Преносимо са сајта ДВЕРИ

Српску делегацију на петом Међународном економском форуму на Јалти, предводила је Драгана Трифковић, председник Савета за спољне послове и члан Председништва Двери. Остали чланови делегације били су Марија Јањушевић, народни посланик Двери и Жељко Веселиновић, председник УСС Слога и одборник у Скупштини Града Београда.

Форум је одржан од 17-20. априла, а на њему су према извештају организатора, учествовали високи представници преко 50 земаља и сви важни домаћи политички и привредни субјекти.

 

Поред делегата из европских земаља (Немачке, Чешке, Италије, Србије, Француске, Холандије, Белгије и др.) у раду Форума су учествовали делегати из Јужне Америке, САД, Африке и са Блиског Истока. Најбројнија делегација је била из Сирије, предвођена министром економије у сиријској влади.

Програм Међународног економског форума на Јалти је био посвећен актуелним политичким и економским темама.

 

У једном од најлепших хотела на свету, Mriya, одржано је 52 сесије на најразличитије актуелне теме, неколико округлих столова и мултилатералних састанака посвећених конкретним пословним пројектима.

Првог дана је била запажена сесија „Дигитална економија“ на којој је један од говорника била Драгана Трифковић. Драгана је на панелу говорила о дигиталној економији Србије: „Србија као земља у развоју настоји да ухвати корак са временом, због тога је дигитализација тема о којој се много говори.

С друге стране примена нових технологија је тежак процес, посебно у оним системима који нису стабилни и који су суочени са многобројним проблемима. Дигитализација тражи стратешки приступ, посебно када су упитању знање и иновације.“

 

Марија Јањушевић је тога дана учествовала на сесији о гастротуризму, и закључила да су могућности Крима и Србије веома сличне, јер се ослањају на вино, мед и специјалитете домаће кухиње. Жељко Веселиновић је био учесник сесије о дигитализацији у социјалној сфери, с обзиром не његово веома богато искуство у раду са синдикалним организацијама.

Други дан је обележен бројним билатералним сусретима са представницима влада Руске Федерације, Крима, Сирије, Конга, Бразила, председницима БРИКС-а, предузетницима из Москве, италијанске области Венето, представницима политичких партија из Русије, Немачке, Француске, Холандије, Белгије, Бугарске, Пољске, Грчке, Чешке итд. Марија Јањушевић је са посланицом Думе и другим женама у политици из Русије и широм света, учествовала на панелу посвећеном женама у бизнису „ Економија партнерства, економија будућности“.

Велику пажњу изазвала је и конференција под називом „Свет под санкцијама, глобални изазов“, на којој је о односима Србије и Русије говорила и Марија Јањушевић. Она је том приликом казала да је и Србија под притиском са Запада да уведе санкције Русији, али да верује да се то неће никада догодити.  Нагласила је да су Србија и Русила биле и сада су две сестринске државе, а да ће парламентарни Покрет Двери радити на томе да тако и остане. Захвалила је председнику Русије Путину, што читав свет, али и самог председника Републике Србије, подсећа на постојање Резолуције СБУН 1244 и њен значај за актуелна дешавања на Косову и Метохији.

 

Неспорно је да је вишегодишње залагање Драгане Трифковић да унапреди и интензивира дипломатске односе са Руском Федерацијом почиње да даје резултате и да се све више отварају могућности за сарадњу две државе, који су данас у забрињавајућој стагнацији и то искључиво због повлачења српских власти.

 

Српски покрет Двери ће и убудуће интензивно сарађивати са руским представницима у свим областима, штитећи на тај начин у првом реду српске интересе и поштујући при том интересе Русије, као  традиционално доказаног пријатеља државе Србије.

 

 28. Април 2019.

Инфо служба Двери

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal