Преносимо са портала zurnal.me

Неспорни је факт да јавност изражава озбиљно незадовољство чињеницом да су промјеном власти у Црној Гори фактички поништене све позитивне политичке импликације литијског покрета манифестоване кроз одлазак ултрарадикалног антиправославног државног режима октобра 2020. године.

 

Несхватљива је и крајње неприхватљива била борба одређених партија за промјену Владе која је имала одређене недостатке, с коначним резултатом да се добио режим чији су представници конституената Владе- радикалне присталице бившег режима Мила Ђукановића а неки од њих и јари противници већинског православног народа Црне Горе- према којем изражавају нетрпељивост.

Тачније, изражавају отворени анимозитет према СПЦ као и православним Србима и Црногорацима који су своју огорченост ужасним стањем државе под режимом Ђукановића кроз свој оправдани бунт изразили величанственим литијама на чијем је челу био блаженопочивши Митрополит Амфилохије.

Да је претходна Влада, која је имала грешке али у доброј мјери била компатибилна са циљевима литијског покрета- замијењена на Владу која би била ефективнија и у још већој мјери одражавала жеље и интересе литијског покрета за промјенама у друштву, јавност не би имала примједбе нити би била огорчена због доласка новог режима.

Ипак, десило се све дијаметрално супротно.

Самим тим, можемо констатовати да је непромишљеност одређених политичких субјеката да уђу у смјену власти без контроле над процесом њене промјене била несувисла авантура с тешким и трагичним посљедицама.

Литија у Подгорици, (Фото: ИН4С)

У том смислу, изјава једног политичара који је био обавезан да поштује и спроводи вољу народа изражену кроз литије, изречена кроз став да је „нова Влада боља од претходне“, јасан је сигнал да ти и такви политичари не умију реално оцијенити садашње стање ствари у друштву.

Односно, уопште не схватају огорчење и бијес народа према одређеним наименовањима или порукама које долазе од представника констутуената садашње Владе а који јасно указују да дјелови нове Владе враћају точак историје у корист старог, конфликтног и шовинистичког Ђукановићевог политичког система.

Такви чудни и неадекватни политичари себи чак дозвољавају да револт народа чудовишно третирају као – одобравање народа!?

Они очито не желе разумјети да грађани, а посебно литијски народ Црне Горе нису за њих гласали да би им се погрешно тумачила политичка жеља и водила политика која је супротна њиховим интересима, природној логици и здравом смислу.

Све су прилике да се воља народа од стране тих политичара погрешно тумачила још од 30. августа 2020. године

Самим тим, није ни чудо што се десило то што се десило: да се Влада која је створена под утицајем блаженопочившег Митрополита замијени на вишеструко гору Владу која је руку дјело странака и политичара који су сопствене, меркантилни и личне интересе ставили изнад жеља и интереса комплетног саборног православног народа Црне Горе.

Мило Ђукановић на Градској ТВ, (Фото: ЦДМ)

Због таквих политичара није само поништена натчовјечанска борба десетина хиљада појединаца у трајању три деценије већ и условна изборна побједа 30. августа 2020. године.

Поништен је смисао сваке даље борбе, протеста, окупљања па и евентуалних литија.

Изгубљен је и импулс борбе против остатака режима политичког сатанизма којег промовише ДПС са сателитима.

Наиме, на основу већ виђеног лако је претпоставити ће све евентуалне позитивне резултате борбе и бунта народа ти саможиви политичари опет пожељети искористити у циљу достизања својих голих личних интереса, као што су то овај пут урадили

Они су фактички покопали било какве наде да се лош политички систем може икада промијенити и постали гробари будућности народа и државе.

Зато је закономјерно то што ће се огорчење народа претворити у бунт против њих.

Таква политика не може проћи без адекватног одговора.

9. мај 2022. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal