Пише: Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

Украјина која наводно тежи демократији, поново је актуализовала праксу  прогона неистомишљеника и прављења спискова „непријатеља“. Режим Зеленског таргетира и прогони слободномислеће људе, по налогу САД и НАТО. Објективно разматрајући, то није ништа неуобичајно, ако узмемо у обзир чињеницу да је последњих деценија политичка врхушка САД -кроз НАТО - уводила демократију бомбама по многим деловима света. И поред тога, у Америци је много оних који се не слажу са таквом политиком и они су све гласнији.

Дана 14. јула, Украјина је објавила листу политичара, академика, активиста који „промовишу руску пропаганду“ — укључујући неколико истакнутих западних интелектуалаца и политичара. Републикански сенатор Ренд Пол, бивша демократска конгресменка Тулси Габард, војни и геополитички аналитичар Едвард Н. Лутвак, реалистички политиколог Џон Миршајмер и новинар Глен Гринвалд, чувени економиста Џефри Сакс, сви су били на листи.

Центар за сузбијање дезинформација, који је на свом веб сајт објавио црну листу, основан је 2021. године под вођством Владимира Зеленског, а на челу са бившим адвокатом Полином Лисенко. Налази се у оквиру Савета за националну безбедност и одбрану Украјине. Како се наводи у опису ове организације, њихов циљ је откривање и сузбијање „пропаганде“ и „деструктивне дезинформације“ и спречавање „манипулисања јавним мњењем“.

Од укупно седамдесетдве „блеклистоване“ личности, скоро половина, тачније 30 је из САД. Поред Американаца на листи су и председнички кандидат Лула да Силва из Бразила, бивши председнички кандидати из Француске: Марин Ле Пен, Ерик Замур и Никола Дипон-Ењан, Мунео Сузуки, лидер Нове партије Даичи из Јапана, Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије из Србије, Ману Пинеда, члан ЕУ парламента из Шпаније, Хелга Зеп Ларуш, оснивач Шилеровог института из Немачке и други. Поред сваког имена наведено је за шта су „оптужени“, али се не наводи какве последице могу да сносе.

Фото: Црна листа Владимира Зеленског

Центар за сузбијање дезинформација, заправо је Центар за продукцију и ширење дезинформација. Читава анти-руска кампања коју Запад преко Украјине води против Русије, заснована је на потпуно лажним оптужбама. Такав концепт не дозвољава било какву слободу говора и довођење у сумњу њихових пројекција. С обзиром на то да сам из Србије, мени је веома лако да разумем такав концепт западне пропаганде, јер ми имамо богато искуство са медијском сатанизацијом кроз коју смо прошли још деведесетих година прошлог века. Понашање Украјине и комичара који глуми председника, више је него скандалозно. Посебно треба имати у виду чињеницу да Зеленски свакодневно потражује велике количине новца и оружја од западних земаља, нарочито од Америке, чије грађане затим прогања преко црних спискова.

Ипак реакције у САД су биле веома бурне и чини се да је Зеленски постигао контраефекат. Међу уваженим мислиоцима које је ставо на листу, много је оних који постављају питање који је интерес грађана САД да финасирају корумпирану власт у Украјини и сулуди рат хиљадама километара далеко од својих граница. Да ли би паметније било да се тај новац уложи у решавање социјалних проблема у Америци, помоћ ветеранима, младим мајкама, бескућницима или деци например?

Сада су ова питања након непромишљеног потеза Зеленског, добила још више на пажњи.

Лично могу да изјавим да се осећам почастовано што сам се нашла у друштву праве светске интелектуалне елите која слободно изражава сопствено мишљење и бори се за слободу говора.

Никада нисам била склона томе да прихватам било коју врсту пропаганде и увек сам се водила тиме да је потребно добро познавање материје али и лично искуство. Због тога сам често пута била на првој линији фронта и увек сам желела да се лично уверем у чињенице о којима говорим или пишем. Наравно, код оних који су се прогласили за гуруе демократије, то није популарно, јер не требамо да верујемо својим очима, већ њиховим речима. Жао ми је господо, али тај концепт је пропао.

Украјинска власт ме прогони још од 2014. године када је отворила мој „досије“ на сајту Миротворац, а након тога га је редовно допуњавала новим информацијама. Оптужују ме за пропаганду „руског нацизма и фашизма“, саучесништво у нападу руских власти на Украјину, нелегални прелазак границе Украјине, напад на суверенитет и територијалну целовитост Украјине и слично. Ове оптужбе немају везе са реалношћу јер моја посета Криму и Донбасу није била у циљу предузимања било каквих акција против Украјине, већ у циљу новинарског извештавања, анализе стања и дешавања у зонама конфликта и надгледања демократског референдума. Насловна страна украјинског сајта Миротворац врло јасно осликава да се ради о крајње радикално екстремистичком ресурсу који промовише убиства, насиље и мржњу. Веб сајт Миротворац је креиран 2014. године након државног преврата на Мајдану и почетка агресије Кијева на рускојезично становништво, као јавна база података „проруских терориста, сепаратиста, плаћеника, ратних зличинаца и убица“ – како украјинска страна појашњава.

На сајту се међу оптуженима могу наћи многобројна имена попут светски познатог политичара Хенри Кисинџера, мађарског премијера Виктора Орбана, немачког дипломате Волфганга Ишингера и других. База података је заправо украјинска листа за одстрел, где они и воде евиденцију кога су ликвидирали, стављајући преко фотографије лица из базе натпис „ликвидиран“. Познато је да су у Украјини убијени писац и историчар Олес Бузина и политичар Олег Калашњиков, након што су њихова имена објављена на сајту Миротворац. Комесаријат за људска права при УН затражио је истрагу поводом насилних делатности Миротворца, али до данас то питање није решено. 

Поред тога украјински медији ме такође редовно прогоне, писањем разноразних неистина и оптужби на мој рачун, што је до сада мотивисало многобројне екстремисте да ми преко друштвених мрежа упуте претње смрћу. У свим случајевима реакције међународних организација које се баве заштитом људских права најчешће изостају или су потпуно неадекватне и благе. Поставља се питање како је могуће да таква врста екстремизма бива „непримећена“ на демократском западу који нам већ деценијама држи предавања о поштовању људских права и слобода?

Фото: Украјински медији 

На крају, потребно је нагласити да ни у Србији није било никавих реакција на прогон који врши украјински режим. Иако као грађанин Србије имам уставом загарантована права, ни једна институција није реаговала на кршење људских права и прогон који над грађанином Србије врши украјински режим. Удружење новинара Србије такође се није оглашавало по овом питању, а осим неколико независних портала, ни један медији у Србији није објавио информацију да се на црном списку Зеленског на коме се налазе светски познате личности, налази и моје име. Интересантно је да су Новости рецимо писале о црној листи Зеленског и америчкој конгресменки Тулси Габард, али наравно без помињања чињенице да је и један грађанин Србије на тој листи. За медијске патриоте Вучићевих новина и ТВ канала, то није вест.

Ни ово наравно није изненађујуће, ако узмемо у обзир чињеницу да и српски режим, односно Александар Вучић попут Зеленског води црне листе на којима су његови неистомишљеници и критичари. Да их као и Зеленски медијски прогони, али за разлику од Зеленског није толико поштен да тај списак и јавно објави. Овом приликом га позивам да то учини и покаже Западу да није ништа мањи „демократа“, колико и Зеленски.

Прилог:

Црни списак Владимира Зеленског објављен на сајту Центра за сузбијање дезинформација који се налази у оквиру Савета за националну безбедност и одбрану Украјине

(објашњење: лица са списак налазе се по редном броју како су објављена на украјинској листи, као и са подацима тј. „оптужбама“ и фотографијама са сајта Центра за сузбијање дезинформација Украјине)

1.  Грајем Фулер (Graham Fuller), САД

 

Бивши потпредседник Националног обавештајног савета ЦИА

Проруске тврдње:

На територији Украјине води се рат између НАТО-а и Русије

НАТО се непромишљено ширио на исток, до граница Русије

2. Хелга Зеп-Ларуш (Helga Zepp-LaRouche), Немачка

Оснивач и председник Шилеровог института

Проруске тврдње:

У Русији постоји слобода говора, за разлику од САД и Западне Европе

САД поробљавају Украјину

3. Јенс Јорген Нилсен (Jens Jorgen Nielsen), Данска

Специјалиста за руско-данске односе

Проруске тврдње:

Украјинска војска почела је рат и пре 24. фебруара

У многим државама света на власти су „русофобичне владе“.

Украјина је планирала да силом „уђе у Донбас и заузме Крим“

4. Ричард Блек, пуковник (Col. Richard Black), САД

Пуковник америчке војске (бивши амерички сенатор из Вирџиније)

Проруске тврдње:

У Русији постоји слобода говора, за разлику од САД и Западне Европе

САД поробљавају Украјину

Испорука најновијег наоружања неће помоћи, Русија ће победити

Русија је гурнута у нуклеарни рат

5. Реј Мекговерн (Ray McGovern), САД

Бивши официр ЦИА

Проруске тврдње:

НАТО и САД су испровоцирали Путина

Никоме се не може једнострано судити

6. Џим Џатрас (Jim Jatras), САД

Бивши саветник руководства Републиканске партије у Сенату

Проруске тврдње:

Догађаји у Бучи - лажни

7. Харли Шлангер (Harley Schlanger), САД, Немачка

Потпредседник Шилеровог института (САД)

Украјинске власти су дозволиле САД и НАТО-у да убијају Украјинце

Санкције Русији довешће до уништења свих западних земаља

Украјина треба да преговара са Кремљом

8. Ален Корвез, пуковник (Alain Corvez), Француска

пуковник француске војске

НАТО базе се налазе у Украјини

Европске земље признају да је Крим одувек био део Русије

9. Шакил Ахмад Рамаи (Shakeel Ahmad Ramay), Пакистан

Политички економиста, директор Азијског института за истраживање и развој екоцивилизације

Проруске тврдње:

Украјинско-руска криза

На Западу постоји цензура руских медија

10. Доктор Ван Вен (Dr. Wang Wen), Кина

Доктор Шангајског института за финансијске студије

Проруске тврдње:

САД и НАТО покушавају да задаве Русију

11. Тони Малјано (Tony Magliano), САД

Колумниста међународног часописа „Социјална правда и мир“.

Проруске тврдње:

НАТО и САД треба да престану да снабдевају Украјину оружјем 

12. Џеи Наидо (Jay Naidoo), Јужна Африка

Министар у кабинету председника Нелсона Манделе

Проруске тврдње:

Украјина и свет треба да преговарају са Кремљом

13. Чен Сјаохан (Chen Xiaohan), Кина

Представник Кинеског народног удружења за мир и разоружање

Проруске тврдње:

Украјинско-руска криза

14. Алесиа Руџери (Alessia Ruggeri), Италија

Синдикални активиста

Проруске тврдње:

Запад провоцира Русију

15. П. С. Рагхаван, амбасадор (Amb. P. S. Raghavan), Индија

Бивши амбасадор Индије у Руској Федерацији

Проруске тврдње:

Украјина против Русије је равна НАТО против Русије

16. Саеед Накви (Saeed Naqvi), Индија

Индијски новинар

Проруске тврдње:

Успех украјинске војске је илузија

Запад води пропагандну кампању против Путина

17. Џорџ Ку (George Koo), САД

Америчко-кинески трговински стручњак

Проруске тврдње:

САД провоцирале Русију

САД су заинтересоване за наставак сукоба

18. Жак Шеминаде (Jacques Cheminade), Француска

Бивши дописник Беле куће

Проруске тврдње:

Рат у Украјини је рат између Русије и НАТО-а

19. Калеб Маупин (Caleb Maupin), САД

дописник РТ

Проруске тврдње:

Русија није напала Украјину, већ је бранила становнике Донбаса

20. Јан Оберг (Jan Øberg), Данска

доктор социологије

Проруске тврдње:

У Украјини цвета опасно милитаристичко мишљење

НАТО је обећао да се неће ширити на исток

Свет мора да учини уступке Русији

21. Ли Син (Prof. Li Xing), Кина, Данска

Професор у Истраживачком центру за развој и међународне односе, Одељење за политику и друштво, Универзитета Алборг

Проруске тврдње:

Западне санкције Русији не делују

22. Улф Сандмарк, Шведска, Данска

Шеф Шилеровог института у Шведској

Проруске тврдње:

Украјинска криза угрожава аутономију Европе

САД и Запад би требало да преговарају са Путином

23. Леонардо Трикарико, генерал (Gen. Leonardo Tricarico), Италија

Бивши начелник штаба италијанског ваздухопловства

Проруске тврдње:

ЕУ мора да напусти сулуду стратешку идеју победе у рату у Украјини

24. Ерик Денис (Eric Dance), Француска

Пензионисани француски обавештајац

Проруске тврдње:

Сједињене Државе и Украјина су активно изазивале Русију на агресију

САД се боре против Русије од 1990

Русија неће одступити

Зеленски мора да се извини због покренутог рата у Украјини

25. Волфганг Битнер (D. Wolfgang Bittner), Немачка

доктор правних наука

Проруске тврдње:

САД и Велика Британија прешле су Путинове „црвене линије“

НАТО је испровоцирао Путина

Путин је деценијама понижаван, а Русија прогањана

Најновије америчко оружје је дато Бандери

26. Сам Питрода‎ (Sam Pitroda)‎, САД, Индија

Предузетник и политичар (општепризнати отац индијске компјутерске и ИТ револуције)

Проруске тврдње:

Свет мора да преговара са Путином

27. Клифорд Киракоф (D. Clifford Kiracofe), САД

председник Вашингтонског института за мир и развој

Проруске тврдње:

Пропаганда САД и НАТО шири дезинформације о Русији широм света

Русија покушава да избегне жртве међу цивилним становништвом Украјине

У Украјини се наставља грађански рат

28. Диана Саре (Diane Sare), САД

Кандидат за америчког сенатора из државе Њујорк

Проруске тврдње:

Неопходно је зауставити лудило које су изазвале САД у Украјини,

Зеленски се бави само задовољавањем сопственог ега, није га брига за прехрамбену кризу

Украјина захтева више оружја и провоцира свет у Трећи светски рат

29. Џеф Јанг (Geoff Young), САД

Демократски кандидат за америчког конгресмена из Кентакија

Проруске тврдње:

САД морају престати да наоружавају нацисте у Украјини

30. Мајк Каликрат (Mike Callicrate), САД

специјалиста пољопривреде

Проруске тврдње:

САД трпе санкције Русији

31. Џејсон Рос (Jason Ross), САД

Специјалиста за финансије

Проруске тврдње:

Не разумете шта се дешава у Украјини ако нисте слушали Путина

Наоружавање Украјине провоцира Русију

32. Франческа Донато (Francesco Donato), Италија

Посланик Европског Парламента

Проруске тврдње:

Морамо да уклонимо санкције Русији

Запад је испровоцирао Русију на рат са Украјином

33. Тјери Маријани (Thierry Mariani), Француска

Посланик Европског Парламента

Проруске тврдње:

Морамо укинути санкције Русији

Крим - руска територија

34. Клер Дејли (Clare Daly), Ирска

Посланик Европског Парламента

Проруске тврдње:

Санкције против Русији погађају невине људе

Сукоб у Украјини је рат за утицај између НАТО-а и Русије

35. Жан Лин Лакапел (Jean Lin Lacapelle), Француска

Посланик Европског Парламента

Проруске тврдње:

ЕУ мора да убеди Украјину да преговара

Неопходно је прекинути велику подршку Украјини

36. Мунео Сузуки (Muneo Suzuki), Јапан

Политичар (члан Представничког дома Парламента Јапана)

Проруске тврдње:

Зеленски је провоцирао Русију и натерао је да започне специјалну операцију

Часна предаја Украјине је важна за спасавање живота

37. Ерик Земур (Eric Zemmour), Француска

Политичар, новинар (лидер политичке партије)

Проруске тврдње:

Русија није никога напала у читавој својој историји

Украјина је требало да буде неутрална земља

38. Скот Ритер (Scott Ritter), САД

Пензионисани обавештајни официр америчког маринског корпуса (бивши инспектор УН за оружје у Ираку)

Проруске тврдње:

НАТО базе се налазе на територији Украјине

Инцидент у Бучи – драматизација

Украјински сукоб је проки рат САД/НАТО-а са Русијом

39. Михаел Спрингман (Michael Springmann), САД

Бивши дипломата (бивши шеф америчке канцеларије за визе у Саудијској Арабији)

Проруске тврдње:

Биолошке лабораторије се налазе на територији Украјине

Украјина је започела рат против етничких Руса у Донбасу

Украјина одбила да испоштује споразуме из Минска

40. Давид Паине (David Payne), САД

Бивши официр америчке војске (службеник администрације Вашингтона, заменик директора за националну и унутрашњу безбедност, В.Цх.)

Проруске тврдње:

Запад провоцира Русију

Украјина треба да да Крим и Донбас Русији да би избегла Трећи светски рат

Украјина мора да преговара са Русијом или ће изгубити све територије

41. Тулси Габард (Tulsi Gabbard), САД

Бивши резервни официр (члан Представничког дома америчког Конгреса из 2. конгресног округа Хаваја, председнички кандидат САД 2020)

Проруске тврдње:

САД су много година провоцирале Путина

У Украјини постоји више од 25 биолабораторија које финансирају САД и које би могле ослободити смртоносне патогене

42. Роберт Фицо (Robert Fico), Словачка

Бивши премијер Словачке

Проруске тврдње:

Украјина, за разлику од Русије, не поштује споразуме из Минска

Русија се не може сматрати одговорном за украјински сукоб

Запад треба да укине санкције Русији

43. Патрик Башам (Patrick Basham), САД

Научник (оснивачки директор Института за демократију)

Проруске тврдње:

Лицемерна русофобија Запада

За Американце ће бити добро ако Украјина изгуби рат са Русијом

44. Брајан Берлетић (Brian Berletic), САД

Бивши маринац (писац и геополитички аналитичар)

Проруске тврдње:

Украјинска војска убија своје становништво да би подметнула Русију

45. Драгана Трифковић (Dragana Trifkovic), Србија

Српски публициста, бивши члан особља ОЕБС-а

Проруске тврдње:

На територији Украјине отворене су америчке биолабораторије

Догађаји у Бучи - лажни

Рат у Украјини почео је 2014. након организованог државног удара

46. ​​Жак Бод (Jacques Baud), Швајцарска

Бивши швајцарски обавештајац (бивши пуковник Генералштаба, специјалиста за источне земље)

Проруске тврдње:

САД и Европа, за разлику од Русије, не желе мир у Украјини

Украјина није испоштовала споразуме из Минска

47. Мат Робсон (Matt Robson), Нови Зеланд

Бивши министар спољних послова Новог Зеланда

Проруске тврдње:

НАТО провоцирао Путина

Свет треба да буде захвалан руској влади

48. Џефри Дејвид Сакс (Jeffrey David Sachs), САД

Економиста (директор Института за Земљу, Универзитет Колумбија, универзитетски професор)

Проруске тврдње:

САД су криве што је Русија напала Украјину

Неопходно је уклонити санкције Русији

49. Рандал Хауард (Randal Howard "Rand" Paul), САД

амерички сенатор

Проруске тврдње:

САД не треба да помажу Украјини

Земље које је напала Русија биле су део Русије

САД није требало да подржавају аспирације Украјине за НАТО

50. Даглас Мекгрегор (Douglas Mcgregor), САД

Бивши саветник америчког министра одбране у Трамповој администрацији

Проруске тврдње:

Непобедива војска Руске Федерације демонстрира високу вештину

51. Оливиер Дујардин (Olivier Dujardin), Француска

Војни аналитичар

Проруске тврдње:

Русија је успешно напала Украјину 24. фебруара у Кијевској области

52. Мануел Пинеда (Manuel Pineda), Шпанија

Посланик Европског Парламента

Проруске тврдње:

Догађаји у Украјини су провокација САД и НАТО

53. Стеве Х. Ханке (Steve H. Hanke), САД

Економиста (професор примењене економије на Универзитету Џон Хопкинс у Балтимору)

Проруске тврдње:

Санкције Русији не функционишу

САД су преко НАТО-а испровоцирале Русију на рат у Украјини

54. Николас Беј (Nicolas Bay), Француска

Посланик Европског Парламента

Проруске тврдње:

НАТО је провоцирао Русију

Санкције које проширују јаз између Русије и Европе морају бити укинуте

55. Херве Јувин (Hervé Juvin), Француска

Посланик Европског Парламента

Проруске тврдње:

НАТО је провоцирао Русију

56. Марин Ле Пен (Marine Le Pen), Француска

Политичар (лидер политичке партије „Национални фронт“, кандидат за председника Француске на изборима 2022)

Проруске тврдње:

Неопходно је сарађивати са Русијом

Нема потребе за наоружавањем Украјине

57. Мартин ван Кревелд (Martin van Creveld), Холандија

Војни аналитичар

Проруске тврдње:

2014. године је дошло до државног преврата у Украјини

58. Флориан Филипот (Florian Philippot), Француска

Политичар (лидер удружења "Патриоти")

Проруске тврдње:

Неопходно је зауставити испоруку оружја Украјини

Украјина не би требало да постане чланица ЕУ

59. Николас Дупонт-Аигнан (Nicolas Dupont-Aignan), Француска

Политичар (лидер десничарске голистичке партије „Устани, Француска“)

Проруске тврдње:

Украјина треба да преговара са Русијом

Свет мора да сарађује са Русијом

Улазак Украјине у ЕУ је лудило

60. Алис Шварцер (Alice Schwarzer), Немачка

Новинар (оснивач часописа ЕММА)

Проруске тврдње:

Немачка треба да одбије да испоручи оружје Украјини

Зеленски провоцира Путина

61. Ролф Мутцених (Rolf Mützenich), Немачка

Посланик у Бундестагу

Проруске тврдње:

Украјини је потребан прекид ватре

62. Глен Гринвалд (Glenn Greenwald), САД

Новинар (2013. уврштен је на листу сто светских мислилаца, четири од пет написаних књига нашле су се на листи бестселера према Њу Јорк Тајмсу.)

Проруске тврдње:

САД нису расположене да испровоцирају Русију у нуклеарни рат помажући Украјини

У Украјини опасне биолошке лабораторије

63. Бредли Бланкеншип (Bradley Blankenship), САД, Чешка Република

Новинар, колумниста

Проруске тврдње:

Санкције Русији не функционишу

Свет треба да преговара са Путином

Украјина је легло терористичке претње

64. Динг Ганг (Ding Gang), Кина

Истраживачки сарадник, Кинески институт за финансијска истраживања

Проруске тврдње:

НАТО провоцира Путина

У Украјини су етнички Руси под притиском

65. Ким Дотком (Kim Dotcom), Немачка

Блогер

Проруске тврдње:

НАТО је провоцирао Русију

Украјина пропада

66. Џон Ј. Меаршеимер (John J. Mearsheimer), САД

Политиколог (професор на Универзитету у Чикагу, специјалиста за међународне односе)

Проруске тврдње:

НАТО је у Украјини од 2014. године

НАТО провоцирао Путина

67. Цуи Хонгјиан (Cui Hongjian), Кина

Специјалиста за европске студије (директор Одељења за европске студије, Кинески институт за међународне студије)

Проруске тврдње:

НАТО је поражен у борби против Русије

Русија има право да одбије ширење НАТО-а

Украјина је оруђе Запада да се супротстави Русији

68. Харлан Улман (Harlan Ullman), САД

Колумниста (виши саветник у Атлантском савету у Вашингтону)

Проруске тврдње:

НАТО је у рату са Русијом на територији Украјине

69. Проф. Кристиан Хаке (Prof. Christian Hacke), Немачка

Политиколог (професор на Универзитету Савезних оружаних снага у Хамбургу и Универзитету Фридрих Вилхелм Рајн у Бону)

Проруске тврдње:

Запад испровоцирао Путина

Снабдевање Украјине оружјем довешће до ескалације сукоба

70. Јоханес Варвик (Johannes Warwick), Немачка

Политиколог (професор међународних односа и европске политике на Универзитету Мартин Лутер у Хале-Витенбергу)

Проруске тврдње:

Запад испровоцирао Путина

Неопходно је замрзнути конфликт

71. Томас Јанковски (Tomasz Jankowski), Пољска

Историчар, политиколог (експерт Европског центра за геополитичке студије)

Проруске тврдње:

Ултранационализам цвета у Украјини

Запад промовише русофобна осећања

72. Мат Робсон (Matt Robson), Нови Зеланд

Бивши министар спољних послова Новог Зеланда

Проруске тврдње:

НАТО провоцирао Путина

Свет треба да буде захвалан руској влади

 

 

Коментар г. Валерија Чумакова који је уредио и објавио ову листу у руским медијима

„Захваљујући тим људима и даље верујем да ће разум превладати и на Западу. И ви?“

Валериј ЧУМАКОВ, Москва

 

15. август 2022. 

Упутнице:

https://medium.com/dfrlab/un-calls-for-investigation-of-ukrainian-digital-blacklist-14fec836753f

https://cpd.gov.ua/

https://www.rnbo.gov.ua/en/

https://myrotvorets.center/

https://myrotvorets.center/criminal/trifkovich-dragana/

https://mondo.rs/Info/Svet/a1630043/Viktor-Orban-na-crnoj-listi-Ukrajine.html

https://www.foxnews.com/media/ukraine-blacklists-americans-one-journalist-wonders-zelenskyy-watches-morning-joe

https://unherd.com/thepost/ukraine-government-issues-blacklist-of-russian-propagandists/

https://www.newsweek.com/tulsi-gabbard-rand-paul-placed-list-russian-propagandists-ukraine-1727831

https://schillerinstitute.com/blog/2022/08/11/responses-to-ukraines-nazi-hit-list-from-around-the-world/

https://schillerinstitute.com/blog/2022/08/09/german-jurist-and-author-german-chancellor-must-denounce-ukraine-fascist-hit-list/

https://nultatacka.rs/vlasti-ukrajine-izbacile-novu-crnu-listu-ruskih-propagandista/

https://slavija-info.com/dragana-trifkovic-na-crnoj-listi-ukrajine-zato-sto-govori-istinu/

https://regnum.ru/news/polit/3653140.html

https://gazeta.ua/ru/articles/world-life/_rossiya-ispolzuet-serbskogo-deyatelya-dlya-soversheniya-infoterrorizma-snbo/1082798

https://www.novosti.rs/planeta/svet/1140056/rat-ukrajini-donbas-ukrajina-rat-slavjansk-ruska-armija-ukrajinska-vojska

https://www.newsweek.com/tulsi-gabbard-rand-paul-placed-list-russian-propagandists-ukraine-1727831

https://zen.yandex.ru/media/belrus/kto-voshel-v-chernyi-spisok-vladimira-zelenskogo-62e33048094781424e7ca706?&

https://www.youtube.com/watch?v=gCSWknqDEiU

 

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal