увидом у документа која се могу пронаћи на званчном сајту ЕУ(2),(3).

Услови који су били дефинисани од раније, везани су за слободу кретања на територији српске покрајине, примену споразума о “прелазима“ и постизање споразума о регионалном представљању Косова. Захтев да се повуку “нелегалне“ српске државне структуре, остављен је за неку следећу рунду преговора или за неку нову малверзацију српске власти.

Да се подсетимо, слобода кретања односила се на уклањање барикада, које су Срби са Косова и Метохије поставили, као вид борбе против насилног успостављања државне границе унутар Србије. Барикаде су дуго биле главна тема у медијима, да би наједном потпуно престале све информације о њима. После велике драмске паузе, појавило се штуро обавештење да је српска полиција уклонила барикаде. Међутим, српској жандармерији неправедно није одато признање, а успели су да обаве оно што ни НАТО- у није пошло за руком (4). Већ дуже време Срби са Косова и Метохије слуте, да им највећа претња не долази из Вашингтона, Брисела или Приштине, него из Београда.

Након уклањања барикада Еулекс и косовска царина су почели да спроводе конролу, по њима државних граница, тражећи Србима пасоше на прелазу Брњак.

Највећа дилема води се око “прелаза“ које ми дефинишимо као административне прелазе, а остали као државну границу. Увидом у оригинални документ који су потписали Београд и Приштина, могуће је разјаснити све. Наиме Споразум о интегрисаном управљању границом, оригинални назив: „Agreement on IBM“ јасно упућује на суштину. IBM је скраћеница назива на енглеском: Integrated Border Management, што у преводу на српски језик значи: Интегрисано управљање границом (5). Овај споразум, који је Борислав Стефановић потписао у Бриселу у складу је са „Националном стратегијом Косова о интегрисаном управљању границом“ (6) која је израђена 2006. године под покровитељством ЕУ. У прилог овој тврдњи стоји и ранији договор о царинском печату, који је такође почео да се примењује. Претходним договорима београдски преговарачки тим је успео да омогући Србима са КиМ вађење личних карата, пасоша и регистровање аутомобила у Приштини. Рок за замену докумената је до краја 2012. године, што се поново подудара са роком завршетка  међународног надгледања независности. Крајем јануара ове године у скупштини нелегалне “Републике Косово“, усвојена је Резолуција за завршетак међународног надгледања независности (7) .

Што се тиче регионалног представљања, договорено је да уз име Косово стоји и фамозна фуснота. Према речима Борислава Стефановића, у фусноти ће писати: „Овај назив не прејудицира статус Косова и у складу је са Резолуцијом 1244 и одлуком Међународног суда правде о косовском проглашењу независности.“

Одлука Међународног суда правде је поразна за Србију. По тој одлуци независност Косова није кршење међународног права.

 

И док се медији баве фуснотом, изјавама председника и преговарача, слављењем победе уз ударање у бубњеве разних “независних“ аналитичара, истина је ту пред нама иза те циркуске шатре. Сваким договором Борислава Стефановића и Едите Тахири Србија корак по корак одобрава сецесију своје покрајине. Сваки тај споразум штетан је по грађане Србије и у супротности је са Уставом Републике Србије, као и са Резолуцијом 1244. Шеф београдског преговарачког тима тј. противуставни заступник Србије, потписује споразуме који су у супротности са националним и државним интересима.

То је сасвим јасно и из изјава друге  преговарачке стране, као и изјава спонзора косовске назависности.

Премијер са потернице Хашим Тачи, познатији под надимком Змија, сматра да је договором Београда и Приштине, Косово у ЕУ добило међународни државни субјективитет (8).

Заменик међународног цивилног представника на Косову Кристофен Роен, истог дана када је постигнут договор, изјавио је да српске државне структуре морају да се повуку са Косова(9).

Једна од најближих сарадница албанских сепаратиста, државна секретарка САД Хилари Клинтон, поздравила је бриселски договор уз констатацију да је он у складу са независношћу, територијалним интегритетом и суверенитетом Косова (10).

Најновија вест у вези са намерама албанских сепаратиста је захтев за уједињење Косова са Албанијом, који је у припреми (11).

Ми живимо у земљи чуда. У другим земљама власт добија мандат од народа да штити његове интересе. У земљи Србији власт добија мандат од Запада, да штити њихове интересе.

Све се врти око необичне игре речи, и за сваку превару се нађе погодно име. Прелаз уместо границе, споразум уместо кршења Устава, фуснота уместо независности.

To је у складу са мудром стратегијом председника Бориса Тадића да Косовску независност подеси у умовима бирача (Wikileaks 06BELGRADE1566) (12).

Својом политиком “одбране националних интереса“ садашња власт распарчава земљу. Поред помоћи албанским сепаратистима, охрабрили су и друге отпаднике. Сепаратизам је у Србији постао нормална појава, па се војвођанска “националност“ слободно рекламира, а новопазарски муфтија нам свакодневно држи лекције из историје на националној телевизији.

Колику одговорност имају сви представници садашње власти који учествују у распарчавању сопствене земље, подједнаку одговорност имају и жонглери, пајаци и гутачи ватре које свакодневно гледамо на телевизији. Улога циркуских забављача са задатком да скрену пажњу са суштине, ставља их у исти ранг са извршиоцима тј налогодавцима.

И поред веселог и забавног циркуса грађани Србије осећају само понижење и стид.

 

 29. фебруар 2012.

___________________

Упутнице:

 

(1) http://www.standard.rs/dragana-trifkovic-kako-su-strani-ambasadori-zavladali-srbijom.html

(2) http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/128140.pdf

(3) http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/128138.pdf

(4) http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Zandarmerija-zatvorila-alternativni-put-kod-Brnjaka.sr.html

(5) http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/EN/foraff/126543.pdf

(6) http://www.eulex-kosovo.eu/training/police/PoliceTraining/BORDER_BOUNDARY/DOCUMENTS/4.pdf?page=agreements

(7) http://www.assembly-kosova.org/common/docs/REZOLUCIJA.pdf

(8) http://www.blic.rs/Vesti/Politika/308839/Taci-Kosovo-od-danas-predstavljeno-svojim-imenom

(9) http://www.tanjug.rs/novosti/33814/srpske-drzavne-strukture-da-se-povuku-sa-kosova.htm#.T0dx99SBGPU.facebook

(10) http://www.kurir-info.rs/vesti/klintonova-vazan-korak-za-buducnost-185698.php

(11) http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Mediji-Priprema-se-zahtev-za-ujedinjenje-Kosova-i-Albanije.sr.html

(12) http://www.cablegatesearch.net/cable.php?id=06BELGRADE1566

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal