Руски политиколог и економиста Михаил Хазин објаснио је шта је натерало Сједињене Државе да изврше притисак на самопроглашену државу Косово и смање балканску кризу.
Ситуација око непризнате републике Косово и Србије могла би да прерасте у озбиљан сукоб. Међутим, спремност Москве да помогне Београду приморала је Сједињене Државе да изврше притисак на самопроглашену државу и смање кризу.


Ситуација у региону се закомпликовала после одлуке Приштине да забрани употребу српских пасоша и регистарских таблица.

Чињеница је да је после одлуке Запада да Косово одвоји од Србије, на северу републике – Митровици – живи велики број етничких Срба који се нису слагали са овом одлуком. Наставили су да користе српска документа, што косовским властима није одговарало.

Ограничења су требало да ступе на снагу 1. августа 2022. године. Овакве дискриминаторне мере изазвале су очекивани отпор локалног становништва, а у Митровици су почеле да се подижу барикаде за одбијање косовских специјалаца.

Ову ситуацију је на радију „Москва говори“ прокоментарисао познати економиста и публициста Михаил Хазин, напомињући да је сукоб на Балкану неопходан пре свега Лондону. Велика Британија непрестано „пали ситуацију“, а ново заоштравање имаће благотворан ефекат на геополитичку структуру предложене уније Пољска-Балтик-Украјина.

Међутим, кризна ситуација је брзо прекинута, пре свега, након изјаве Руске Федерације о подршци Београда.

Хазин је сигуран да су управо САД извршиле притисак на косовске власти. Уосталом, још једна тачка напетости и конфронтације са Руском Федерацијом претворила би се у брз и непријатан пораз Американаца.

„Ово отвара додатни фронт за Сједињене Државе, које у тренутној ситуацији можда неће покренути други фронт. Ово им је тешко пало. Али политички, они у великој мери контролишу ситуацију. И видимо да су САД биле те које су брзо и јасно затвориле цео сукоб. Буквално за пар сати“, рекао је руски експерт.

Непризната република одложила је за месец дана ступање на снагу нових правила. Русија сматра да је нова криза постала знак неуспеха покушаја ЕУ да реши ситуацију и залаже се за прекид провокација

3. август 2022. 

webtribune.rs

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal