Пише: Миланко Шеклер

Хоће да продају "Телеком", и то баш они који су познати да никада ништа нису направили у својој биографији, чак нити у свом приватном животу, и то све до момента док нису дошли на државне функције, и то најчешће са купљеним и висококвалитетно одштамапним дипломама!

Са тим квалитетно одштампаним дипломама у Србији се не можеш запослити ни код једног озбиљног приватника, већ само у јавним предузећима и државним компанијама, јер приватници држе до свог новца, и не желе да их неко "сатире" својим комплетним  дуго стицаним факултетским образовањем и тешком муком стеченим незнањем! Апсурдно, приватници инсистирају на стручњацима са најбољих државних факултета, а политичари на функцијама у државним и јавним предузећима, које је ова или предходна власт поставила (сасвим свеједно да ли приачмо о доктору Шапићу или доктору Стефановићу), инсистирају на било каквим купљеним дипломама приватних факултета, јер једино тако могу да запосле све оне верне "несретнике" из својих странака!

Нису никада, ни ови сада, а ни они претходни који су били на власти, гурали колица са бетоном, нити су икада радили на мобу код пријатеља, нити били "први" на мешалици.

Како мој комшија каже: "Ни клозет нису осмислили и сами направили на свом имању". Е такви су баш вични да продају државну имовину, јер ето, држава је, кажу, слаб управљач, то јест не може да нађе доброг и поштеног и стручног менаџера да би постизала врхунске резултате у пословању и развоју! Тачно: само што ја мислим да је то више проблем и питање где они тог експерта траже, него да ли га могу наћи! 

Фото: НСПМ

Интересантно је, не могу сами да управљају "Телекомом", а могу да управљају читавом државом! Треба да им верујемо да су способни да поштено и добро управљају нашом целом државом Србијом, а сами нам признају да не могу и нису способни да управљају квалитетно само једном једином државном копманијом - "Телекомом". И зато, јадан "Телеком", мора на добош, на продају! Зато што су они надреално неспособни! Сваког нормалног човека то мора да погоди! Сваког ко зна колико је тешко изградити и једну малену компанију, а камоли један тако велики систем, тако велику компанију, као што је "Тееком"!

По правилу, скоро никада ниједан приватник никада није направио ниједну тако огромну компанију, а да је није или преузео од државе, или да му та иста држава није претходно уступила нека велика научна открића и неке велике "технолошке" пробоје, који су му тако омогућили да заради велики новац. Не разумете?!

Фото: НСПМ

На пример: индустрија персоналних компјутера - то је био проналазак у оквиру великог војног пројекта САД, а који је потпуно бесплатно уступљен приватним предузетницима! Или интернет, то је такође био војни пројекат намењен иницијално за комуникацију у оквиру војске САД! Или проналазак чипа (микропроцесора) - то је био велики пројекат финансиран од морнарице САД! Као што видите, сви највећи пробоји технолошки су били пројекти савезне владе САД, а не приватне инвестиције! Знам да сте изненађени, и ја сам био!

Него да се ми вратимо на главну тему, а то је продаја нашег "Телекома"!

Пре свега, запамтите нешто веома важно, а то је да је већински власник и управљач компаније "Теленор", а који је купио удео од 100% нашег некадашњег мобилног оператера "Мобтела", и дан-данас је у већинском власништву државе Норвешеке, која има стабилан удео од 54%! И како то Норвешка влада зна да управља својим мобилним оператером, а ми не знамо! И како се може звати "ПРИВАТИЗАЦИЈА", поступак у коме нешто што је власништво државе Србије (Мобтел), купи компанија која је власништво државе Норвешке (Теленор)!!! Како је то приватизација, када нигде нема ниједног приватника? Једна држава продала другој држави! Ко је овде луд, ја или онај ко је тај поступак спровео и тако назвао?!

Али ја знам нешто много важније, што хоћу да овде и сада поделим са вама, а то је како спречити продају нашег "Телекома"?!

Ако нам је свима у Србији заиста стало до тога да "Телеком" и даље буде наше заједничко национално богатство и наслеђе, као до сада, онда морамо сви ми, и показати држави да је тако, зар не?! Како? Па врло лако!

Пре него што уопште власт крене у процедуру продаје "Телекома", ми им морамо одлучно показати да се уопште не шалимо, и да нећемо бирати начин да то спречимо!

Фото: НСПМ

Али ми нећемо да се тучемо са полицијом, а нећемо ни да као некакви неспособњаковићи, бесмислено и беспослено седимо на стиропору, а нећемо ни да као потпуни идиоти штрајкујемо глађу без икаквог циља и смисла....не! Ми ћемо нешто друго да урадимо, зато што за разлику од оних који су чинило горе предходно набројане глупости (седење на стиропору, штрајк глађу итд.), имамо интелигенцију, као право оружје!

Ми ћемо им показати, да ћемо, ако већ треба да останемо без "Телекома", пре потпуно уништити ту компанију, него што ћемо је дати другом! Као када непријатељ крене да осваја отаџбину, а наша војска диже у ваздух наше поште и мостове, да не падну у руке непријатељу, и да их не могу користити! Нееее! Ми нећемо дизати у ваздух наш "Телеком", и ништа слично! Али ће ефекат бити већи него да смо дигли "Телеком" у ваздух! Ми ћемо наш "Телеком" уништити финансијски, тако да држава неће имати шта да прода, а ни странац шта да купи!

Шта и како?

Просто! Као наше последње упозорење држави, договорићемо се да на три дана сви ми у Србији, који волимо "Телеком", не користимо ниједну једину услугу "Телекома"! Једноставно, сви ми који желимо да спречимо продају "Телекома" одрећи ћемо се употребе његових услуга на три дана! У том периоду нема позива у оквиру "Телекомове" мреже, нема употребе интернета, нема употребе фиксне телефоније, нема куповине њихових телефона, нема употребе њихове бежичне мреже, нема никаквих контаката нити додира са том нашом компанијом! Мртво море! Тако ће видети држава да пред њом стоји одлучан народ у великом броју! Мора држава и потенцијални купац да види да смо врло озбиљни!

После тога, наша следећа акција мора бити још "опаснија", а то је цела недеља масовног отказивања свих уговора у оквиру компаније "Телеком" и прелазак у "Теленор" мрежу! Најмање милион наших захтева за раскид уговора мора стићи у "Телеком"! Организовати пре тога, врхунску екипу правника која ће нам помоћи у превременом раскиду уговора и преласку у другу мрежу! "Телекому" се мора запретити страшним финансијским минусом! Морамо обавестити власт и јавност, да ћемо сви радије потпуно уништити "Телеком" и прећи на услуге и претплату код "Теленора", чији је већински власник влада Норвешке, јер је нама милије и да направимо зараду било чијој влади, па и Норвешкој влади (која је макар до сада из својих средстава давала велики број донација народу Србије, а вероватно ће то радити и даље, поготову ако "Теленор" буде имао много већи прилив финансијских средстава)! Гласно и јасно ми морамо да кажемо:

Даћемо радије и туђој држави и влади оно што смо давали до сада "Телекому", али нећемо ништа дати било ком купцу и странцу, приватнику, који крене да купи наш "Телеком"! Акцију спровести и у Републици Српској и у Црној Гори!

Другим речима, морамо бити спремни да уништимо наш "Телеком"! Ми зато имамо и највише права, јер ми који смо га и направили (финансирали, прикључке плаћали, из буџета га усавршавали, централе сеоске куповали, бандере куповали, рупе за бандере у акцијама заједничким копали итд.), имамо више права за то, него оваква данашња наша држава! "Телеком" није прављен скоро цео један век, да би га данас неко продао и предао странцима! Боље је и мртав и пропао "Телеком", него туђ "Телеком"! Ми који смо га и направили, ми ћемо га, ако треба, и уништити, под условом да нас држава наша буде на то натерала: а ми исти, када за то дође време, ми ћемо га још брже поново обновити и из блата створити!

ПС. А ако га држава, упркос свему буде ипак продала, онда ћемо смислити и нешто друго! Ја само једно желим да кажем: да сам строго против тога да његови мобилни предајници остају без струје, да трафои и централе горе, и бандере и жице се секу... То је за мене ипак потпуно неприхватљиво!

6. јун 2015. 

НСПМ

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal