Интервју је водила Драгана Трифковић

Колико су за вас лично били значајни избори одржани у САД? Јесте ли гласали на изборима?

Истина, не мислим да су избори од великог значаја. По великим питањима (нпр. рат, спољна политика и економија) две стране се заиста не разликују много. Нисам гласао.

Каква су општа очекивања америчких грађана од ових избора?

Мислим да амерички народ углавном гласа на основу личности кандидата и социјалних питања. Мислим да не очекују много да ће избори променити било шта што утиче на њихов свакодневни живот.

Како оцењујете прелиминарне резултате избора и излазне анкете? Шта се из њих може закључити?

Мислим да је закључак да је америчко бирачко тело поларизовано по партијској линији, опет углавном усредсређено на социјална питања.

Да ли су избори у Америци били добро организовани? Да ли је било проблема у изборној процедури?

На ово питање је тешко одговорити јер не постоји централизована и јединствена процедура гласања у земљи. Свака држава има своју процедуру, тако да се процес разликује од државе до државе. Увек постоје проблеми са процедуром, укључујући масовно одузимање права.

Колико су избори били транспарентни? Да ли су заинтересовани грађани могли да контролишу изборе? Да ли је било страних посматрача?

Избори нису толико транспарентни. Већина држава има процедуре електронског гласања са мало могућности верификације. У неким случајевима резултате избора нећемо знати месецима. Нема страних посматрача.

Амерички председник је изјавио да није било страног мешања у изборе у Америци. Раније су биле оптужбе да се Русија мешала у изборни процес. Како то коментаришете?

Мислим да су тврдње о руском мешању увек биле лажи осмишљене да дају алиби демократама за пораз од Трампа и да оцрне Русију како би се становништво подстакло за сукоб.

Зашто је бивши председник Трамп позвао на протесте?

Трамп је позвао на протесте јер су републиканци на изборима прошли лошије од очекиваног, а он то није желео да прихвати.

Можемо ли после избора очекивати промене у америчкој политици или ће све остати по старом?

Свакако, након овог круга избора, у суштини можемо очекивати уобичајено пословање са мало промена.

19. новембар 2022. 

*Данијел Ковалик је амерички адвокат за људска права, радничка права и мировни активиста. Предаје међународна људска права на Правном факултету Универзитета у Питсбургу.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal