Ваши покушаји да наше конкретне тврдње и питања претворите у опште „причање“ и разговоре о „руској пропаганди“ неће успети. Мораћете да дате конкретна објашњења за криминалне активности којима се бавите у Украјини.

(Из говора руског представника у Савету безбедности УН 13. маја 2022.)

Половином, тачније 13. маја (2022.) одржан је важан састанак Савета безбедности УН. Тема састанка по трећи пут је био проблем припреме биолошког оружја у Украјини. Тачније, на територији Украјине, јер је реч о америчким војно-биолошким програмима.

Русија по трећи пут износи све више нових чињеница о злочинима, не само кијевског режима, колико Сједињених Држава, које седе у Савету безбедности и имају у њему већину, односно савезника или зависних чланова. Овај састанак је одржан и током америчког председавања Саветом безбедности УН.

Русија је на седници Савета безбедности 13. маја изнела чињенице о експерименту са механизмом за ширење најопаснијих узрочника болести (колера, тифус, итд.) рекама (укључујући и оне које воде до Севернокримског канала), о припреми дронова за распршивање биоаеросола по територији Русије (дронови су набављени преко посредника како би се сакрио купац), о спровођењу експеримената на пацијентима у психијатријским клиникама: о „невеликим“ проблемима наложено је да се пријаве у Сједињеним Државама у року од 72 сата, а „веће“, укључујући смрт, у року од 24 сата. Да би прикрили учешће Сједињених Држава у овим експериментима, њихови стручњаци су стигли преко територија трећих земаља…

Русија је изнела чињенице о умешаности сина америчког председника Хантера Бајдена у финансирање биолошких програма у Украјини. Као и чињенице о војној оријентацији ових програма. На састанку 13. маја све западне чланице Савета безбедности биле су пркосно заступљене на нивоу заменика. Поред мантри о руској „пропаганди“, сви су, као један, позвали Русију… да не користи бактериолошко оружје у Украјини. Најугледнији представник Француске, који је тврдио да је „Кампања руске дезинформације увод у њену употребу хемијског и токсичног оружја у Украјини“! Можете цитирати говор делегата из Албаније који је чињенице које је изнела Русија назвао „непоткрепљеним тврдњама о непостојећем биолошком оружју“.

Образац састанака Савета на ову тему одавно је разрађен: Русија износи чињенице, а западне чланице Савета безбедности, негирајући све, предњаче у оптуживању Русије. У овом обрасцуу главну пажњу треба посветити еволуцији позиција незападних чланица Савета безбедности. И ова еволуција се, иако постепено, одвија. Ако су на првим састанцима на тему биолошког оружја ове државе заузеле отворено прозападну позицију, онда су се 13. маја појавиле нове ноте. Не, нико није директно подржао Русију (па ни Кина), али је у говорима низа земаља речено да се изречене чињенице „не могу једноставно одбацити“ и да је потребно створити „независну истражну комисију“.

Међутим, вероватноћа стварне независне истраге на истом састанку Савета безбедности сведена је на нулу. Прво је то урадио заменик представника генералног секретара УН за разоружање Т. Маркрам. Он је навео да његово одељење „не зна ништа“ ни о каквим америчким биолошким лабораторијама у Украјини. Подсетимо, исто је рекао и заменик генералног секретара УН за разоружање И. Накамитсу на првом састанку Савета безбедности о биолошком оружју 11. марта. Руска представница је тада опомињала госпођу Никамицу, рекавши да она „не зна ништа“ управо зато што су лабораторије тајне и да се, генерално, треба обратити пажња на чињенице, а не инсистирати на свом незнању. Међутим, на трећем састанку Савета безбедности о биолошком оружју све се поновило и то указује на саучесништво Секретаријата УН у међународном злочину.

Представнику САД није преостало ништа друго него да чињенице које је изнела Русија прогласи „дезинформацијом“. Још једна ствар је изненађујућа: он је пример поузданих информација назвао… „добро документованим доказима о употреби хемијског оружја од стране Русије, укључујући покушаје убиства Путинових политичких непријатеља“! Испоставило се да је Русија, да би убедила САД, морала да користи највиши западни стандард доказа – highlylikely!! А Русија представља неке документе са потписима америчких владиних агенција (узгред, укључујући и потпис држављанке САД Уљане Супрун, министра здравља Украјине).

Састанак Савета безбедности УН 13. маја показао је да се Секретаријат УН уздржао од предузимања било каквих радњи у вези са информацијама које је пружила Русија. Најхрабрије чланице Савета безбедности покушале су да понуде Русији да користи механизам Конвенције о елиминацији бактериолошког оружја (КБО). Међутим, КБО не предвиђа никакав контролни механизам. Сви покушаји Русије (први пут су учињени 2001!) да започне рад на припреми протокола уз КБО који се тиче контроле блокирају САД и њени савезници. Одбијена је и недавна иницијатива Русије да се припреми ужи протокол који би се бавио само војно-биолошким активностима држава које се спроводе ван њихове националне територије.

Дакле, сви међународни механизми који данас постоје (укључујући КБО, механизам УН за истрагу наводне употребе биолошког и токсичног оружја, Женевски протокол из 1925. о забрани употребе загушљивих, отровних и других сличних гасова и бактериолошких агенаса у току ратова и војних сукоба ) не покривају питања провере биолошких активности држава чланица КБО. А Русија није имала другог излаза да обезбеди своју безбедност, осим извођења специјалне војне операције на територији Украјине. Постепено, чак и ревносни оптуживачи Русије из садашњег Савета безбедности УН то почињу да схватају.

Обраћајући се након свих чланова Савета, руски представник је рекао: „Ви не одговарате на наша питања, не само у оквиру Савета безбедности. Као што смо приметили у нашој презентацији, Сједињене Државе нису дале никакве информације или појашњења у вези са природом и стварним циљевима својих биолошких активности у Украјини, укључујући и у оквиру Припремног комитета за 9. Конференцију за разматрање КБО у Женеви – на специјализованом сајту. Само покушавате да се претварате да се ништа озбиљно не дешава. Нажалост, ово се дешава и од вас захтевамо појашњење. Већ смо споменули које ћемо механизме користити, а ову тему нећемо оставити тако. Ваши покушаји да наше конкретне тврдње и питања претворите у опште „причање“ и разговоре о „руској пропаганди“ неће успети. Мораћете да дате конкретна објашњења за криминалне активности којима се бавите у Украјини.

С руског превео Зоран Милошевић

Наука и култура

18. мај 2022. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal