Пише: Милош Здравковић, aутор је дипломирани инжењер електротехнике и стручњак за енергетику

По тренутним ценама, 11 хидроелектрана за само четири године могу да произведу струју вредну 600 милиона евра, колико Мађари нуде за 50 одсто власништва у новој фирми. При томе вредност таквих капацитета стално расте. Ако се та понуда, ипак, прихвати ЕПС очекују финансијски, а Србију политички и стратешки проблеми.

Пише: економски експерт Центра за геостратешке студије

Велико убрзање турбулентних догађаја на светској политичкој и економској сцени просто су ме натерали да се поново огласим преко овог сајта на сличну тему као у недавном тексту о слому банкарског система, мада ми је намера била да то буде знатно касније у току године. У овом кратком међувремену углавном се ситуација развијала сходно мојим наговештајима, али уз једну претећу, све већу, очигледност – сазревања услова за долазак цунамија велике економске кризе, вероватно већ у другој половини ове године. Ово сам упорно, некима можда и досадно, наговештавао у скоро сваком свом чланку на овом сајту, али сада сам поприлично сигуран да је цео свет, посебно тзв. Колективни Запад, на ивици жестоке рецесије, као увода у нову праву економску кризу. У овом чланку ћу управо покушати да скицирам ударне моменте који ће до тога довести, вероватно у удруженом дејству више њих, а на који светска економија, посебно она западна, неће имати адекватан одговор. Свакако да ћу се осврнути и на нашу економију и последице које ће нова криза изазвати, те шта нам ваља чинити.

Драгана Трифковић за априлски број часописа Delovoy Grozny

На годишњицу почетка специјалне војне операције у Украјини, ЕУ је увела 10. пакет санкција Русији. ЕУ је новим мерама забранила извоз одређене робе у вредности већој од 11 милијарди евра како би „руску привреду лишила основних технологија и индустријских добара“.

Реч је о електроници, специјализованим возилима, деловима машина, резервним деловима за камионе и млазне моторе, посебно роби за грађевински сектор која може бити усмерена на руску војску, као што су антене или дизалице.

Поред тога ЕУ је проширила листу санкционисаних субјеката  за додатних 87 појединаца и 34 ентитета. На новом списку су између осталог: Алфа-банка, Росбанка, Тинкофф банка, Национални фонд Руске Федерације и Руска национална компанија за реосигурање, као и председник и чланови Савета при Председнику Руске Федерације за развој грађанског друштва и људска права.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal