Интервју је у нешто измењеној форми објављен на сајту ИА РЕГНУМ

(На питања ИА РЕГНУМ одговорио је др Марко Јакшић, бивши народни посланик и функционер Народног покрета Срба са Косова и Метохије "Отаџбина")

Сепаратисти у Приштини најавили су да од 1. августа уводе још један „режим реципроцитета“, овог пута везан за лична документа. Како ће се ова одлука Приштине одразити на живот Срба на Косову и Метохији који немају пасоше лажне државе Косово?

Тај поступак Приштине умногоме компликује живот Срба. Он једноставно има за циљ да силом натера Србе да прихвате документа као што су личне карте, возачке и саобраћајне дозволе, регистарске таблице самопроглашене републике Косово. Сепаратистичка власт у Приштини најављајуље одузимање возила, драконске казне Србима који не прихвате ове мере чиме Приштина покушава да заокружи своју државност. Оно што је жалосно и тужно јесте да је за овакву одлуку гласао и српски министар у влади самопроглашене републике Косово, Горан Ракић. Ова чињеница само потрврђује став Српског покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ да „Српска листа“ није српска него квислиншка, јер у стварности она издаје српске националне и државне интересе на Косову и Метохији. После једне овако тешке и антисрпске одлуке сепартиста у Приштини нормална ствар би била да они напусте скупштину и владу „Косова“ али то њима не пада на памет пошто су квислинзи. Сетимо се само да и онда када је Приштина формирала своју војску „Српска листа“ није напуштала сепаратистичке институције.

Сећамо се да је у септембру 2021. године одлука Приштине да уведе принцип реципроцитета у погледу регистарских таблица изазвао велике протесте и блокаду путева на северу покрајине. Да ли очекујете да нешто слично може да се понови и 1. августа?

Ти протести из септембра месеца завршени су нажалост неуспешно по Србе, у крањој мери и по српску државу, јер симболи српске државе стикерима се прелепљују што је противино важећем Уставу Републике Србије. Једна оваква одлука је била резултат договора Приштине и Београда па је чак и званични Београд морао да призна да прелепљивање стикерима српских симбола није по Србију добро решење. Али је то наводно Београд прихватио да би избегао егзодус Срба. Па и данас слично Београд најављује Олују за Србе пре свега на северу Косова и Метохије што претпоставимо има за циљ да се Београд и овог пута сложи са одлукама сепаратиста наводно да би се избегао егзодус Срба. Пре непуних месец дана Београд се одрекао и бројних електро-привредних институција над којима је био власник у корист Приштине што само на делу показује да се уз сагласност Беогада заокружује самосталоност независног Косова. А да ли ће бити нових протеста остаје да се види, мада чак и ако их буде због претеране флексибилности Београда да се не употреби нека друга реч, протести неће донети никакве резултате. Уосталом, садашња власт је дошла на чело Србије обећавајући Западу да ће бити апсолутно попустљива по питању решења статуса Косова и Метохије. У ових више од 10 година она управо то и ради.

Коначни договор поводом регистарских таблица у Бриселу још није постигнут. Зашто? Шта ви мислите да ће на крају бити прихваћено као коначно решење овог питања? Како се „Српска листа“ односи према томе и да ли је спремна да заштити интересе Срба на северу покрајине по датом питању?

Сепаратисти у Приштнини кажу да се Београд 2016. године сложио на тајним преговорима у Бриселу да сви Срби треба да прихвате регистарске таблице самопроглашене републике Косово. И кажу да је дошло време да се тај договор примени. Да ли је то тачно, видећемо. Али ако то није тачно Београд има пуно прилика да одлуку Приштине оспори. Прича о реципроцитету је политичка глупост јер по Уставу Србије и по Резолуцији 1244СБ никаквог реципроцитет између Притшине и Београда не може да буде јер је Приштина само јужна српска покрајина. Београд има јако добру политичку прилику да сепаратисте у Приштини натера на повлачење. Географски Косово и Метохија има неповољан положај јер је са три стране окружено тзв. ужом Србијом. Највећи број Албанаца, ако би се Србија придржавала свог Устава и својих закона, не би могао да има комуникацију са Европом из разлога јер са сепаратистичким таблицама и сепаратистичким документима кроз Србију не може да иде. Ако би покушали да иду преко Македоније и Бугарске чека их Румунија која није признала самопроглашену републику Косово па стога ни њихова документа. Ако хоће преко Црне Горе, чека их Босна и Херцеговина која такође ову монструм државу није признала. Према томе, Приштина не може нити је у стању да уцењеује ни Србе на Косову и Метохији, а ни државу Србију јер је њена позиција хендикепирана. Може да уцењује ако јој Београд то дозволи што нажалост ова власт и чини пуих 10 година одричући се својих легалних институција као што су судство, полиција, телекомуникације, електропривреда... у корист сепаратиста.

Како ви гледате на оснивање посебне компаније у систему такозвног Косова која ће наплаћивати рачуне за струју грађанима на северу КиМ? Како се ваши суседи односе према томе?

Мислим да је то једна срамотна и тужна одлука Београда који се одрекао својих електро-привредних постројења да би заузврат добио једну инкасантску фирму за наплату струје и ништа више. Радницима у електро-привреди Србије који нису задовољни овом одлуком Београд је препоручио да могу да се запосле у остатку Србије чиме Београд подстиче додатно исељавање Срба са Косова и Метохије. Та нова фирма није регистривана за одржавање електро-привредног система већ је то уступљено Приштини. Због чега и бројни радници који су се бавили овим послом немају у новој фирми шта да траже него морају да се селе. Са друге стране треба подсетити да су прошле године самопроглашена република Косово и Алабанија створили јединствен електро-енергетски систем на предлог ЕУ, конкретно Немачке. Београд је благословио овакву одлуку чиме је показао да ради у корист своје штете јер се не одупире у довољној мери стварању тзв. Велике или како Приштина хоће да каже „Реалне“ Албаније. Тужно је али је иститнито. Што се Срба на северу Косова и Метохије тиче они нису против тога да плаћају утрошену струју. Али то не желе да раде у корист сепаратиста него у оквиру своје државе.

Видели смо да Београд постепено испуњава нове и нове захтеве Приштине, који произлазе из Бриселског и Вашингтонског споразума. Када ће по вашем мишљењу наступити та тачка са које више нема повратка, тачније како ви гледате на изјаве српског руководства да ни по каквим условима неће признати Косово?

Мислим да је једна оваква изјава пре свега манипулација јер је у ових 10 година владавине СНС и СПС на делу заокуржена државност Косова и све што је у оквиру те дражавности требало да се препусти Приштини Београд је то урадио.  Од спорта до политике. Да ли ће Београд да призна независно Косово или не то је већ мање битно јер то у суштини ништа не значи. Значи пре свега мишљење Русије у Савету безбедности поводом Резолуције 1244. Ако Русија стави вето на признање самопроглашене репбулике Косово, Косово не може да постане међународно призната држава. Албанци то знају па им признање од стране Републике Србије много и не значи. Зато се они у стварности све више окрећу стварању тзв. Реалне Албаније. Уосталом, ваља приметити да од 10 година своје владавине председник Србије никада није јавно иступио са поруком да је Косово и Метохија део државе Србије.

Олаф Шолц је отворено изјавио у Приштини да се од Београда тражи да потшише правно обавезујући споразум са Приштином о узајамном признању ако жели у ЕУ. Последња анкетирања јавног мњења у Србији показују да већина грађана није спремна да жртвује Косово за ЕУ, а уз то више није ни заинтересована за ЕУ. Хоће ли руководство Србије по вашем мишљењу узети ова расположења грађана у обзир? Често чујемо мишљења да председник Вучић зна да ако преда Косово, то ће бити крај његове политичке каријере. Како ви на то гледате?

У стварности све што је могао да преда сепаратистима у Приштини Александар Вучић је предао, тако да ова одлука о узајамном признању је више формалне природе. А што се тиче Александра Вучића од првих дана његове владавине све анкете су говориле да између КиМ и ЕУ 85% грађана Србије се изјашњава за јужну српску покрајину. Имајући то у виду Александар Вучић зна да би тим формалним признањем ушао у историју као велики издајник чиме би у будућности до крајности осрамотио и себе и своју породицу. И стога се он понаша лицемерно. Сепаратистима у Приштини даје све што желе, не пада му на памет да се бори за повратак Косова и Метохије у састав Републике Србије али због историје избегава формално признање. За мене лично управо због таквих лицемерних поступака Александар Вучић остаје највећи издајник у историји српског народа. Уосталом, делима је то и показао.

6. август 2022. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal