Преносимо са портала Наука и култура

АУТОР: Јуриј БОРИСОВ

Амерички „Newsweek“ објавио је опширан текст у којем је изнео руско гледиште о украјинској кризи. Званичан став Русије изнео је амбасадор Руске Федерације у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов.

Редакција „Њузвика“ није смогли храбрости да руском амбасадору дају реч у виду пуног интервјуа без резова и ограничили су се на објављивање појединих цитата из његове изјаве. Ипак, на позадини помахнитале америчке пропаганде последњих месеци и ово се може сматрати медијским догађајем.

Јавност у Сједињеним Државама добија прилику да се, прескачући уобичајене идеолошке догме у оваквим случајевима, упозна са кључним тачкама става Русије о сукобу. Ово су најважнији ставови:

Специјална операција у Украјини је резултат неспремности кијевског режима да заустави геноцид над Русима испуњавањем својих обавеза према међународним стандардима… Очигледна је и жеља држава чланица НАТО-а да искористе територију суседне државе за стварање одскочне даске у борби против Русије“.

Антонов је рекао да се у Украјини догодио „крвави државни удар који је организовао Запад…“. Такође је рекао да је политика коју Москва сматра непријатељском, као што је уклањање руског као државног језика и рехабилитација националистичких украјинских личности попут Степана Бандере, који је сарађивао са нацистичком Немачком током Другог светског рата, „заживела у Украјини под спољном контролом“. Антонов тврди да су „националистичко лудило и реваншистичка осећања кијевског режима” довели до практичне смрти споразума из Минска, пошто је Украјина изабрала „пут брзе милитаризације” уз помоћ из иностранства. „Земље чланице НАТО-а започеле су војно освајање Украјине… Била је преплављена западним оружјем, док је председник Володимир Зеленски најавио планове Кијева за набавку нуклеарног оружја.“

„У том контексту, Русија није имала другог избора осим да призна независност Доњецке и Луганске Народне Републике“, рекао је Антонов. „Тада, у складу са Поглављем VII члана 51 Повеље УН, уз сагласност Савета Федерације Русије и у складу са Уговорима о пријатељству и узајамној помоћи са Доњецком Народном Републиком и Луганском Народном Републиком, председник Руска Федерација Владимир Путин одлучио је да покрене специјалну војну операцију … Њен циљ је демилитаризација и денацификација Украјине како би се смањиле војне претње које долазе од западних држава које покушавају да искористе братски украјински народ у борби против Руса.

У Русији је све ово добро познато. Међутим, да се ово појави на страницама важног америчког листа са вишемилионском читалачком публиком је заиста велики догађај. И ево шта је карактеристично: уредници „Њузвика“, који су коментарима пропратили речи руског амбасадора, очигледно су склони да мишљење Москве сматрају вредним пажње. У редакцијском тексту, наиме, постоји оптужба Зеленског да, претећи Русији нуклеарним оружјем, Путину није оставио други избор:

„Док су украјински званичници, као и Међународна агенција за нуклеарну енергију, више пута негирали било какве планове за развој нуклеарног оружја, председник Зеленски је довео у питање ненуклеарни статус Кијева у говору одржаном на Минхенској безбедносној конференцији, само неколико дана пре руске инвазије…“ Сврха Руске операције , према речима Антонова, „је окончање геноцида који је починио кијевски режим и обезбеђивање безнуклеарног и неутралног статуса Украјине“.

Централна тачка изјаве руског амбасадора у Сједињеним Државама, које цитирају уредници „Њузвика“, несумњиво је било место где је Анатолиј Антонов позвао Американце да размисле о сопственој судбини ако се настави политика непромишљене подршке кијевском режиму: „Западне државе су директно укључене у актуелна дешавања, јер настављају да упумпавају оружје и муницију у Украјину, подстичући даље крвопролиће… Упозоравамо да су такве акције опасне и провокативне јер су усмерене против наше државе… САД и Руска Федерација су на путу директне војне конфронтације. Било какве испоруке наоружања и војне опреме са Запада, које се врше транспортним конвојима преко територије Украјине, легитимни су војни циљ за наше Оружане снаге.

Претпоставља се да је указивање на везу подршке кијевском режиму и директне претње безбедности САД био главни циљ говора не само руског амбасадора, већ и власника „Њузвика“.

У новембру ће у САД бити одржани избори на, а многи у Америци су склони да за неуспехе у спољној политици земље криве актуелну администрацију Беле куће. Манифест таквих осећања је, посебно, бивши потпредседник Сједињених Држава, републиканац Мајкл Пенс, који се види као један од перспективних кандидата да замени демократског председника у Белој кући.

Мајкл Пенс је 4. априла изјавио: „Мислим да је председник Бајден направио више штете Америци него било који други председник у модерној историји… За само 14 месеци, инфлација је достигла 40-годишњи максимум. Имамо најгору кризу у америчкој историји на граници. Цене бензина су поскупеле за 70%.

У том контексту, улазак САД у оружани сукоб са Русијом, за који Америка није спремна ни војно ни психолошки, биће последњи ексер у ковчег демократске администрације.

Упозорење које је издао руски амбасадор чуће се у Сједињеним Државама.

Лопта је сада на страни Америке.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/04/09/predosterezhenie-kotoroe-amerike-luchshe-uslyshat-55948.html

10. април 2022.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal