ЕВРОАЗИЈСКИ БЕЗБЕДНОСНИ ФОРУМ одржао је научни скуп у Београду под називом „ИЗАЗОВИ ЕВРОПСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ - СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ“

Председник Евроазијског безбедносног форума проф. др Митар Ковач, у свом излагању на скупу изнео је да је сада јасно због чега је Велика Британија изашла из ЕУ: 

Са удаљене осматрачнице САД и Британија гурају Европу и Русију у рат с намером да се изграде дубоки ровови који ће спречити даљу нормалну сарадњу у Европи и омогућити подизање „челичне завесе“ од Балтика до Црног мора, констатовано је на конференцији посвећеној изазовима европске безбедности у светлу актуелних сукоба у Украјини.

Заједно са Великом Британијом, Сједињене Државе настоје да ЕУ држе под контролом и да је милитаризују како би постала послушан подсистем НАТО-а, упозорио је генерал Митар Ковач.

У том смислу, предузете су опсежне мере стратешке контроле водећих држава ЕУ, пре свега Немачке и Француске.

НАТО је, како је рекао, 31 годину од нестанка Варшавског пакта, постао још агресивнији него у прошлости у потрази за јефтиним ресурсима и новим тржиштима и кроз процес насилне глобализације.

„Оно што је у доброј мери зачудило свет јесте да се ЕУ нашла неспремна, да нема интересне циљеве у том процесу, нити може да их афирмише. Понаша се као слепи извршилац налога Америке, а у доброј мери и Велике Британије на југоистоку Европе. Поред притиска на неутралне државе у Европи, као што су Шведска и Финска, да постану чланице НАТО-а, наставља се са притисцима на Србију и БиХ да уведу санкције Руској Федерацији и постану део тзв. демократског света", подсетио је Ковач.

Улога НАТО

Према речима генерала Божидара Форце, смисао и циљеви ширења НАТО-а на исток јесу непосредни исказ настојања САД да владају светом применом свих средстава, а посебно силом. Они се, према Форциним речима, не могу наћи ни у филозофији, ни у науци, већ у практичном поступању и себичном интересу владања светом.

Први генерални секретар Алијансе, британски генерал Хестингс Исмај укратко је објаснио прагматичне циљеве НАТО-а: држати Немачку под контролом, истерати Русе из Европе и задржати Америку у Европи.

„Зашто би опстао НАТО? Да би остварили трећи циљ – да истерају Русију из Европе, јер су прва два остварили. Америка је дошла у Европу и ставила Немачку под чизму“, истакао је Форца.

Срушен међународни поредак – сада се ствара нови

Говорећи о догађајима у Украјини, политиколог Александар Павић нагласио је да теза да је Русија извршила агресију на Украјину, као што је НАТО извршио агресију на СРЈ 1999 нема основа, јер је НАТО том агресијом, и касније признањем једнострано проглашене косовске независности 2008. Године, срушио међународни поредак.

То што сада Запад оспорава постојање ДНР и ЛНР и оспорава им право да траже помоћ од Русије, као што оспорава право Криму да се врати у Русију, примена је двоструких стандарда. Али, поента је, према Павићевим речима, у томе што је међународни поредак срушен.

„Ми сада улазимо у ново време, где ће из неких решења на терену произаћи нови међународни поредак. С тим што имамо проблем што на страни агресора, западних сила, не постоји никакво интересовање да се поштују међународни стандарди и то је оно што је најопасније“, сматра Павић.

Медијски рат и русофобија – оружје Запада

У осврту на медијски рат између Русије и Запада, социолог Слободан Рељић оценио је да су медији у Украјини коришћени су на исти, већ опробани начин, као и током југословенског грађанског рата, ирачког рата, у Либији или Сирији.

„Ту су средства масовне комуникације потпуно трансформисана у оружје дезинформисања. Људска потреба за истином се игнорише до крајњих граница. Успешност тог метода је била неупоредиво слабија, када је с друге стране велика и организована сила као Русија. Учинковитост је знатна само на Западу где је то пре свега служило подгрејавању хистеричне русофобије“, навео је он.

У медијској сфери то је само наставак процеса промене улоге медија у друштву, од нечега што је служило ослобођењу појединца у средства за успостављање тоталитаризма, Рељићев је закључак.

2. јун 2022. 

Извор: Србин инфо

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal