Пише: Миланко Шеклер

 

Да одмах, као што би то и наш премијер урадио, јасно, гласно и директно одговорим на питање из наслова: Нема!

Лаковерним грађанима Србије се последњих неколико недеља упорно представља велики економски успех "актуелне владе Србије и њеног премијера" причом о могућем повећању плата и пензија од чак неколико процената (а прошле године смањене у десетинама процената).

Месецима се пласирала теза како ће на преговорима са ММФ-ом главна тема с властима Србије бити, цитирам, "стање јавних финансија и могућност повећања пензија и плата у јавном сектору, смањених новембра 2014.године, ради буџетске штедње"! Тешко је поверовати да је преговарачком телу ММФ-а, у разговорима са представницима Србије, "повећање плата и пензија" главна тема. То би било први пут у историји ММФ-а да му је у преговорима са неком земљом то главна тема! Бојим се да ће "главна тема" садаших преговора бити саопштена за неколико месеци, а највероватније тек после најављених избора!Сигурно је да ММФ највише занима даљи несметани процес енормног задуживања државе Србије (како би у потпуности била преузета контрола над државом, а тиме и њеном политиком), настављање процеса отимања (неки то зову приватизација) државних ресурса, а пре свега великих државних система (ЕПС, "Телеком", "Железница") и јавних предузећа (водоводи, топлане, извори воде, земљиште, рудници).

Када то "знамо", сасвим је јасно чему служи ово изненадно шминкање мртваца (у облику "козметичког" повећања плата и пензија). Служи за одвраћање пажње од суштинских обавеза према ММФ-у, које треба да прихвати ова влада. Уједно, ово повећање плата и пензија има и улогу подизања већ нарушеног кредибилитета и легитимитета владе и премијера Србије због катастрофалних резултата економске политике!

Грађани Србије треба да након тог „шминкања“ помисле све најбоље о економској политици коју води ова влада, као на пример: "Ипак Србија иде у добром правцу, чим нам ММФ диже плате", "Ето, само мало смо притрпели, и ето, већ нам је боље!", "Ово је тек почетак и ускоро ћемо живети боље, уз још веће плате", "Нема даљег економског пропадања Србије, већ је почео економски просперитет", "Премијер је у праву јер очигледно ова политика даје добре резултате, и само треба бити стрпљив и биће нам све боље и боље". Треба народ Србије да поверује како оно што види и чује у својеврсном ТВ ријалити шоуу "Напредна Србија" (или "Дан са премијером") јесте једино стварно и истинито што се дешава у Србији, а не оно што народ види својим очима да се дешава у њиховој кући, у комшилику, на улици и у граду!

А да ли је то баш тако, или је нешто друго у питању, покушаћу да вам са својим скромним "економским" знањем (оно је отприлике истог нивоа као и знање нашег премијера) објасним.

Наш премијер је, да би својој новој (није нова) и оригиналној (није ни оригинална) и протестантској (у земљи у којој скоро да нема протестаната) економској политици удахнуо "непостојећи живот", пре неколико недеља кренуо у изненадну оштру медијску кампању.

Као прва "колатерална" жртва те снажне медијске кампање пао је нико други до премијер грчке владе Алексис Ципрас! Наиме, наш премијер је, поредећи тренутну економску политику Србије и Грчке, дословно рекао:

"Мој пријатељ Ципрас можда то не воли да чује и можда се понекад и нервира због мене, али ја ћу то рећи јасно и гласно: Ако хоћете да пребродите економску кризу ових размера, онда нема лаганог и угодног пута, већ само тешког и доследног. Уверени смо да је само тако могућ стварни и трајни успех."

Наш премијер  у ствари каже како премијер Ципрас води погрешну економску политику Грчке, и то ону најгору, популистичку, онакву какву је он сам, док је био у СРС-у, водио скоро деценију и по (нудили хлеб за два динара у предизборној кампањи). Само бог зна колико нас је коштала популистичка политика њега и његове странке, која је због велике подршке грађана Србије свакако везивала руке тадашњих влада Србије да спроведу неке можда важне реформе на време, а које су довеле до силне финансијске штете по државу и све нас! И сада он, чија је странка водила незапамћену популистичку политику, критикује и назива популистичко нечију политику!

Самопроглашени економски геније је на почетку своје премијерске каријере, да би нас ваљда убедио у његово новостечено економско знање, у свој "напредњачки новоговор“ редовно убацивао и новоусвојене економске термине, и то на енглеском језику, јер, ето, није стигао да научи како се то каже на српском језику. Ти стручни економски (за њега "непреводиви") изрази требало је да код наивних народних маса створе привид његове велике стручности и знања! Замислите да се ја, као доктор ветеринарских наука, у разговору са сточарима, када им нешто објашњавам и дајем савете, кренем користити стручним, медицинским, латинским изразима, не водећи рачуна да ли ме они уопште разумеју. Правило је - ако нешто за шта се издајеш да си стручан не знаш да објасниш на свом матерњем језику, и то неком ко је потпуно неук у томе, онда ни ти сигурно ниси стручан у томе.

 

Наш премијер, након тешких критика на рачун економске политике грчке владе, не пропушта да похвали своју или "сопствену" економску политику владе Србије. Наравно, само његова политика даје резултате, и подржава је ММФ, Европска унија, Европска комисија, цео свет, сви српски белосветски "пријатељи" (а некада "непријатељи"), и ко све још не. Премијер Србије је изјавио за магазин Фокус мани (Fokus Money): "Разлика између Србије и Грчке данас је то што ми одлучно идемо потпуно другачијим путем него Грчка, како бисмо савладали кризу јер верујем да постоји другачији начин."

То се може закључити само ако се „лаички и површно“ врши поређење ове две, и само на први поглед, различите економске политике!

 

Као што то често бива, у питању је чиста "илузија", иста она коју користе мађионичари приликом извођења трикова. Ја заиста не верујем да је ова "илузија" премијера Србије намерно учињена, већ напротив, чврсто верујем да ју је изрекао само због сопственог незнања.

Где се овде крије та илузија?

Крије се у различитом трајању спровођења једне исте економске политике. Зато се стиче лажан утисак да је реч о потпуно различитим економским политикама!

Просто речено, пореде се различите фазе једне те исте економске политике (где је Грчка при крају, а Србија тек негде на средини циклуса). То је исто као када бисмо поредили лабораторијске резултате крви два човека који су оболели од карцинома истог органа, и који се лече на исти начин, само што је код једног болест на самом почетку, а код другог на крају! Јасно је да ће резултати анализа крви та два болесника, из та два различита стадијума, бити потпуно различити, али и да ће на крају резултат свакако бити исти!

Да бисмо правилно поредили резултате спровођења економске политике у Грчкој и у Србији (и доказали да је она у ствари иста), потребно је да наш премијер упореди резултате "своје генијалне" економске политике са резултатима економске политике спроведене од претходних грчких влада, а не од ове последње! Током те компарације и сам сам био затечен истоветним оценама, изјавама, предложеним економским мерама, како ММФ-а, тако и званичника тадашње грчке владе, са овим што се сада дешава у Србији!

Када поредите мере претходних влада у Грчкој и мере садашње владе у Србији, као да гледате и слушате исте људе, а ММФ сведочи и велича посвећеност тој „истој“ политици! Данас цео свет гледа завршне резултате такве економске политике у Грчкој, као што ће сутра гледати исте такве резултате у Србији. Сви економски параметри Србије, као и независни експерти, говоре у "корист" овакве процене! Погледајте шта пишу о стању наше економије, угледни и политички независни људи од струке, као што су Небојша Катић, Јован Душанић, Млађан Ковачевић, Горан Николић, Миодраг Зец, Бранко Драгаш. Огроман спољнотрговински дефицит, дефицит текућег платног биланса, буџетски дефицит и пораст државног дуга једине су константе српске економије. Уз пратећу високу незапосленост, пад производње и слабу конкурентност.

Није, дакле, адекватно поређење између економских политика садашње грчке и српске владе, јер су то данас потпуно два различита стадијума истог економског процеса, који спроводи исти ММФ (и институционално и концепцијски).

Треба, дакле, упоредити економску политику Грчке од пре деценије и по и данашњу економску "политику" (боље рећи ММФ диктат) Србије. И видећете исте оцене и препоруке ММФ-а, исте мере и потезе тадашње грчке и садашње српске владе, видећете исте хвалоспеве ММФ-а и европских институција, изречене у славу некадашњих проевроспких грчких и садашње српске владе! Све то време, у Грчкој, као и данас у Србији, државни дуг је убрзано растао. Као кад се задужиш код зеленаша, а зеленаш приликом сваког вашег сусрета дарежљиво хвали твој рад и предузмљивост, успут се распитујући за сву твоју покретну и непокретну имовину.

У Србији још није свима јасно да какав нам је председник Србије "мастер" и "војвода", такав нам је и премијер Србије „економиста“ и "домаћин". Какве је сјајне победе у рату извојевао "војвода" председник, такве нам економске успехе сада постиже и наш премијер "домаћин".

Хајде да заједно проанализирамо изјаве о економској политици некадашњих високих званичника владе Грчке (од пре 10-15 година) и изјаве нашег садашњег премијера Србије:

"Сви се морају прикључити борби, потпуно свесни да или ће нација зауставити раст дуга, или ће огроман дуг уништити нацију", говорио је Андреас Папандреу (премијер Грчке 1993-1996). Вучић изјављује (2. 7. 2015): "ММФ предвиђа да ће спирала јавног дуга која је ишла као ракета почети да се смањује 2017. године, али ја очекујем да ће то бити и раније. И то ће бити историјски успех ове владе."

"Овогодишња политика прихода ће бити ригорозна и бескомпромисна. Неће бити повишица уопште."(Константин Мицотакис, премијер Грчке, 1990-1993). Влада Србије, на предлог премијера, такође је донела одлуку о забрани повећања плата у јавном сектору!

"Морамо да смањимо јавну потрошњу, морамо очистити нашу кућу... и то не може бити постигнуто вашим празним обећањима о старању, новцем и привилегијама, и то у време овакве кризе!"(Костас Караманлис, премијер Грчке 2004–2009). Упоредите ово са изјавом премијера Вучића 2014. године у предизборној кампањи: "Тражим мандат да уредимо нашу државу и нисам дошао да се удварам никоме у Србији, јер немам много добрих вести."

"На несрећу, наша земља је на интезивној нези. Фискалне обавезе наше нације прете нашем суверенитету први пут од 1974. године." (Јоргос Папандреу, премијер Грчке 2009-2011). Нешто слично каже и премијер Вучић, у предизборној кампањи 2014. године: "Онај ко вам саопшти да се тешка болест, да се рак који је захватио све поре нашег друштва, може лечити аспирином или чоколадом, тај не говори истину"

И после скоро деценије стриктног придржавања овакве економске политике коју су спроводили сви премијери Грчке, светски економски угледници из ММФ-а, говорили су о Грчкој као "локалној финансијској суперсили". "Наш посао је одличан. Били смо први који су решили економске проблеме Грчке", "Економија Грчке је отишла корак напред, прешла је из друге у прву лигу" (Јанос Папантонију, министар финансија Грчке 1994-2001). "Србија ће постати економска локомотива у региону" и „Толико нам добро иде да ме је срамота да вам причам о томе“ свима су познате „економске“ поскочице нашег актуелног премијера Србије.

Николас Христодулакис, министар финансија Грчке од 2001. године до 2004. године, у то време је изјавио: "Још једном, наша економија се показала као најјачи квалитет"! Вучић, април 2015. године: "Априлски економски резултати заслужују да вас частим...јер новца имамо много... влада ће више новца трошити убудуће на инфраструктурне објекте..., српска привреда ће отворити више радних места и већ у мају ће бити "драматично већа улагања". Сви сте сведоци тих "мајских драматично већих улагања!"

И када се све ово су некада хвалисаво говорили грчки политичари о својој економској политици, почело да урушава, они су први почели да говоре другачије: „Да Грци нису способни да сами управљају својим институцијама, да им је погрешан менталитет, да су им лоше радне навике, да морају да мењају свест! Да ли вам ово звучи тако познато?!

Тако онај бивши грчки министар финансија Јанос Папантонију (који је изјавио 2001. „како је економија Грчке отишла корак напред, и прешла је из друге у прву лигу", 2012. године тврди нешто сасвим друго: "Можда ће Американци тешко разумети ово, али Грчкој недостаје способност у контроли и стабилности и дисциплина људи..."! И наш премијер каже нешто слично: "Ја кад нешто не знам, ја питам Немце." Он каже да немамо довољно приватничке предузимљивости, и да само хоћемо да се запослимо у јавном сектору (исто као он и цела његова фамилија).

 

Сви бивши министри грчких влада почели су да убеђују народ Грчке да су сви они заједно криви за тешку финансијску ситуацију и да сви они имају свог удела у томе. Нико више није подсећао те политичаре, на оне, дате не тако давно, самохвалисаве изјаве о својим успешним економским мерама. Одједном сви су били криви, а не само они што су бирали и спроводили такву економску политику, и то заједно са ММФ-ом и ЕУ! Овде у Србији су засад за све криви претходни "жути лопови". Видећемо када ћемо сви постати криви.

У Грчкој је откривено да су њени званичници правили штетне уговоре по своју земљу, зарад "мита и корупције" који су добијали од западних корпорација, банака, војних добављача. Случајеви Сименса и Голдман Сакса су и судски доказани. Ја се више не питам зашто српска јавност не сме да зна шта пише у државним уговорима са "Фијатом", "Етихадом", "Игл хилсом".

Уместо закључка

После свега изреченог, треба ли вам боља и јача потврда о исправности моје тезе да се у Србији и Грчкој води иста економска политика, која се само разликује у временским дистанцама, то јест фазама, од изјаве последњег председника грчке владе Алексиса Ципраса да у покрету "Сириза" доминира став да "премијер Србије Александар Вучић води пубертетску политику".

Другим речима, с обзиром на исте околности, исте економске политке, исте саветодавце, за неколико година имаћемо и исте економске резултате као и данашња Грчка! Дај боже да грешим, и у том случају, због ових мојих јавно изречених критичких речи, нека сав грех падне на мене.

25. август 2015.

НСПМ

Упутнице:

___________________

1. Документарни филм о Грчкој економској кризи из 2011. године на линку: https://www.youtube.com/watch?v=YmlCiOkFmsU

2. http://www.telegraf.rs/vesti/politika/1711720-mmf-u-

srbiji-pada-odluka-o-povecanju-plata-i-penzija

3. http://beta.rs/ekonomija/ekonomija-srbija/11087-mmf-i-vlada-

srbije-danas-pocinju-razgovore-o-reviziji-aranzamana

4. http://www.vice.com/rs/read/kratka-istorija-grckog-duga

5. http://www.nspm.rs/hronika/poceli-razgovori-srbije-sa-mmf-

om-teme-vece-plate-penzije-zeleznica-eps-i-srbijagas.html

6. http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/456350/DOBRA-VEST-Ukida-se-solidarni-porez-

LOSA-VEST-Plate-manje-1015-odsto

7. http://www.pravda.rs/2015/01/31/vucic-za-becki-prese-cipras-je-u-srbiji-popularniji-od-mene/

8. http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/581636/KOME-JE-TEZE-

Vucic-Znam-da-nerviram-mog-druga-Ciprasa

9. http://www.danas.rs/danasrs/politika/cipras_ne_dolazi_zbog_vucica

.56.html?news_id=306381

10. http://www.dnevnik.rs/politika/vucic-trazimo-mandat-da-uredimo-nasu-drzavu

11. http://www.021.rs/Info/Srbija/Vucic-Toliko-nam-dobro-ide-da-mi-je-neprijatno.html

12. http://www.blic.rs/Vesti/Politika/555173/Vucic-Aprilski-rezultati-

zasluzuju-da-vas-castim

13. http://www.pravda.rs/2015/08/10/vucic-porucio-nemcima-srbija-

ima-vece-probleme-od-grcke/

14. http://www.danas.rs/danasrs/politika/cipras_ne_dolazi_

zbog_vucica.56.html?news_id=306381

15. http://www.blic.rs/Vesti/Politika/571917/Vucic-Istorijski

-uspeh-ove-vlade-bice-smanjenje-javnog-duga 

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal