Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије, боравила је недавно у вишедневној радној посети Јерменији. Током боравка у овој земљи имала је прилике да се сусретне са бројним личностима из јавног и политичког живота и да са њима поразговара о актуелном темама.Србија и Јерменија имају доста заједничких основа за сарадњу, као и сличне политичке проблеме са којима се сусрећу.

Једна од најважнијих тема за Јерменију од националне важности је нерешен конфликт са Азербејџаном око Нагорно Карабаха, региона који по међународно признатим границама припада Азербејџану, али је насељен Јерменима. Због нерешених територијалних питања, Азербејџан и Јерменија су у сукобу, а досадашњи мировни процеси нису довели до решавања спора.

У септембру ове године је дошло до још једне ескалације крхког примирја, када је дошло и до размене ватре, као и до међусобних оптужби на рачун тога ко је започео провокацију. Руске мировне снаге у овом региону одржавају примирје, а Русија је преузела иницијативу за решавање овог конфликта. Пре осам дана у руском граду Сочи одржан је трилатерални састанак на коме су Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан разговарали о решавању проблема око Нагорно Карабаха. Стране су потврдиле своју посвећеност поштовању свих претходно постигнутих споразума у ​​интересу свеобухватне нормализације азербејџанско-јерменских односа, обезбеђивања мира, стабилности и безбедности, констатујући кључни допринос руског мировног контингента у осигуравању безбедности у зони одговорности.

Претходни преговори о Нагорно Карабаху који су вођени у Бриселу, доживели су неуспех.

Драгана Трифковић је са колегама из Јерменија разговарала и о конфликту на Косову и Метохији и обавестила их о последњим дешавањима који су у медијским извештајима деловали преувеличано.

У неколико телевизијских гостовања, Драгана Трифковић је имала прилику да упозна јерменску јавност са актуелном ситуацијом у Србији, као и да представи своје ставове о текућим геополитичким темама, пре свега о сукобу у Украјини.

Аутор и водитељ емисије: Заруи Бабухањан

Током боравка у Јерменији, директорка Центра за геостратешке студије састала се са г. Ајком Бабухањаном, бившим послаником јерменског парламента у три сазива, председником синдиката „Уставно право“, и чланом Извршног одбора покрета „Јака Јерменија са Русијом – за нову унију“.

Фото: Ајк Бабухањан и Драгана Трифковић у Јеревану

Господин Бабухањан је такође и представник Републике Крим у Јерменији, као и члан Асоцијације пријатеља Крима, у којој и Драгана Трифковић има учешће. На заједничком састанку било је речи о ситуацији у Украјини, безбедносној ситуацији на Криму, Нагорно Карабаху, али и на Косову и Метохији.

О многобројним политичким темама, Драгана Трифковић је имала прилику да поразговара и са руководством Партије реформиста Јерменије, који су је угостили у својим просторијама. Ову партију основао је 2016. године бивши посланик јерменског парламента г. Вахан Бабајан. Партија реформиста залаже се за савезничке и интеграционе односе са Русијом.

Фото: Партија реформиста Јерменије

 

Аутор и водитељ емисије: Наталија Сагхијан

Политички саветник Партије реформиста г. Арам Арзумањан испричао је Драгани Трифковић о свом оцу Мовсесу Арзумањану који је 1944. године ослобађао Београд са Црвеном армијом.

Фото: Арам Арзумањан и Драгана Трифковић, архивске фотографије Мовсеса Арзумањана

Драгана Трифковић је позвала своје домаћине из Јерменије да ускоро посете Београд.

Закључак са састанка је да се јерменско руководство на челу са премијером Пашињаном, не води државним и националним интересима Јерменије и да је под великим утицајем западних сила, као што је случај и са руководством Србије на челу са Александом Вучићем. Заједничко за Србију и Јерменију је и то да је становништво већински про-руски оријентисано, док политика представника власти не репрезентује ставове већине грађана и усмерена је ка Западу.

8. новембар 2022.

Упутнице:

https://1418museum.ru/heroes/26916655/

https://infopress.am/ru/27808/?fbclid=IwAR2-Yk4luEIg__cBKWurhsTZH2KDlBCWIgxwZdqVzrnmaALRT_S4AOUkVH4

https://iravunk.com/?p=239380&l=ru%2F&fbclid=IwAR0ZhL9LcAnbZX4xetqs70_fUz80WghsP7u4g8MWc3kTlu1cZQrgK-Y-_Go

https://iravunk.com/?p=239713&l=ru&fbclid=IwAR1eDn8BJ__xAAuJG7BRKzdxyhuZglW6QdFk1AbzJohvsq1u6Ck-Hi0ZXEk

https://geostrategy.rs/rs/drustvo/958-u-c-s-g-disnjic-sl-b-dj-nj-b-gr-d-b-z-rus-n-ni-sl-b-d

 

 

 

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal